Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Technikum czy Liceum

szkola po g gimbazie

• Please log in to reply
346 odpowiedzi w tym temacie

#161 Miodzios138 11/07/2013 - 00:22

Miodzios
  • Gracz

Po zawodówie masz prace.

• Do góry
    • 1

#162 Sukinkot1241 11/07/2013 - 07:07

Sukinkot
  • Gracz

po skończeniu technikum dostajesz papierek, który tak na prawde gówno ci da bo dostaniesz się do pracy na najniższym stopniu, wiec tak czy siak musisz iść na studia żeby uzyskać inżyniera czy tam kogoś. Nie rozumiem myślenia ludzi, którzy piszą że technikum bo dostajesz papierek, nie macie pojęcia ile ludzi co roku kończy technikum, jeżeli na prawde zależy ci na tym zawodzie to i tak pójdziesz na studia bo pracodawca wymaga od ciebie tytułu jakiegoś tam.

Czasem lepsze technikum od studiów, na których większość gówno robi.

• Do góry
    • 0

#163 MistrzSalto9 11/07/2013 - 10:28

MistrzSalto
  • Gracz

kwestia wybrania profilu ;)

• Do góry
    • 0

#164 WaterAqua3 11/07/2013 - 21:18

WaterAqua
  • Gracz

Ogólniak: Jak chcesz iść na studia.

Technikum: Jak chcesz iść rok później na studia.

• Do góry
    • 2

#165 Mikael 94 13/07/2013 - 17:07

Mikael
  • Gracz

Poszedłem do technikum na kierunek informatyk, jestem już po pierwszym roku.

Radzę sobie, nie ma żadnego problemu ale żałuję. Głównie to z namowy rodziców, po części wtedy miałem sam zajawkę na informatykę - niestety przeszło z czasem. Wolałbym skończyć zawodówkę o kierunku hydraulik i mieć pewną pracę na zachodzie. :( Teraz druga klasa to nie będę się już przepisywał.

• Do góry
    • 0

#166 0range159 14/07/2013 - 18:17

0range
  • Gracz

PW 

• Do góry
    • 0

#167 Poker Fejs178 14/07/2013 - 20:08

Poker Fejs
  • Gracz

Technikum to tak jakby przyuczenie do konkretnego kierunku na studiach ;-) np. technikum ekonomiczne -> ekonomia, technikum logistyczne -> logistyka/spedycja, technikum handlowe -> marketing i zarządzanie, technik informatyk -> IT. Kończąc technikum, pierwszy rok/dwa na studiach o tym samym profilu masz luz, bo przerabiasz materiały, które były już brane w technikum. Notabene nikt nie zabrania studiować na dziennych, ale studia zaoczne i dodatkowo praktyka w pracy w tygodniu zrobią ze studenciny inżyniera, ot tak; (joo.. jo..PRACA. Pierwsze trzeba się nauczyć czegoś w średniej i wykazać na praktykach podczas trwania lat szkolnych, żeby następnie znaleźć dobrą pracę, peace).

• Do góry
    • 0

#168 MŁODY DEJVUSIOWSKI 325 25/07/2013 - 14:24

MŁODY DEJVUSIOWSKI
  • Gracz

technikum.

• Do góry
    • 0

#169 Stinger225 25/07/2013 - 17:51

Stinger
  • Gracz

Technikum zdecydowanie.. - Chyba ze masz plany pójścia na studia, to kieruj się do Liceum ;d 

• Do góry
    • 0

#170 yung zyxen4 25/07/2013 - 18:37

yung zyxen
  • Gracz

Liceum = nieudolny dziennikarz, ćpiący redaktor naczelny, mulący pracownik na niskich szczeblach w korporacjach

Technikum = profilowy pracownik z możliwościamy TECHNICZNYMI, przyszłościowy pracownik z możliwościamy awansu.

• Do góry
    • 0

#171 S2YBKI BILL234 25/07/2013 - 18:42

S2YBKI BILL
  • Gracz

O pracy mi nie zależy, bo takową będe miał..

• Do góry
    • 0

#172 Matthew Bright173 25/07/2013 - 19:00

Matthew Bright
  • Gracz

Liceum = nieudolny dziennikarz, ćpiący redaktor naczelny, mulący pracownik na niskich szczeblach w korporacjach
Technikum = profilowy pracownik z możliwościamy TECHNICZNYMI, przyszłościowy pracownik z możliwościamy awansu.

bardzo zwięźle acz treściwie ująłeś całą prawdę.
  • Do góry
    • 1

#173 Szubaa95 26/07/2013 - 00:18

Szubaa
  • Gracz

Liceum -> Studia -> Cały rok chlania i studia od początku. Ja tak wybrałem, a pracy po informatyce i tak nie będziesz miał, bo za 4-5 lat zrobi się tylu informatyków, że komputerów nie starczy ;)

• Do góry
    • 0

#174 Kaszaczczi 98 26/07/2013 - 03:18

Kaszaczczi
  • Gracz

Technik Logistyk - nic nie robimy, tylko filmy oglądamy :D

Użytkownik kaszu95 edytował ten post 26/07/2013 - 03:18

• Do góry
    • 0

#175 Mielnik_4717 26/07/2013 - 12:44

Mielnik_
  • Gracz

Ja na Technik Informatyk poszedłem, nie zamierzam iść do Liceum. Nie mam chęci iść na studia.

• Do góry
    • 0

#176 RafcioZG42 26/07/2013 - 14:28

RafcioZG
  • Gracz

Ja na Technik Informatyk poszedłem, nie zamierzam iść do Liceum. Nie mam chęci iść na studia.

Też nie chcę na studia, mozliwe że na logistykę pójdę :)

• Do góry
    • 0

#177 roseanna656 27/07/2013 - 00:55

roseanna
  • Gracz

jeśli nie zrobisz studiów to po technikum będziesz mulącym pracownikiem na niskim szczeblu w korporacji, ale będziesz posiadał tytuł technika <ok> tyczy się to uczniów OBU szkół. pieprzycie takie głupoty, że aż się miło czyta ;p
  • Do góry
    • 1

#178 Kreig77 27/07/2013 - 12:09

Kreig
  • Gracz

*
Popularny

Lol, ludzie. Udajecie, że zjedliście wszystkie rozumy, a tak nie jest. Po technikum może znajdziesz gdzieś pracę.. Jaką? Niskopłatną, fizyczną, nudną.. Po liceum, fakt, nie będziesz miał papierka, że jesteś technikiem czy kimś innym ale liceum lepiej przygotuje Cię do matury, a dobrze zdana matura to szansa na dobre studia dzienne.. Po takim AGH, przykładowo po automatyce i robotyce albo informatyce czystej, pracę znajdziesz bez problemu i to dobrze płatną. To, że ktoś po liceum jest dziennikarzem lub politologiem to tylko głupi stereotyp - nie wszyscy wybierają kierunki humanistyczne. Zawsze można wybrać politechnikę, na której po 3-cim roku masz inżyniera i już możesz zarabiać, a po 5 mgr inżynier.

P.S. Jeszcze jest coś takiego jak praktyki na niektórych kierunkach za które też zgarniacie hajs..

Podsumowując po technikum dalszych perspektyw nie widzę, szczegónie w takiej branży jak informatyka (zauważyłem, że dużo osób pisze o takim kierunku w technikum bez chcęci dalszej nauki na uczelniach wyższych) - jeśli nie jesteś wystarczający dobry - konkurencja Cię zje.

Tyle ode mnie.

• Do góry
    • 4

#179 Butler124 27/07/2013 - 19:58

Butler
  • Gracz

Moja mama mówi, że liceum jest dla idiotów i mam iść do technikum- jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Lepiej skończyć ogólniak czy mieć zawód?

• Do góry
    • 0

#180 roseanna656 27/07/2013 - 20:43

roseanna
  • Gracz
@up
w sumie większość już zostało powiedziane. Jeśli chcesz iść na studia, masz jakieś plany co do przyszłego zawodu i chcesz się dostać na konkretną uczelnię, to liceum. O ile masz ten zawód w technikum, który Cię NAPRAWDĘ interesuje (nie na takiej zasadzie: o, to będzie łatwe, to pójdę) i chciałbyś tym się zajmować za parę lat, to do technikum możesz iść, ale jeśli jest to kierunek typu logistyk, czy coś w ten deseń, to studia i tak Cię czekają - jeśli chcesz dostać dobrze płatną robotę, a technikum nie naciska tak na maturę, więc dostać się na studia nieco trudniej (nie mówię o ludziach, którzy mają wystarczająco samozaparcia). A jednak posiadałbyś po technikum już pewną wiedzę, którą poszerzysz w szkole wyższej, więc po technikum może być Ci łatwiej się uczyć. Zawsze możesz iść do zawodowej, gdzie przygotowanie jest lepsze niż w technikum.
Wszystko zależy tak naprawdę od tego, co Cię interesuje i czy masz juz jakies plany. Jeśli sam nie wiesz, jaki kierunek miałbyś wybrać w technikum, kieruj się do liceum. Szkoda marnować 4 lata na uczenie się bzdur* (*dla osoby, która kompletnie nie jest zainteresowana danym zawodem).
  • Do góry
    • 1

#181 Kreig77 27/07/2013 - 22:25

Kreig
  • Gracz

@up
w sumie większość już zostało powiedziane. Jeśli chcesz iść na studia, masz jakieś plany co do przyszłego zawodu i chcesz się dostać na konkretną uczelnię, to liceum. O ile masz ten zawód w technikum, który Cię NAPRAWDĘ interesuje (nie na takiej zasadzie: o, to będzie łatwe, to pójdę) i chciałbyś tym się zajmować za parę lat, to do technikum możesz iść, ale jeśli jest to kierunek typu logistyk, czy coś w ten deseń, to studia i tak Cię czekają - jeśli chcesz dostać dobrze płatną robotę, a technikum nie naciska tak na maturę, więc dostać się na studia nieco trudniej (nie mówię o ludziach, którzy mają wystarczająco samozaparcia). A jednak posiadałbyś po technikum już pewną wiedzę, którą poszerzysz w szkole wyższej, więc po technikum może być Ci łatwiej się uczyć. Zawsze możesz iść do zawodowej, gdzie przygotowanie jest lepsze niż w technikum.
Wszystko zależy tak naprawdę od tego, co Cię interesuje i czy masz juz jakies plany. Jeśli sam nie wiesz, jaki kierunek miałbyś wybrać w technikum, kieruj się do liceum. Szkoda marnować 4 lata na uczenie się bzdur* (*dla osoby, która kompletnie nie jest zainteresowana danym zawodem).

No ktoś w koncu mądrze zaczął gadać.. Znając życie tak czy inaczej po technikum będziecie robili studia zaoczne albo jakieś kursy uzupełniające.. Jak nie macie po znajomościach pracy albo nie wkręcicie się w korupcję to nie myślcie o karierze jakieś większej.

• Do góry
    • 1

#182 Matthew Bright173 27/07/2013 - 22:50

Matthew Bright
  • Gracz

Jak nie macie po znajomościach pracy albo nie wkręcicie się w korupcję to nie myślcie o karierze jakieś większej.

ze szczególnym wyróżnieniem naszego kraju.
  • Do góry
    • 0

#183 yung zyxen4 28/07/2013 - 11:31

yung zyxen
  • Gracz

jeśli nie zrobisz studiów to po technikum będziesz mulącym pracownikiem na niskim szczeblu w korporacji, ale będziesz posiadał tytuł technika <ok> tyczy się to uczniów OBU szkół. pieprzycie takie głupoty, że aż się miło czyta ;p

Bejb, skończyłem technikum, wiem co mówię.

• Do góry
    • 0

#184 Matthew Bright173 28/07/2013 - 11:34

Matthew Bright
  • Gracz

jaki kierunek że pozwole sobie spytać?

• Do góry
    • 0

#185 yung zyxen4 28/07/2013 - 11:37

yung zyxen
  • Gracz

Logistyka.

• Do góry
    • 0

#186 roseanna656 28/07/2013 - 12:21

roseanna
  • Gracz

Okej, jesli przyjęto Cię nie po znajomości to spoko, ale potrzeby rynku się trochę zmieniają i chętniej zatrudniają ludzi po studiach. Teraz robią reklamy promujące logistykę, a za 5 lat absolwentów tego będzie za dużo, mimo wszystko dużo osób pcha się na ten kierunek - i to właśnie do technikum. Tutaj osoby mają dylemat, do jakiej szkoły pójść. Polecisz takiemu pójście na logistykę, na którą jest masa chętnych? Każdy sobie pomyśli, że opłacalne i znajdzie na pewno pracę, a potem jedna osoba na ileśtam znajduje fajną pracę, a teraz zrobił się boom właśnie na w/w logistykę. A w starciu magister transportu o specjalizacji logistyki transportu ma szanse zdecydowanie większe niż technik logistyk - o tym chyba nawet nie trzeba dyskutować.

a i co do wcześniejszego że idioci idą do liceum itd. to u mnie było to samo. "bo przecież lepiej mieć zawód, a potem pójdziesz na studia i masz już dwa" ;p tylko nikt nie myślał o tym kto mnie przygotuje do matury, żebym mogła kontynuować naukę na dobrej uczelni.

@DOWN
"Jeżeli jesteś osobą, która raczej ma wszystko gdzieś i wolałbyś od razu pracować idź do technikum." ewentualnie do szkoły zawodowej.

Użytkownik roseanna edytował ten post 28/07/2013 - 13:58

• Do góry
    • 1

#187 Soccer151 28/07/2013 - 13:08

Soccer
  • Gracz

Prawda to jest taka, że nikt nigdy nie zgodzi się co jest lepsze. Po prostu tutaj już jesteś w takim wieku, że sam musisz podjąć decyzję co chcesz robić dalej - ewentualnie mogą pomóc rodzice. Jeżeli jesteś osobą, która raczej ma wszystko gdzieś i wolałbyś od razu pracować idź do technikum. Jednak jeśli masz jakieś plany na przyszłość i chcesz studiować - wybierz liceum. 

• Do góry
    • 0

#188 NIE GRAM TU198 28/07/2013 - 14:26

NIE GRAM TU
  • Gracz

Technikum

• Do góry
    • 0

#189 Poker Fejs178 29/07/2013 - 12:04

Poker Fejs
  • Gracz

Prawda to jest taka, że nikt nigdy nie zgodzi się co jest lepsze. Po prostu tutaj już jesteś w takim wieku, że sam musisz podjąć decyzję co chcesz robić dalej - ewentualnie mogą pomóc rodzice. Jeżeli jesteś osobą, która raczej ma wszystko gdzieś i wolałbyś od razu pracować idź do technikum. Jednak jeśli masz jakieś plany na przyszłość i chcesz studiować - wybierz liceum. 

Pierdolenie o szopenie :) Po technikum z pracą jest tak samo jak po liceum. Z tym, że po technikum masz rok albo dwa luzu na studiach w tym samym kierunku.

• Do góry
    • 0

#190 Vydanas 3585 29/07/2013 - 12:36

Vydanas
  • Gracz

Technikum idź.

• Do góry
    • 0

#191 Nigga4Life8 29/07/2013 - 19:58

Nigga4Life
  • Gracz

LO.

• Do góry
    • 0

#192 Skylar Rizzo0 29/07/2013 - 20:50

Skylar Rizzo
  • Gracz

Nie nauczysz sie niczego w technikum od razu Ci powiem ;) Jednakze nie jest to tez stracony czas, mysle, ze warto. Sam jestem w informatycznym i nie moge narzekac.

• Do góry
    • 0

#193 _makler_49 01/08/2013 - 01:46

_makler_
  • Gracz

ja tam jestem w technikum, nie jest zle, nie spodziewalem sie, ze tak latwo bedzie.

• Do góry
    • 0

#194 MyGame142 11/08/2013 - 22:57

MyGame
  • Gracz

To troszeczkę zależy od różnych poglądów danego człowieka. Jedni szkołę wybierają pod presją i naciskiem rodziców lub bliskich, drudzy zaś - mają bardziej lub też kompletnie wolną rękę i idą za własnym rozumem. Jeżeli miałbym komuś coś doradzać, to odpowiedziałbym po prostu rób co chcesz, tylko dobrze się zastanów. Nikomu tak na prawdę na siłę szkoły nie wepchasz. Liceum jest w tym dobre, że jeżeli masz dobre plany na przyszłość to jego wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Na studiach po trzecim roku dostaniesz już inżyniera danego zawodu i będziesz normalnie zarabiał - dodatkowo wykształconych ludzi traktuje się jak wiadomo o wiele lepiej. Technikum jest bardziej dla tych, którzy po prostu najzwyczajniej w świecie chcą już sami zarabiać na swoje utrzymanie - otwarta droga jest właśnie przez wybór tej szkoły. Tylko tutaj już nie polega to na samej nauce, a szybkim łapaniu praktyk i robieniu pieniędzy. Rzecz jasna po tym wyborze dalsza droga na studia jest również otwarta - no chyba, że już dalej nie idziesz to zawsze zostajesz z czymś tam i możesz jakieś drobnostki łożyć na siebie. Kokosów jednak z tego nie będzie. Wybierajcie po prostu sami, doradzajcie się znajomych i ludzi po prostu, którzy chcą dla Was dobrze. :)

• Do góry
    • 0

#195 Lukkasz50 14/08/2013 - 00:08

Lukkasz
  • Gracz

*
Popularny

Liceum. Profil bio/chem/mat, ostatecznie bio/chem/fiz. :)

• Do góry
    • 3

#196 fcuk10 20/10/2013 - 21:57

fcuk
  • Gracz

zdecydowanie technikum w mojej opini jest lepsze.

• Do góry
    • 0

#197 Melody817 21/10/2013 - 13:28

Melody
  • Gracz

A ja sądzę, że wy wszyscy po prostu staracie się pokazać jak wam dobrze z obu stron. Powiem Wam tyle, że w dzisiejszych czasach młodzież jest kształcona w taki sposób, że po maturze, po egzaminach wszystko zapominają - i tak w Polsce jest bezrobocie, więc bezsensu jest wmawianie co jest lepsze.

Przecież od razu nie traficie na stanowiska prezesów firm, trzeba na to zapracować i chcieć.

• Do góry
    • 1

#198 Sage 154 24/10/2013 - 21:15

Sage
  • Gracz

Technikum, zdecydowanie.

• Do góry
    • 0

#199 Jakub Szymański 997 24/10/2013 - 22:27

Jakub Szymański
  • Gracz
Technikum, robisz zawód, zdajesz maturę - Jak zawód ci sie nie spodoba możesz iść dalej na studia...
  • Do góry
    • 0

#200 venum140 17/11/2013 - 00:36

venum
  • Gracz

Technikum. :)

• Do góry
    • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych