Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Moje osobiste spojrzenie na RolePlay, i gry online.

roleplay spojrzenie gry online

• Please log in to reply
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aleksanderr724 10/01/2018 - 22:01

Aleksanderr
  • Gracz

*
Popularny

Witam wszystkich!
Jestem Olek, niedługo zacznie mi lecieć 8 rok na serwerze. Swoje przegrałem, w organizacjach, biznesach, czy grupach oficjalnych. Pełniłem oraz obecnie pełnię również funkcję GameMastera na serwerze. Spotkałem setki graczy, z dziesiątkami nawiązując mocniejsze relacje IG, poznając ich lepiej również od strony realnej. Ostatnio jednak zaniepokoiły mnie sytuacje z którymi się spotykam. Dawniej również one istniały, ale może nie zwracałem na to uwagi. O co chodzi? Dowiecie się niżej. Przedstawiam Wam kilka moich spostrzeżeń a propos gier online, a w szczególności takich serwerów jak RolePlay, gdzie podane przeze mnie przykłady zdarzają się najczęściej.
  1. Czym jest GTA? Grą. Czym jest gra? Według definicji czymś co głównie służy rozrywce. A czym jest rozrywka? Działanie mające na celu przynieść nam relaks i/lub przyjemność. No ale dobra, dlaczego rozkładam to na czynniki pierwsze? A dlatego że niektórzy niestety tego nie umieją robić podświadomie. Dla mnie GTA od razu równa się zabawa i przyjemność. Dla niektórych nie. I właśnie tego głównie dotyczy ten temat.
  2. W grach spotykamy się z różnymi sytuacjami. Przyjemnymi lub mniej. Na platformach multiplayer już zupełnie rozgrywka jest często kontrastowa. No i tu instynkt człowieka działa na zasadzie: wygrywam - Tak! Ale super się bawię!  Przegrywam - *******. Tak to mniej więcej wygląda. Jest to swego rodzaju naturalne, jednak niektórzy nie zdają sobie sprawy jak źle takie myślenie i postrzeganie świata gier wpływa na człowieka.
  3. Przechodząc do konkretów - Często podczas jakiejś niemilej sytuacji (oszustwa, BW, czy głupie przegranie w kostkę) dochodzi do sytuacji kiedy człowiekowi ładują się emocje. Zaczyna się caps lock, nerwy, bluźnierstwa, wzajemna nienawiść i plucie jadem, byleby jak najwięcej komuś dojechać i obrazić, mając cichą nadzieję że zdenerwujemy tę osobę i sprowokujemy. Ale cholera, ludzie. Czy naprawdę w relacjach międzyludzkich chodzi o to żeby ktoś miał źle? Czy naprawdę ludziom jest lepiej kiedy innemu jest gorzej? Takie zachowanie idealnie pasuje do ostatnio sławnych memów z nosaczami. Cokolwiek się wydarzy, ludzie szukają zaczepki, prowokacji. Czy daje Wam to przyjemność? Wątpię. Doskonale wiecie o czym piszę, prawda?
  4. Sam miałem dawniej problemy z emocjami przy grach. Tak. Tylko jak miałem 11 czy 12 lat. Obecnie podchodzę do tego z niesamowitym dystansem. Bo w końcu... Co zdziałam bluzgami przed kompem i nerwami? Nic. Absolutnie nic. I powiem Wam że i gra, i żyje mi się lepiej z takim podejściem.
  5. Spokój, opanowanie. Ktoś Cię zwyzywał OOC? Nie odpowiadaj mu tym samym. Tu nie panuje Hammurabi. W takim momencie obaj zostaniecie ukarani. Ktoś łamie regulamin w sposób rażący lub Ci przeszkadza (częsty przypadek - denerwuje graczy /do lekkie otarcie)? Nie ma potrzeby mu pisać na kropce ile to lat nie grasz na serwerze, ile to nie masz punktów RP czy godzin na postaciach. To i tak nic nie zdziała, a skończy się na dziesiątkach wiadomości na kropce bądź /w, a zaledwie kilku na czacie IC, gdzie powinna się rozgrywać gra. Wrzuć na luz, odpisz zgodnie z regulaminem. A jeśli ktoś go łamie zrób screeny o ile się da, i podeślij na PW bądź Discorda jakiegokolwiek GameMastera. Tu, w tym miejscu ręczę że działania zostaną podjęte.

To takie moje krótkie przemyślenia, wnioski, porady. Nie wiem co na ten temat sądzicie, więc proszę o wypowiedź. Broń Boże nie zrozumcie tego jako narzucanie Wam mojej woli czy myślenia. Po prostu z autopsji jak i z obserwacji wiem co się kończy lepiej. Zapewne nie ująłem nawet połowy co chciałbym Wam przekazać, ale ciężko na zawołanie pozbierać wszystkie myśli. Na zakończenie, cały post w jednym, wielkim skrócie: Gra ma być rozrywką, a nie fabryką nerwów.

Pozdrawiam, pięć! :)

• Do góry
    • 17

#2 Arcymag Kreweta73 10/01/2018 - 22:31

Arcymag Kreweta
  • Gracz

Gdyby każdy gracz myślał tak jak Ty (w sumie, to mam podobne zdanie) byłoby cudownie. Myślę też (chociaż nie mam na myśli nic złego) ale czasami młodsi gracze nie potrafią opanować emocji - co jest normalne w ich wieku... 

Myślcie o dobrej zabawie i dbajcie aby osoba, po drugiej stronie też się dobrze przy tym bawiła.

• Do góry
    • 2

#3 Erthub1092 10/01/2018 - 22:56

Erthub
  • Gracz

*
Popularny

Wrzuć na luz, odpisz zgodnie z regulaminem. A jeśli ktoś go łamie zrób screeny o ile się da, i podeślij na PW bądź Discorda jakiegokolwiek GameMastera. Tu, w tym miejscu ręczę że działania zostaną podjęte.

Wszyscy wiemy, że regulamin interpretowany jest na wiele różnych sposobów. Nawet jak ktoś go łamie, nie zawsze jest ukarany, a jak już dobrze wszyscy wiemy z autopsji, patologia rodzi patologię. Nie dziw się, że tak jest. Patologia też jest na swój sposób śmieszna i zabawna. ;D

https://www.youtube.com/watch?v=bqT81X3HTb0

A tutaj masz coś na temat poziomu Role Play'u. ;D 

Użytkownik Erthub edytował ten post 10/01/2018 - 22:57

• Do góry
    • 7

#4 Velta1761 11/01/2018 - 00:08

Velta
  • Gracz

Nie wiem co na ten temat sądzicie, więc proszę o wypowiedź.

https://www.youtube.com/watch?v=nkoSrIZYEOw

:)

• Do góry
    • 0

#5 YoungestNCharge 12 11/01/2018 - 03:31

YoungestNCharge
  • Gracz

Powiem Ci tak, napisałeś się o wszystkim i o niczym i wątpię żeby tak bylo aczkolwiek wygląda to tak, że tylko po to aby zabłysnąć tym jaki jesteś dojrzały itd i na koniec jeszcze przesłanie takie od GM'a dla graczy z tym wyzywaniem.Nic do Ciebie nie mam a wręcz przeciwnie,  przyglądając się Twojej grze z boku wzbudziłeś we mnie bardziej pozytywne odczucia niż negatywne.Szczerze nie wiem do końca jak odnieść się do tej wypowiedzi, nie jestem pewien czy chodziło Ci o przedstawienie opinii na temat sytuacji czy bardziej na przesłaniu dla graczy ale postaram się zrobić to w miarę sensownie.

Jak dla mnie tej nienawiści itd nie da się zaradzić a jest ona wręcz rzeczą naturalną może kiedyś tego tak nie odczuwałeś bo nie było takiego nacisku na /stats'y jak teraz.W każdym razie na dzień dzisiejszy mało kto czerpie przyjemność z odgrywania akcji itp. odważnie stwierdzę, że 80%/85% procent graczy w tym ja gra tu dla korzyści skryptowych, fajnie mieć dużo RP, GS'a, jota i e-hajsu co się dzieje gdy przegrywamy w kostkę, dostajemy BW, raporta, minusa czy też zostajemy oszukani?Cierpi na tym nasz portfel, RP itp a  sytuacja się komplikuje potem trzeba odgrywać nieprzyjemne rzeczy siedzieć na przetrzymce itd złość chyba jest tu naturalna, kogo to za przeproszeniem nie wkurwi to jest z nim coś nie tak, na luzie można przyjąć jak ktoś Cie zabije na free roomie gdzie po minucie się odrodzisz i będzie git, pozostaje tylko ta kwestia,że jeden ma mocniejsze nerwy i to przemilczy a drugi nawyzywa delikwenta szczerze mówiąc jak dla mnie wychodzi na jedno tak czy siak w obydwu przypadkach myśli o gościu który uprzykrzył grę będą takie same dlatego moim zdaniem nie ma co do tego przywiązywać uwagi.

@Edit a wycieki z konwersacji ekipy ukazały ostatnio, że nie tylko zwykłe szaraki czują tu niechęć do ludzi OOC mowa tu o Panu na R.

Użytkownik YoungestNCharge edytował ten post 11/01/2018 - 03:45

• Do góry
    • 1

#6 Kubzoon 267 11/01/2018 - 09:21

Kubzoon
  • Zbanowani

No cześć. Tak sobie poczytałem, pomyślałem i stwierdziłem, że sam na ten temat troszkę się wypowiem.

Jednym z głównych problemów dlaczego tak się dzieje jest czysta reakcja łańcuchowa. Nowi gracze często uczą się od tych, którzy na serwerze już swoje przegrali. Jeżeli widzą jak gracze z ponad 1kRP (dla nowych graczy RP jest wyznacznikiem tego jak ktoś gra, chociaż dobrze wiemy, że tak nie jest) odgrywają właśnie wyżej wspomniane /do otarcie w wypadku w którym samochód dość sporo ucierpiał a potem lament IC "Oddawaj hajs za naprawę". Serio? Tak trudno odegrać coś sensowniejszego? Z drugiej strony wcale się nie dziwie, ponieważ duża część osób nawet nie odgrywa wypadku. Wiele razy sam wysyłałem już reporty związane z brakiem odegrania, jednak wydaje mi się, że to jest tylko i wyłącznie "widzimisie" administracji czy dana osoba dostanie kare czy też nie.

Kolejną rzeczą jest to, że rzeczywiście każdy by chciał żeby jego postać którą odgrywa była nie wiadomo jakim kozakiem. Największą bolączką w centrum moim zdaniem jest nadużywanie niejednokrotnie "/do nieudane". Sam mimo wszystko odgrywam postać która nie da sobie w kasze dmuchać, aczkolwiek jeżeli podchodzi do mnie dzik który ma o wiele więcej jotów ode mnie i zaczyna na mnie odgrywać to wiadomo, że nie będę zgrywał kozaka i w miarę realistycznie podchodzę do sprawy odgrywając, że jednak ten za przeproszeniem wpierdol dostaje.

Zbierając to w miarę w jedną myśl - serwer RolePlay troszeczkę coraz mniej przypomina RolePlay. Większość się panoszy. Dla większości liczy się tylko to co mają pod /stats. No i oczywiście większości nie chce się odgrywać czegoś, co zajmie im minute dłużej spędzenia na serwerze, a jednak ładnie by to wyglądało. Takie nastały czasy, że krótko mówiąc większości się już nie chce.

• Do góry
    • 1

#7 grubas14 1 11/01/2018 - 15:37

grubas14
  • Gracz
jakby więcej ludzi odgrywało w miare dobrze i z przyjemnoscia a nie chujowo i tylko kiedy trzeba to nikt by sie tak nie wnerwial xddd mowa o tym serwie glownie
  • Do góry
    • 1

#8 terrorysta z bombasu 12 11/01/2018 - 16:20

terrorysta z bombasu
  • Gracz

jak zrobilem sobie nowa postac i poszedlem do centrum to tak jakbym zaczal w m1 na metin2

• Do góry
    • 2

#9 keszmejker hypebeast21 13/01/2018 - 19:52

keszmejker hypebeast
  • Gracz

Zacząłem grać tutaj nie dawno z zachęty kolegi i jeszcze nie zauważyłem sytuacji, ani nie znalazłem się w takiej w której ktoś byłby dla mnie nie miły, częściej zdarzają się jednak te dobre rzeczy jak pomoc z strony drugiego gracza, jak czegoś nie wiedziałem, a jak wiedziałem to sam pomagałem. Nie wydaje mi się, żeby było tak źle jak napisałeś. 

• Do góry
    • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych