Cześć!
Zapewne każdy, kto kocha motocykle kiedyś stanął przed taką decyzją albo stanie.
Konkretniej właśnie jestem w trakcie zdawania prawo jazdy A1 i chcę kupić motocykl. Stąd mój dylemat który polega na tym który z dwóch wypatrzonych motocykli wybrać, ew. możecie zaproponować jakiś inny.
Yamaha YZF R125 vs Yamaha TZR 125?
Poproszę o odpowiedzi z argumentacją.
Jaki motocykl?
— 8
29/06/2015 - 16:21
— 548
29/06/2015 - 16:27
To zależy do czego byś ją chciał... Osobiście jak miałbym wybierać 125 to bym wybrał jakieś Enduro, czy coś - brzmi okej, jest na nim wiele zabawy, jak masz kolege podzielającego Twoje zainteresowaine to juz w ogóle, natomiast ze "ścogaczy" o ile to tak można nazwać... Brzemienie kiepskie, odrzuca mnie na starcie... Dopiero te nieco wyżej niż 125 brzmią sensownie. Do tego momentu nazywa się je skuterami w obudowie ścigacza... Nawet wymiana tłumika niewiele daje, a jak juz - kosztuje to duuuużo hajsidła.
Więc tak jak mówie, zależy do czego potrzebujesz motocykla, to wtedy możesz wybierać. Jeśli chodzi o wygląd - mi bardziej pasuje YZFka.
— 8
29/06/2015 - 16:36
To zależy do czego byś ją chciał... Osobiście jak miałbym wybierać 125 to bym wybrał jakieś Enduro, czy coś - brzmi okej, jest na nim wiele zabawy, jak masz kolege podzielającego Twoje zainteresowaine to juz w ogóle, natomiast ze "ścogaczy" o ile to tak można nazwać... Brzemienie kiepskie, odrzuca mnie na starcie... Dopiero te nieco wyżej niż 125 brzmią sensownie. Do tego momentu nazywa się je skuterami w obudowie ścigacza... Nawet wymiana tłumika niewiele daje, a jak juz - kosztuje to duuuużo hajsidła.
Więc tak jak mówie, zależy do czego potrzebujesz motocykla, to wtedy możesz wybierać. Jeśli chodzi o wygląd - mi bardziej pasuje YZFka.
To jest racja o kiepskim brzmieniu. W każdym razie nie mam kolegi, który by pośmigał enduro. Mało tego nie mam wokół mnie miejsca na pośmiganie enduro. Wykorzystywałbym raczej do jazdy po ulicy, może pojeździć sobie gdzieś dalej czy coś, a w takiej kwestii już mam ludzi z którymi mógłbym pojeździć. Co do kasy to też racja, ale to tylko na 2 lata potem i tak sprzedaję i kupuję 600 Dzięki za opinię, pozdrawiam
— 548
29/06/2015 - 16:40
To jest racja o kiepskim brzmieniu. W każdym razie nie mam kolegi, który by pośmigał enduro. Mało tego nie mam wokół mnie miejsca na pośmiganie enduro. Wykorzystywałbym raczej do jazdy po ulicy, może pojeździć sobie gdzieś dalej czy coś, a w takiej kwestii już mam ludzi z którymi mógłbym pojeździć. Co do kasy to też racja, ale to tylko na 2 lata potem i tak sprzedaję i kupuję 600
Dzięki za opinię, pozdrawiam
Teoretycznie ja też nie mam gdzie jeździć... Mieszkam w Warszawie, mogę powiedzieć, że w sumie nie daleko mi do centrum - pozornie miejsce gdzie też nie mam gdzie jeździć, ale są wakacje! Aż żałuję, że mój plan z kupnem Enduro nie wypalił. Wsiadałbym rano, jechał nawet kilkadziesiąt kilomerów od domu i na pewno bym coś znalazł do pośmigania... Do jazdy po ulicy to myśle, że liczy się też wygląd, mam racje? Bierz YZF - też miałem ją brać, ale potem namyśliłem się na Enduro, którego i tak nie kupiełem. O TZRce słyszałem dziwne rzeczy, nie powiem dokładnie jakie, bo kupno miało być z rok temu, więc nie pamiętam, ale pamiętam, że ludzie stanowczo mi je odradzali.
— 813
29/06/2015 - 16:41
Zależy jaki masz budżet. Jednak pozostałbym przy YZF 125, ponieważ jest nowsza i.. Ma lepszy design niż TZR 125. Byłem posiadaczem tej 125 i jak najbardziej mogę Ci ją polecić. Jeżeli chcesz coś innego niż sprzęt Yamahy to polecam także Aprillę RS 125 w nowej budzie. Kumpel miał ten egzemplarz i bardzo sobie chwalił. Co do awaryjności YZF to jak najbardziej mogę powiedzieć, że NIC mi się nie działo. Jak się szanuje tak się ma. Przez okres 3 lat wymieniałem tylko filtry oraz płyny. Jeżeli potrzebowałbyś więcej pomocy na ten temat to wal na priv, mogę także wytłumaczyć na co zwracać uwagę przy kupnie używanego sprzętu.
— 8
29/06/2015 - 16:41
Teoretycznie ja też nie mam gdzie jeździć... Mieszkam w Warszawie, mogę powiedzieć, że w sumie nie daleko mi do centrum - pozornie miejsce gdzie też nie mam gdzie jeździć, ale są wakacje! Aż żałuję, że mój plan z kupnem Enduro nie wypalił. Wsiadałbym rano, jechał nawet kilkadziesiąt kilomerów od domu i na pewno bym coś znalazł do pośmigania... Do jazdy po ulicy to myśle, że liczy się też wygląd, mam racje? Bierz YZF - też miałem ją brać, ale potem namyśliłem się na Enduro, którego i tak nie kupiełem. O TZRce słyszałem dziwne rzeczy, nie powiem dokładnie jakie, bo kupno miało być z rok temu, więc nie pamiętam, ale pamiętam, że ludzie stanowczo mi je odradzali.
Właśnie YZF bardziej mi się widzi i chyba właśnie na nią się zdecyduje, ale jeszcze kusisz mnie z tym enduro. Może jakiś KTM? Byłoby genialnie
— 548
29/06/2015 - 16:44
Właśnie YZF bardziej mi się widzi i chyba właśnie na nią się zdecyduje, ale jeszcze kusisz mnie z tym enduro. Może jakiś KTM? Byłoby genialnie
KTMki raczej nie na ulice... Nie mają możliwości rejestracji, więc może być ciężko.
Sam o niej myślałem, ale tak jak mówie, wielkie miasto, nie będę prosił ojca by mi to wywoził gdzieś i tam dopiero wsiadał, a na jezdnie jak wyjade to mogą mi mandat wlepić. Chyba, że mieszkasz w mniejszym mieście - to coś bym próbował. xD
— 8
29/06/2015 - 16:45
Mieszkam w
KTMki raczej nie na ulice... Nie mają możliwości rejestracji, więc może być ciężko.
Sam o niej myślałem, ale tak jak mówie, wielkie miasto, nie będę prosił ojca by mi to wywoził gdzieś i tam dopiero wsiadał, a na jezdnie jak wyjade to mogą mi mandat wlepić. Chyba, że mieszkasz w mniejszym mieście - to coś bym próbował. xD
Tak się składa, że mieszkam w mniejszym mieście. Buahahahah
— 548
29/06/2015 - 16:56
Mieszkam w
Tak się składa, że mieszkam w mniejszym mieście. Buahahahah
To jak uważasz, że dasz rade dojechać bez pomocy kogoś starszego do jakiejś fajnej miejscówki bez napotkania po drodze policji - bierz KTMke.
— 813
29/06/2015 - 16:58
Zależy jeszcze jaki KTM. Niektóre są z homologacją, niektóre nie.
— 8
29/06/2015 - 17:02
Zależy jeszcze jaki KTM. Niektóre są z homologacją, niektóre nie.
Jeżeli bym kupował KTM to chyba KTM SX 125
— 813
29/06/2015 - 17:03
Pamiętaj także, aby zainwestować w dobry kask. Kask to podstawa bezpieczeństwa, nie ma co oszczędzać. Kaski z ryneczku za około 50 złotych to szajs, rozwalają się/wgniatają się po uderzeniu prętem. Nie chciałbyś wiedzieć co by było gdybyś miał takie coś na głowie podczas ewentualnego wypadku.
Z własnego doświadczenia polecam kaski firm SHOEI, HJC, ewentualnie LS2, które robi dobre kaski.(4 gwiazdki w testach SHARPA, bardzo dobry wynik. Takie same wyniki mają niektóre kaski za tysiąc złotych)
— 8
29/06/2015 - 17:04
Pamiętaj także, aby zainwestować w dobry kask. Kask to podstawa bezpieczeństwa, nie ma co oszczędzać. Kaski z ryneczku za około 50 złotych to szajs, rozwalają się/wgniatają się po uderzeniu prętem. Nie chciałbyś wiedzieć co by było gdybyś miał takie coś na głowie podczas ewentualnego wypadku.
Z własnego doświadczenia polecam kaski firm SHOEI, HJC, ewentualnie LS2, które robi dobre kaski.(4 gwiazdki w testach SHARPA, bardzo dobry wynik. Takie same wyniki mają niektóre kaski za tysiąc złotych)
Będę kupował firmy LS2, też mi wiele ludzi tę firmę polecało, ale dzięki, kolejna dobra opinia o tej firmie czyni mój wybór trafniejszym w moich oczach
— 813
29/06/2015 - 17:09
Będę kupował firmy LS2, też mi wiele ludzi tę firmę polecało, ale dzięki, kolejna dobra opinia o tej firmie czyni mój wybór trafniejszym w moich oczach
Opinie o tej firmie są bardzo dobre. Kaski tej firmy posiadają mocowanie na pinlocka(zapobiega parowaniu szyby), lecz podczas tygodniowego użytkowania tego kasku w zimie nie spotkałem się z parowaniem szybki. Istnieją także modele kasków LS2 z 'pompką' przy policzkach oraz blendą. Modele te są bardziej wygodniejsze niż tańsze odpowiedniki, lecz pompki mają żywotność na jeden, góra dwa sezony. Jeżeli jesteś zainteresowany także gratisami do kasku to polecam sklep na allegro w którym dostajesz pokrowiec na kask(dodawany przez producenta wraz z naklejkami LS2), pokrowiec na moto oraz kominiarkę. http://allegro.pl/sh...hp?uid=38874190
Użytkownik komin_ edytował ten post 29/06/2015 - 17:14
— 8
29/06/2015 - 17:16
Opinie o tej firmie są bardzo dobre. Kaski tej firmy posiadają mocowanie na pinlocka(zapobiega parowaniu szyby), lecz podczas tygodniowego użytkowania tego kasku w zimie nie spotkałem się z parowaniem szybki. Istnieją także modele kasków LS2 z 'pompką' przy policzkach oraz blendą. Modele te są bardziej wygodniejsze niż tańsze odpowiedniki, lecz pompki mają żywotność na jeden, góra dwa sezony. Jeżeli jesteś zainteresowany także gratisami do kasku to polecam sklep na allegro w którym dostajesz pokrowiec na kask(dodawany przez producenta wraz z naklejkami LS2), pokrowiec na moto oraz kominiarkę. http://allegro.pl/sh...hp?uid=38874190
Dziękuję ślicznie, przyda się link
— 169
30/06/2015 - 15:16
CBR'kę 125 z rocznika 2004 i wzwyż patrzałeś? Jaki jest Twój budżet konkretnie?
— 252
30/06/2015 - 22:26
Jeśli 125 to brałbym Aprilię RS 125 ze względu na silnik dwusuwowy, który jest zrywniejszy, mocniejszy od silnika czterosuwowego, który jest w YZF R125. Większa frajda na takim dwusuwowym, ale jeśli patrzysz pod względem żywotności silnika i mniejszego spalania to lepsza Yamaha.
— 280
27/07/2015 - 13:19
Aprilla to jest dobry wybór, kolega wyżej zaproponował dobry model.
— 6
29/08/2015 - 09:14
Tezia 125 to chyba tylko w starej budzie występuje, albo przeróbka, YZF klasa sama w sobie. Więc YZF.
Tematy o podobnych tagach: motocykl, kupno, yamaha, yzf r125, tzr 125, wybrać, nie wiem
honda
Hyde Park →
Co kupić? Co wybrać? Co jest lepsze? →
Jaki najlepszy motocykl 125ccNapisany przez KondzioZiomal, 20/04/2019 |
|
|
||
Gracze, rozrywka i inne →
Poradniki i początek gry →
Szukam gracza / Zagram →
[SZUKAM] MotocyklistówNapisany przez Strzelec_Rajden, 21/01/2019 |
|
|
||
Hyde Park →
Co kupić? Co wybrać? Co jest lepsze? →
Jaki biznes wybraćNapisany przez Malikooo , 11/07/2018 |
|
|
||
![]() |
ban
Gracze, rozrywka i inne →
Problemy techniczne →
[Apelacja] Ban - Kupno MajątkuNapisany przez SccKomet97, 08/02/2018 |
|
|
|
![]() |
Niesłuszne wykrycie dachowania (bug)Napisany przez SpizganyDimitri123 , 20/11/2017 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych