Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Technikum czy Liceum

szkola po g gimbazie

• Please log in to reply
346 odpowiedzi w tym temacie

#201 EASYYY 1266 17/11/2013 - 02:33

EASYYY
  • Gracz

Moim zdaniem lepsze technikum, sam poszedłem na profil informatyczny i jestem zadowolony, a po LO i tak masz tylko mature :>

• Do góry
    • 0

#202 B0bo41 17/11/2013 - 02:40

B0bo
  • Gracz

Liceum.

• Do góry
    • 0

#203 ScoyallyN 1348 17/11/2013 - 02:53

ScoyallyN
  • Gracz

Technikum, chyba.

• Do góry
    • 0

#204 vB_1911112 17/11/2013 - 08:35

vB_1911
  • Gracz

Lol, ludzie. Udajecie, że zjedliście wszystkie rozumy, a tak nie jest. Po technikum może znajdziesz gdzieś pracę.. Jaką? Niskopłatną, fizyczną, nudną.. Po liceum, fakt, nie będziesz miał papierka, że jesteś technikiem czy kimś innym ale liceum lepiej przygotuje Cię do matury, a dobrze zdana matura to szansa na dobre studia dzienne.. Po takim AGH, przykładowo po automatyce i robotyce albo informatyce czystej, pracę znajdziesz bez problemu i to dobrze płatną. To, że ktoś po liceum jest dziennikarzem lub politologiem to tylko głupi stereotyp - nie wszyscy wybierają kierunki humanistyczne. Zawsze można wybrać politechnikę, na której po 3-cim roku masz inżyniera i już możesz zarabiać, a po 5 mgr inżynier.

P.S. Jeszcze jest coś takiego jak praktyki na niektórych kierunkach za które też zgarniacie hajs..

Podsumowując po technikum dalszych perspektyw nie widzę, szczegónie w takiej branży jak informatyka (zauważyłem, że dużo osób pisze o takim kierunku w technikum bez chcęci dalszej nauki na uczelniach wyższych) - jeśli nie jesteś wystarczający dobry - konkurencja Cię zje.

Tyle ode mnie.

Większych głupot nie czytałem. Technikum tak samo Cię przygotuje do matury, jak Liceum. Przecież uczniowie i tej szkoły i tej piszą tą samą maturę. Tutaj wszystko zależy od nauczycieli.

Ja skończyłem tylko Technikum o profilu Informatyczym (+ tytuł technika) i zarabiam ~3.000€, co daje ok. 12 tysięcy złotych. I gdzie jest teraz twoje AGH? Twoi inżynierowie?  :-/

Zapewne gdybym poszedł na studia, mógłbym więcej zarobić, ale mi się nie chce. Zadowalają mnie moje zarobki.  :)

W jakim Ty świecie żyjesz. Ja po Technikum zarabiam 12 tysięcy złotych, a w Polsce musiałbym pół życia się edukować, a kolejne pół zarabiać. Życia by mi nie starczyło, aby tracić te pieniądze.

Użytkownik vB_1911 edytował ten post 17/11/2013 - 08:41

• Do góry
    • 0

#205 Artur K156 17/11/2013 - 12:08

Artur K
  • Gracz

Byłem rok w liceum, stwierdziłem że pierdole to i poszedłem do Technikum Budowlanego.

• Do góry
    • 0

#206 Poker Fejs178 17/11/2013 - 12:38

Poker Fejs
  • Gracz

W sumie temat już jest nieważny, ale jak już tak się kłócicie...

Idź na przykładowe IT po liceum to w sumie sam się zniszczysz psychicznie po paru tygodniach/dniach. Najlepsi mają niemałe problemy z ogarnięciem obliczeń czy chuj wie czego na wyższej uczelni - oczywiście po ogólniaku. Poziom i podstawy wymagane na tych studiach są dużo większe niż te, z którymi możesz się spotkać w LO. Technikum do tego przygotuje, pokazuje to, czego możesz się spodziewać i to uodparnia człowieka na takie a nie inne zagrywki.

Użytkownik Poker Fejs edytował ten post 17/11/2013 - 12:38

• Do góry
    • 0

#207 S2YBKI BILL234 17/11/2013 - 15:22

S2YBKI BILL
  • Gracz

Wybrałem Liceum ponieważ nie ma takiego profilu w technikum, wiec i tak musze isc na studia :)

• Do góry
    • 0

#208 Siarczan Requnianu201 17/11/2013 - 15:34

Siarczan Requnianu
  • Gracz

Pytaj się gdzie iść do szkoły ludzi, którzy siedzą w gimbazie... <facepalm>

• Do góry
    • 0

#209 Patrykovski473 17/11/2013 - 15:55

Patrykovski
  • Gracz

Osobiście wybrałem Technikum - Mechatronik.

• Do góry
    • 1

#210 DontKillMe43 17/11/2013 - 21:11

DontKillMe
  • Gracz

Tecnik mechanik ! :P

• Do góry
    • 0

#211 PlainLazy129 18/11/2013 - 01:22

PlainLazy
  • Gracz

Poszedłem do liceum, profil... Uwaga! Mat-fiz-inf-geo. Wiem, popieprzone. Ale wiecie co? Wcale tego nie żałuję. Cały temat, to chyba odwieczna dyskusja. A wszystko zależy od tego, jakie macie ambicje i gdzie celujecie. Ja od początku swojej edukacji wiedziałem, że pójdę na studia. Po prostu chcę mieć wyższe doświadczenie, chce mieć jakiś ciekawy przedrostek przed imieniem - takie jest moje marzenie. I spełnię je, po prostu technikum by mnie nie zadowalało. Gdy dowiadywałem się o wynikach, gdzie do jednego LO się niedostałem (najlepsze w moim otoczeniu, masakra), do technikum mnie przyjęli i zostało jedno LO, które było poza naborem elektronicznym. Szczerze mówiąc, cały czas miałem wątpliwości, a ten dzień mi je rozwiał. Gdy nie miałem wyników z liceum, a wiedziałem, że jestem przyjęty do technikum na profilu informatycznym, to po prostu się przestraszyłem. Stwierdziłem, że chcę czegoś innego, że chcę po prostu dostać się do LO. Ten dzień zapamiętam, bo sprecyzował w końcu to, czego nie wiedziałem od długiego czasu.

Jestem w liceum, nie mam pojęcia jakie wybiore jeszcze studia. Wiecie, to jest długi proces, proces kształtowania się samego siebie. Jestem pewien, że milion rzeczy w moim punkcie widzenia się jeszcze zmieni, dlatego biorę na to poprawkę. Kocham muzykę, kocham również programowanie - obracam się całe życie w tych dwóch dziedzinach. Jestem w stanie je również połączyć zawodowo, co mnie cholernie cieszy. Zapewne podejmę się dwóch kierunków na raz, bo uwielbiam poznawać, doświadczać, uczyć się. Chciałbym też pójść na filozofię - po prostu czuję się człowiekiem renesansu. Reasumując ten cały wywód, wszystko zależy od Was samych. Uwierzcie, że głupotą jest czytać ten temat i naśladować ludzi, którzy opisali tutaj swój wybór. Argumenty są tutaj nieistotne, bo to WY się liczycie, a nie te osoby. Czas może po prostu poznać samego siebie? ;)

• Do góry
    • 1

#212 JustChosen3 18/11/2013 - 11:14

JustChosen
  • Gracz

Technik informatyk - w tym kierunku się szkole, jestem teraz w trzeciej klasie i jedyna rzecz, na jaką narzekam, to dyrektor uprzykrzający życie, poza tym okej. :D

• Do góry
    • 0

#213 Karol1293 18/11/2013 - 11:17

Karol
  • Gracz

Poszedłem do liceum, profil... Uwaga! Mat-fiz-inf-geo. Wiem, popieprzone. Ale wiecie co? Wcale tego nie żałuję. Cały temat, to chyba odwieczna dyskusja. A wszystko zależy od tego, jakie macie ambicje i gdzie celujecie. Ja od początku swojej edukacji wiedziałem, że pójdę na studia. Po prostu chcę mieć wyższe doświadczenie, chce mieć jakiś ciekawy przedrostek przed imieniem - takie jest moje marzenie. I spełnię je, po prostu technikum by mnie nie zadowalało. Gdy dowiadywałem się o wynikach, gdzie do jednego LO się niedostałem (najlepsze w moim otoczeniu, masakra), do technikum mnie przyjęli i zostało jedno LO, które było poza naborem elektronicznym. Szczerze mówiąc, cały czas miałem wątpliwości, a ten dzień mi je rozwiał. Gdy nie miałem wyników z liceum, a wiedziałem, że jestem przyjęty do technikum na profilu informatycznym, to po prostu się przestraszyłem. Stwierdziłem, że chcę czegoś innego, że chcę po prostu dostać się do LO. Ten dzień zapamiętam, bo sprecyzował w końcu to, czego nie wiedziałem od długiego czasu.

Jestem w liceum, nie mam pojęcia jakie wybiore jeszcze studia. Wiecie, to jest długi proces, proces kształtowania się samego siebie. Jestem pewien, że milion rzeczy w moim punkcie widzenia się jeszcze zmieni, dlatego biorę na to poprawkę. Kocham muzykę, kocham również programowanie - obracam się całe życie w tych dwóch dziedzinach. Jestem w stanie je również połączyć zawodowo, co mnie cholernie cieszy. Zapewne podejmę się dwóch kierunków na raz, bo uwielbiam poznawać, doświadczać, uczyć się. Chciałbym też pójść na filozofię - po prostu czuję się człowiekiem renesansu. Reasumując ten cały wywód, wszystko zależy od Was samych. Uwierzcie, że głupotą jest czytać ten temat i naśladować ludzi, którzy opisali tutaj swój wybór. Argumenty są tutaj nieistotne, bo to WY się liczycie, a nie te osoby. Czas może po prostu poznać samego siebie? ;)

Propsuje za tą wypowiedź. Też mam zamiar wybrać liceum, bo w moim mieście każde technikum to porażka.
  • Do góry
    • 1

#214 Luuk van Dijk454 18/11/2013 - 14:53

Luuk van Dijk
  • Gracz

Ja skończyłem tylko Technikum o profilu Informatyczym (+ tytuł technika) i zarabiam ~3.000€, co daje ok. 12 tysięcy złotych. I gdzie jest teraz twoje AGH? Twoi inżynierowie?

W jakim kraju tyle zarabiasz?

• Do góry
    • 0

#215 vB_1911112 18/11/2013 - 15:42

vB_1911
  • Gracz

W jakim kraju tyle zarabiasz?

Finlandia

• Do góry
    • 0

#216 Króliczek bojowy271 18/11/2013 - 18:38

Króliczek bojowy
  • Gracz

''Po liceum nic nie masz.'' Haha  :lol:

• Do góry
    • 0

#217 Leszcz696 18/11/2013 - 19:46

Leszcz
  • Gracz

Technikum samochodowe  :wub:

• Do góry
    • 0

#218 Hendzioszek 2141 22/11/2013 - 11:06

Hendzioszek
  • Gracz

Wole technikum ponieważ w liceum więcej nauki a ja więcej poświęcał graniu na net4game niż nauce.

• Do góry
    • 1

#219 The Stig17 22/11/2013 - 13:51

The Stig
  • Gracz

idź se do technikum. ja poszedlem do liceum, bo mi sie nie chcialo jezdzic do Warszawy, bo to jest 2h dziennie w pizdu, ale teraz troche żałuję XD

• Do góry
    • 0

#220 Pan Maczeta186 22/11/2013 - 14:27

Pan Maczeta
  • Gracz

To zależy, ja bym wybrał Technikum na twoim miejscu.

• Do góry
    • 0

#221 Don Buster1173 22/11/2013 - 14:57

Don Buster
  • Gracz

Siedzę w technikum Info. i póki co najgorszym (dla mnie :D) przedmiotem jest matma. NO CUSZ

• Do góry
    • 0

#222 KrayZ24 22/11/2013 - 17:09

KrayZ
  • Gracz
Mój brat jest w Technikum Informatycznym, więc też Ci polecam.
  • Do góry
    • 0

#223 LordGreen 1262 30/11/2013 - 17:22

LordGreen
  • Gracz

Technikum według mnie jest bardziej korzystniejsze w tych czasach;>

• Do góry
    • 0

#224 Wujek CranK 163 04/12/2013 - 10:27

Wujek CranK
  • Gracz

Technikum, po tym masz już jakieś papiery i możesz znaleźć jakąś tam pracę. 

• Do góry
    • 0

#225 Szymeek3047 04/12/2013 - 22:23

Szymeek
  • Gracz

Zależy kto Co woli. Zależy, gdzie bardziej się odnajdziesz, jak się uczysz. 

• Do góry
    • 0

#226 owny742 16/12/2013 - 14:12

owny
  • Gracz

Dzisaj byłem na dniu otwartym w technikum to same jakieś dresy przychodziły do tego technikum ale w LO pewnie tak samo :(

Szukasz szkoly czy pokazu mody? Technikum ma te same podręczniki co liceum, czyli uczą się tego samego. W technikum dodatkowo masz zawód, nawet dobrze płatne praktyki za granicą jeśli chodzi o niektóre kierunki.

• Do góry
    • 0

#227 Matee129 16/12/2013 - 16:01

Matee
  • Gracz

ja to mam raczej inne pytanie; jakie gimnazjum wybrać???

• Do góry
    • 2

#228 Asmodeus45 16/12/2013 - 20:03

Asmodeus
  • Gracz

Technikum, po tym masz już jakieś papiery i możesz znaleźć jakąś tam pracę. 

Po liceum i technikum znajdziesz taką samą pracę, o ile w ogóle ją znajdziesz. Chyba, że masz jeszcze dyplom technika, to Cię wezmą na staż czy praktyki. Technikum prawie nic nie daje, bo w tych czasach i tak szukają ludzi z doświadczeniem, którzy coś potrafią. Najlepszym pracownikiem byłby ktoś kto by sam pracował, a świeżaka trzeba nauczyć, pokazać, szkolić i kontrolować. Na bezpłatne praktyki - pewnie, każdy Cię raczej przyjmie nawet po gimnazjum. Ja mam zawód technika z dyplomem i maturą, jestem kilka miesięcy po szkole i wciąż nie mam pracy :) Ale proponowali mi staż i bezpłatne praktyki. No chyba, że ktoś ma znajomości, to prace znajdzie szybko, może nie w tym zawodzie co się uczył, ale znajdzie. Po szkole, jak masz maturę to najszybciej Cię przyjmą na sprzedawce do sklepu np. biedronka, płacą 2700 na rękę z tego co wiem, więc nie jest źle.

Słyszałem, że najlepiej jest się uczyć na prawnika albo projektanta czy konstruktora jachtów lub innych maszyn.

Użytkownik Łukasz Mazur edytował ten post 16/12/2013 - 20:06

• Do góry
    • 1

#229 Leev236 16/12/2013 - 20:06

Leev
  • Gracz

Tutaj zależy od Ciebie co chcesz robić po szkole - czy będziesz dalej się kształcić czy od razu wolisz szukać pracy :) Osobiście polecam Technikum.

• Do góry
    • 0

#230 CENIO 163 16/12/2013 - 23:20

CENIO
  • Gracz
Moim zdaniem technikum jednak lepsze
  • Do góry
    • 0

#231 Tomasz Kulej 1270 17/12/2013 - 03:39

Tomasz Kulej
  • Gracz

Jak jesteś ambitny to idź do technikum, dwa razy więcej nauki, ale na zachodzie na pewno znajdziesz pracę. W Polsce z tym ciężko, no chyba, że masz dużo znajomości.

• Do góry
    • 0

#232 GodLike69241 09/01/2014 - 21:14

GodLike69
  • Gracz

Moim zdaniem technikum lepsze, rok więcej, ale już po nim coś tam masz.

• Do góry
    • 0

#233 PICZASTY76 08/02/2014 - 00:06

PICZASTY
  • Gracz
Zależy też jak dla kogo technikum jest dłuższe i móż a dłużej się pouczyć zaś liceum jest krótsze jak kto woli. Zależy od ciebie czy chcesz więcej umieć czy sobie szkole skończyć
  • Do góry
    • 0

#234 Kali` 488 15/05/2014 - 08:38

Kali`
  • Zbanowani
Liceum.
  • Do góry
    • 0

#235 pablo19931 15/05/2014 - 08:45

pablo1993
  • Gracz

Moim zdaniem technikum lepsze, rok więcej, ale już po nim coś tam masz.

Dokładnie, masz już jakiś stopień a na studia i tak możesz pójść. I łatwiej z pracą jest, moi koledzy którzy skończyli technikum mieli na prawdę o wiele łatwiej ze znalezieniem roboty.

• Do góry
    • 0

#236 boim740 21/05/2014 - 17:30

boim
  • Gracz

Sam zdecyduj. Po Liceum się najczęściej idzie na studia. Po technikum można iść do pracy i (albo) na studia.

• Do góry
    • 0

#237 Sinco1 26/05/2014 - 09:16

Sinco
  • Gracz

Gdybym miał wybierać jeszcze raz to wybrał bym technikum. Liceum daje Ci tylko wiedzę ogólną i jak pójdziesz na studia radzisz sobie z matematyki, fizyki i tak dalej - lecz na zawodowych zupełnie się gubisz. Po technikum jeśli ogarniasz te podstawowe przedmioty jak matma, fizyka, etc i ogarniasz zawodowe to na studiach masz trochę łatwiej - a jak nie wyjdzie pójście na studia po technikum to zawsze masz zawód. Po liceum jak się nie dostaniesz na studia to jest trochę słabo... ;P

• Do góry
    • 0

#238 KSIĄŻE THUGINI2958 28/05/2014 - 22:26

KSIĄŻE THUGINI
  • Gracz

Porównanie najlepszej z najgorszą szkołą.:D

• Do góry
    • 0

#239 Szczyntek24 29/05/2014 - 20:09

Szczyntek
  • Gracz

Liceum daje Ci tylko wiedzę ogólną

Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Ukończyłem LO w klasie o profilu prawniczym i w pełni świadomie mogę stwierdzić, że miałem sporo materiału, którego uczą się studenci na uczelniach.

• Do góry
    • 0

#240 Sinco1 29/05/2014 - 23:46

Sinco
  • Gracz

Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Ukończyłem LO w klasie o profilu prawniczym i w pełni świadomie mogę stwierdzić, że miałem sporo materiału, którego uczą się studenci na uczelniach.

W takim razie nie bylo to LO, tylko liceum profilowane xd

• Do góry
    • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych