Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Blog kulinarny "Cuisine française avec Miley"

cuisine française avec miley gotuj kulinarny blog jedzenie przepis

• Please log in to reply
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Juvia367 03/09/2015 - 16:16

Juvia
  • Gracz

*
Popularny

GuLOvKVpn_spxsxsn.png

Krótki wstęp: 
Kochani, część z Was zapewne mnie kojarzy z programu radiowego Gotuj z Miley oraz bloga kulinarnego o tej samej nazwie. Jakiś czas temu opuściłam Los Santos, ale nie mogłam na długo się z nim rozstać. Postanowiłam powrócić na dobre i to nie tylko jako osoba fizyczna, lecz zapragnęłam założyć nowego bloga. Przepisy pojawiające się na moim poprzednim blogu, były zazwyczaj bardzo proste, a ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż około 30-35 minut. Kuchnia pojawiająca się na Gotuj z Miley ukazuje różne kultury i smaki, oczywiście Europejskie. Jestem przekonana, że część z Was moi kochani czytelnicy, zastanawia się... dlaczego kuchnia Francuska, nie np. Włoska lub po prostu Amerykańska? Odpowiedź jest prosta, otóż wiele lat mieszkałam we Francji i zostałam absolwentką prestiżowej szkoły The Cordon Bleu. Kuchnia francuska to mieszanina różnych smaków, której nie można spotkać praktycznie w żadnym innym państwie. Część z osób powiedziałaby, że ów kuchnia jest niedobra, ale to nieprawda i ja Miley Beaverbrook, dawniej Loxar przełamię widmo ślimaków i żab, z którymi najczęściej jest kojarzona ów kuchnia.

Garstka informacji:
Przepisy zamieszczane na tym blogu będą się różnić od tych, które znacie z Gotuj z Miley, przede wszystkim trudnością i długością w przygotowaniu. Co z audycjami? Otóż oczywiści powstanie również nowy program radiowy, lecz tutaj mam lekki dylemat jeśli chodzi o dobór nazwy, ponieważ Cuisine française avec Miley jest zdecydowanie za długie i prawdopodobnie niektórzy będą mieli problem z powtórzeniem nazwy. Jednak nazwa bloga zmianie, nie ulegnie. Termin pierwszej audycji nastąpi w czasie bliżej nieokreślonym, ale ze względu na liczne przygotowania z tym związane, premierowa audycja nowego programu, odbędzie się prawdopodobnie już po paru wpisach, na blogu. Myślę, że część z Was ma wątpliwości odnośnie dalszego funkcjonowania Gotuj z Miley, po tak długiej przerwie. Otóż, z przykrością muszę zakomunikować, że dawne Gotuj z Miley, nie będzie dalej funkcjonować. Jednak, na pocieszenie dodam iż jest w planach powołanie do życia nowej odsłony, ale kiedy? Niech to będzie niespodzianką, a na razie skupmy się na Cuisine française avec Miley. Odnośnie terminu wpisów, obowiązuje ta sama zasada...nie wiadomo kiedy i trzeba wyczekiwać, a jednocześnie mieć nadzieję, że znowu będzie coś pysznego. ;)

Pierwszy przepis, już w ten weekend! Obiecuję, że będzie on skrywał smaki pełne zachwytu, radości oraz pobudzi Wasze chęci zbliżenia się do kuchni francuskiej.

Użytkownik Juvia edytował ten post 03/09/2015 - 16:17

• Do góry
    • 12

#2 Juvia367 05/09/2015 - 13:22

Juvia
  • Gracz

*
Popularny

GuLOvKVpn_spnxxxr.png

Nadeszła chwila, w której mogę zaprezentować wam nie jeden, ale aż dwa przepisy, które mam nadzieję zaskoczą Was smakiem, gdy tylko skosztujecie ich we własnej kuchni.

Na pierwszy ogień pójdzie królik, ponieważ każdy kto był kiedyś we Francuskiej restauracji i skosztował tego zwierzaka, wie...jak potężny smak można z niego wydobyć, gdy jest odpowiednio przygotowany. Królik nie należy do mięsa, które łatwo przygotować, wiem. Dlatego wszystko zostało opisane bardzo prosto, tak by przepis był zrozumiały dla każdego.

Królik ze śliwkami:

⚜ Składniki:

|| 1 sprawiony królik | 1 ząbek czosnku | 200g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek | 250ml czerwonego wytrawnego wina | 250ml bulionu | 5 goździk | 1 łyżka posiekanej natki pietruszki | sól | cukier | pieprz. ||

⚜ Przygotowanie:

✧ Przygotuj bulion (niezbędnik na końcu wpisu).

✧ Ząbek czosnku obieramy i miażdżymy, natomiast śliwki płuczemy i osuszamy.

✧ Tuszę płuczemy, odcinamy kończyny. Żebra odcinamy najpierw od mięsa, a następnie od kręgosłupa. Kręgosłup przekrawamy w połowie długości, dzieląc comber na dwie części.

✧ Kawałki królika rumienimy z każdej strony na 3 łyżkach masła i przekładamy do rondla.

✧ Na patelnię po mięsie wylewamy bulion, gotujemy, zeskrobując przypieczone cząstki mięsa i powstały płyn przelewamy do rondla z mięsem.

✧ Dodajemy wino, czosnek, goździki i połowę śliwek.

✧ Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, zdejmujemy przykrywkę, oprószamy mąką, dodajemy pozostałe śliwki i resztę masła.

✧ Podgrzewamy na dużym ogniu, mieszając, aż sos stanie się gęsty i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem.

✧ Kawałki królika ze śliwkami rozkładamy na talerzach, polewamy sosem, posypujemy natką.

✧ Polecam podawać z kluskami lub makaronem.

⚜ Liczba porcji: cztery

⚜ Czas przygotowania: około jednej godziny i dziesięciu minut + dodatkowa godzina na przygotowanie bulionu

Drugi przepis w kolejności dotyczy ciasta, które większość z was zapewne kojarzy. W Europie jest ono bardzo popularne, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że należy on do kuchni francuskiej.

Murzynek:

⚜ Składniki:

|| 200g gorzkiej czekolady | 200g masła | 200g cukru | 4 jajka ||

⚜ Przygotowanie:

✧ Czekoladę oraz masło umieszczamy w garnuszku i wstawiamy go do większego naczynia z gotującą się wodą.

✧ Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści, wyjmujemy garnuszek z wrzątku, dodajemy cukier i mieszamy, stopniowo dodając żółtka (po 1), energicznie mieszając.

✧ Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą czekoladową i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

✧ Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

✧ Studzimy i podajemy.

⚜ Liczba porcji: osiem

⚜ Czas przygotowania: około jednej godziny

Niezbędnik:

⚜ Przygotowanie bulionu:

Do garnka z litrem wody dodaj marchew, pora, połówkę selera, korzeń pietruszki, trochę kapusty, cebulę i ząbek czosnku.

✧ Dodaj też kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu i odrobinę soli.

✧ Całość gotuj ok. 1 godziny, aż warzywa będą miękkie i oddadzą swój smak i aromat bulionowi.

✧ Można go przechowywać w zamrażarce.

To by było na tyle, jeśli chodzi o premierę. Mam nadzieję, że przepisy się podobają i szczerze zachęcam do umieszczania komentarzy.

• Do góry
    • 8

#3 Banan4don897 05/09/2015 - 14:02

Banan4don
  • Gracz

** Jaron wszedł na bloga Miley, po czym ubrał fartuszek kuchenny, wraz z laptopem udał się do kuchni, przeglądając jeden z przepisów, podrapał się po głowie, po czym wybrał numer telefonu i zadzwonił: **

Witam, poprosze duża Margharitte z dwoma sosami czosnkowymi do Dillimore 7a.

** Ściągnął fartuszek, rzucił na podłoge, zabrał browara z lodówki, usiadł na kanapie i wyczekiwał pizzy **

• Do góry
    • 1

#4 LavenderTree126 06/09/2015 - 10:18

LavenderTree
  • Gracz

*
Popularny

** Peter uruchomił komputer, wszedł na bloga Miley, po czym ubrał na siebie specjalną czapkę dla kucharzy oraz fartuszek, spojrzał na przepis "Królik ze śliwkami" i po chwili powiedział: **

- Zobaczę co wyjdzie z tego królika. 

** Po tych słowach wyjął wszystkie składniki i zaczął gotować **

• Do góry
    • 4

Tematy o podobnych tagach: cuisine, française, avec, miley, gotuj, kulinarny, blog, jedzenie, przepis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych