- Czym jest GTA? Grą. Czym jest gra? Według definicji czymś co głównie służy rozrywce. A czym jest rozrywka? Działanie mające na celu przynieść nam relaks i/lub przyjemność. No ale dobra, dlaczego rozkładam to na czynniki pierwsze? A dlatego że niektórzy niestety tego nie umieją robić podświadomie. Dla mnie GTA od razu równa się zabawa i przyjemność. Dla niektórych nie. I właśnie tego głównie dotyczy ten temat.
- W grach spotykamy się z różnymi sytuacjami. Przyjemnymi lub mniej. Na platformach multiplayer już zupełnie rozgrywka jest często kontrastowa. No i tu instynkt człowieka działa na zasadzie: wygrywam - Tak! Ale super się bawię! Przegrywam - *******. Tak to mniej więcej wygląda. Jest to swego rodzaju naturalne, jednak niektórzy nie zdają sobie sprawy jak źle takie myślenie i postrzeganie świata gier wpływa na człowieka.
- Przechodząc do konkretów - Często podczas jakiejś niemilej sytuacji (oszustwa, BW, czy głupie przegranie w kostkę) dochodzi do sytuacji kiedy człowiekowi ładują się emocje. Zaczyna się caps lock, nerwy, bluźnierstwa, wzajemna nienawiść i plucie jadem, byleby jak najwięcej komuś dojechać i obrazić, mając cichą nadzieję że zdenerwujemy tę osobę i sprowokujemy. Ale cholera, ludzie. Czy naprawdę w relacjach międzyludzkich chodzi o to żeby ktoś miał źle? Czy naprawdę ludziom jest lepiej kiedy innemu jest gorzej? Takie zachowanie idealnie pasuje do ostatnio sławnych memów z nosaczami. Cokolwiek się wydarzy, ludzie szukają zaczepki, prowokacji. Czy daje Wam to przyjemność? Wątpię. Doskonale wiecie o czym piszę, prawda?
- Sam miałem dawniej problemy z emocjami przy grach. Tak. Tylko jak miałem 11 czy 12 lat. Obecnie podchodzę do tego z niesamowitym dystansem. Bo w końcu... Co zdziałam bluzgami przed kompem i nerwami? Nic. Absolutnie nic. I powiem Wam że i gra, i żyje mi się lepiej z takim podejściem.
- Spokój, opanowanie. Ktoś Cię zwyzywał OOC? Nie odpowiadaj mu tym samym. Tu nie panuje Hammurabi. W takim momencie obaj zostaniecie ukarani. Ktoś łamie regulamin w sposób rażący lub Ci przeszkadza (częsty przypadek - denerwuje graczy /do lekkie otarcie)? Nie ma potrzeby mu pisać na kropce ile to lat nie grasz na serwerze, ile to nie masz punktów RP czy godzin na postaciach. To i tak nic nie zdziała, a skończy się na dziesiątkach wiadomości na kropce bądź /w, a zaledwie kilku na czacie IC, gdzie powinna się rozgrywać gra. Wrzuć na luz, odpisz zgodnie z regulaminem. A jeśli ktoś go łamie zrób screeny o ile się da, i podeślij na PW bądź Discorda jakiegokolwiek GameMastera. Tu, w tym miejscu ręczę że działania zostaną podjęte.
To takie moje krótkie przemyślenia, wnioski, porady. Nie wiem co na ten temat sądzicie, więc proszę o wypowiedź. Broń Boże nie zrozumcie tego jako narzucanie Wam mojej woli czy myślenia. Po prostu z autopsji jak i z obserwacji wiem co się kończy lepiej. Zapewne nie ująłem nawet połowy co chciałbym Wam przekazać, ale ciężko na zawołanie pozbierać wszystkie myśli. Na zakończenie, cały post w jednym, wielkim skrócie: Gra ma być rozrywką, a nie fabryką nerwów.
Pozdrawiam, pięć!