Hello. Mam taki problem, otóż mam internet LTE z play'a i router wifi od nich. Sprawa wygląda następująco: gdy ktoś na laptopie włączy jakiś filmik na yt bądź gdziekolwiek przez neta inni użytkownicy nie mają praktycznie możliwości korzystania z internetu. Ja podczas gry w cs'a mam ping po ~900. Próbowałem ograniczać prędkości maksymalne programem NetLimiter, ale to nie bardzo działa lub źle ustawiam Prosiłbym o jakąś pomoc na ten temat.
Ograniczenie prędkości dla kilku komputerów
— 89
29/06/2015 - 13:41
— 46
29/06/2015 - 21:03
Podaj model routera, zaraz coś wykombinuję, ale nie licz na cuda bo to nie internet z kabla.
Użytkownik RapMajster edytował ten post 29/06/2015 - 21:03
— 89
29/06/2015 - 23:06
Podaj model routera, zaraz coś wykombinuję, ale nie licz na cuda bo to nie internet z kabla.
D-Link DWR-116 Router Wi-Fi/LAN. Ale znalazłem na stronie routera w ustawieniach możliwości ustawienia tego QoS.

Dasz radę pomóc mi to ustawić?
— 46
29/06/2015 - 23:26
I tak samo bym cię poprosił bys wszedł na magiczną stronę i podał mi wynik testu
Użytkownik RapMajster edytował ten post 29/06/2015 - 23:28
— 89
29/06/2015 - 23:35
Więc. Korzystają 2 laptopy po wifi, głównie www i yt, spontanicznie jakieś filmy online, głównym problemem jest yt bo cały priorytet jest na to właśnie. Zaś trzeci to mój komputer, głównie cs;go, yt (tutaj priorytet najwyższy rzecz jasna;d) dochodzą do tego telefony, ale one mało ciągną.
Wynik tego testu nie będzie jednoznaczny, bo to jest LTE, gdzie wieczorami mam po ~2mb/s, nocami 7-10 a z rana do południa 10-25. Chociaż różnie to zawsze jest. Natomiast test o 00;30: http://www.speedtest.pl/test/111052142
— 46
29/06/2015 - 23:38
Więc. Korzystają 2 laptopy po wifi, głównie www i yt, spontanicznie jakieś filmy online, głównym problemem jest yt bo cały priorytet jest na to właśnie. Zaś trzeci to mój komputer, głównie cs;go, yt (tutaj priorytet najwyższy rzecz jasna;d) dochodzą do tego telefony, ale one mało ciągną.
Wynik tego testu nie będzie jednoznaczny, bo to jest LTE, gdzie wieczorami mam po ~2mb/s, nocami 7-10 a z rana do południa 10-25. Chociaż różnie to zawsze jest. Natomiast test o 00;30: http://www.speedtest.pl/test/111052142
Standardowo lipa ze stabilnością, powiedz mi jaka prędkośc uploadu cię zadowoli? - czym mniej będziesz obciążał łącze tym lepiej. Bo widzę że jest kosmiczny, po co ci aż taki?
Użytkownik RapMajster edytował ten post 29/06/2015 - 23:40
— 89
29/06/2015 - 23:43
Szczerze to działa na tej zasadzie, że jeżeli w okolicy ktoś, kto ma ten sam internet co mój i wcale nie używa upload'u to jest on tak duży, a częściej jest obciążony download i taki dysproporcje;) upload mi zbytnio nie jest potrzebny, bardzo rzadko coś wrzucam. Jedynie ss'y na imgura;d
— 46
30/06/2015 - 00:10
Pasmo wychodzące(czyli maksymalny upload jaki możesz osiągnąć) = zostaw tak jak jest narazie. Jak nadal będzie źle to się ustali mniejszy a warto.
Polecałbym 512.
-----TABELKA 1----
Lokalne IP: 192.168.0.100
Porty: 80 (przeglądarki, ftp i poczta)
Zdalne IP: 0.0.0.0
Porty: 80 (przeglądarki, ftp i poczta)
Prorytet QoS: Niski
Zaznaczasz Kwadracik(włącz)
-----TABELKA 2----
Lokalne IP: 192.168.0.100
Porty: 7777 (ustawiłem maksymalny jak do sampa, jak jakaś gra będzie korzystała z większego to sobie wpiszesz)
Zdalne IP: 0.0.0.0
Porty:7777 (ustawiłem maksymalny jak do sampa, jak jakaś gra będzie korzystała z większego to sobie wpiszesz)
Priorytet QoS :Wysoki
Zaznaczasz Kwadracik(włącz)
I zapisujesz ustawienia + restartujesz router.
Użytkownik RapMajster edytował ten post 30/06/2015 - 00:11
— 89
30/06/2015 - 00:21
Chyba coś nie tak, bo teraz to mi na kompie siadło jakbym mial 0,5mb/s radiówkę
Edit: Wifi na tel tak samo, dopiero jak wyłączyłem filtrowanie to oddało:P
Użytkownik Lord Darth Tours edytował ten post 30/06/2015 - 00:24
— 46
30/06/2015 - 00:25
Ale w przeglądarce? czy na sampie? wkońcu przydzielalismy priorytety.
Ogólnie może być lipa tak jak pisałem na początku, nie oczekuj cudu z bezprzewodowego internetu.
— 89
30/06/2015 - 00:27
Ale w przeglądarce? czy na sampie? wkońcu przydzielalismy priorytety.
Ogólnie może być lipa tak jak pisałem na początku, nie oczekuj cudu z bezprzewodowego internetu.
W przeglądarce. Nawet na Steam znajomych mi nie ładowało;P Na sampie tak bardzo mi nie zależy
http://www.speedtest.pl/test/111052839
taki test wyszedł ;P
Użytkownik Lord Darth Tours edytował ten post 30/06/2015 - 00:28
— 46
30/06/2015 - 00:29
Edit: Wifi na tel tak samo, dopiero jak wyłączyłem filtrowanie to oddało:P
No widzisz bo to tak jest uzyskiwać pomoc w sprawie elektroniki na odległość.
To teraz ci pozostaje to przetestować przy codziennym użytkowaniu.
Pozdrawiam, polecam się na przyszłość.
Użytkownik RapMajster edytował ten post 30/06/2015 - 00:29
— 89
30/06/2015 - 00:30
No widzisz bo to tak jest uzyskiwać pomoc w sprawie elektroniki na odległość.
Nie no wiesz:D Myślę, że gdyby w tych polach wpisać IP poszczególnych komputerów to wtedy to by działało. No chyba, że to nie na tej zasadzie polega. Póki co idę spać, jutro pokombinuje się Dzięki wielkie za pomoc
— 46
30/06/2015 - 00:32
Zmień priorytet na normal.
Poszczególnych komputerów i poszczególnych IP serwerów to wtedy tak. Chcesz to ci jutro opiszę każdą kolumnę do czego służy i sobie pokombinujesz.
Użytkownik RapMajster edytował ten post 30/06/2015 - 00:38
— 89
30/06/2015 - 09:01
Kurde, na normalnym też praktycznie jakby tego neta nie było, żadna strona się nie ładuje, do tego po zmianie ustawień router się restartuje 5minut Ale jak mógłbyś to powiedz, czy gdybym ustawił w tej pierwszej tabelce ip laptopa z portami na www ftp i pocztę i wtedy dał normal - mogłoby to coś poradzić? Chcę aby po prostu filmy na yt nie były priorytetem, bo to jest najgorsze;)
Użytkownik Lord Darth Tours edytował ten post 30/06/2015 - 09:12
— 46
30/06/2015 - 09:12
Kurde, na normalnym też praktycznie jakby tego neta nie było, żadna strona się nie ładuje, do tego po zmianie ustawień router sie restartuje 5minut
Chyba na tym rodzaju internetu nic za specjalnie nie zdziałasz - ale możesz próbować, jednak kabel to kabel.
Nawet jak byś miał net z kabla + router bys nie musiał nic rozdzielać, bo łącze napewno by nie było tak obciążone samym CS'em by nie móc na stronę www wejść. Delikatny poskok pingu by był ale tylko przez krócej niż sekundę.
— 89
30/06/2015 - 09:14
Chyba na tym rodzaju internetu nic za specjalnie nie zdziałasz - ale możesz próbować, jednak kabel to kabel.
Nawet jak byś miał net z kabla + router bys nie musiał nic rozdzielać, bo łącze napewno by nie było tak obciążone samym CS'em by nie móc na stronę www wejść. Delikatny poskok pingu by był ale tylko przez krócej niż sekundę.
Miałem na kablu i uwierz mi, że była ta sama sytuacja;D tylko u mnie są stare kable i nie mogę mieć mocniejszego neta, a miałem router, gdzie nie dało się ustawić QoS.
— 46
30/06/2015 - 09:26
http://www.dlink.com...cja-qos-dwr_116 Patrz, nawet znalazłem ci mini poradniczek który i tak duzo nie wnosi ale zawsze coś.
Musisz to logicznie ustawić, co i na jakim komputerze z jaką prędkościa ma chodzić dana rzecz.
IP: Swoje sprawdzaj START-URUCHOM-CMD i wpisujesz komendę ''ipconfig''
— 89
30/06/2015 - 09:27
http://www.dlink.com...cja-qos-dwr_116 Patrz, nawet znalazłem ci mini poradniczek który i tak duzo nie wnosi ale zawsze coś.
Musisz to logicznie ustawić, co i na jakim komputerze z jaką prędkościa ma chodzić dana rzecz.
IP: Swoje sprawdzaj START-URUCHOM-CMD i wpisujesz komendę ''ipconfig''
Dzięki;) Czyli w Local IP mam wpisać ip komputera a porty to tak jak były, tak?
I który to jest prawidłowy adres ip? IPv4?
Użytkownik Lord Darth Tours edytował ten post 30/06/2015 - 09:28
— 46
30/06/2015 - 18:40
Tak, w Local IP wpisujesz ip wpisujesz odres wojego komputera, może być ip lub IPv4
Na pocztątek spróbuj może zwiekszyć tylko priorytet dla Cs'a, wsprawdź z jakiego korzystają portu servery a następnie taki wpisz i ustaw priorytet wysoki.
Poprostu jest dużo możliwości, jak nie pokombinujesz to nic nie osiągniesz.
Użytkownik RapMajster edytował ten post 01/07/2015 - 01:27
— 19
01/07/2015 - 07:58
Ave!
Może troszkę w innej kwestii, ale też mam pytanie odnośnie internetu i prędkości łącza ukazywanej na SPEEDTEST.NET
Mam internet kablowy światłowodowy, którego prędkość umownie wynosi 50mb/s non stop. Miałem pewien problem z rozłączaniem połączenia używając Skype, grając w SAMP"a oraz Cabal Online. Po zgłoszeniu usługodawcy tego problemu, powiedział że mają coś z portami i może mi pomóc na chwilę obecną wyrzucając mnie jako odbiorce z ich głównego Firewall'a i powinno to prowizorycznie pomóc. Miało to pomóc i pomogło, z takim małym szkopułem, że teraz na SpeedTest.net mam zamiast umownej prędkości 50 mb/s, mam taki wynik testu:
Gdy robię na SpeedTest.pl jest taki:
Od czego taka różnica efektu testu jest zależna? A zbaczając do kwestii pingu, mam pytanie. Wcześniej miałem internet radiowy, tego samego dostawcy. Prędkość 8mb/s w ciągu dnia, a 10mb/s przez noc. Wtedy wówczas grając na Net4Game miałem ping w granicach 20-40. Teraz, gdy rzekomo mam pięciokrotnie szybsze łącze, mój ping wynosi od 40 do 80ms. Według racjonalnego rozumowania, powinno to wyjść na +++, a nie na odwrót. Ktoś może mi to rozjaśnić? Z góry dzięki!
— 46
01/07/2015 - 08:55
Hmmm..... teraz jak to przeczytałem, to się zaczełem zastanawiać nad tymi dwoma testami i sam zaczełem testować na jednej i na drugiej stronie. Ta strona speedtest.net pokazuje jakieś kosmiczne wyniki, a ping też mam 1, jak u mnie samo zapytanie i odpowiedź od karty sieciowej do routera wynosi 2ms więc to jest kompletnie niemozliwe.. Dobrze ze nigdy z niej nie korzystałem bo nawet o niej nie wiedziałem, całe życie bym w kłamstwie żył.
Podsumowanie: speedtest.net pokazuje zfałszowane wyniki, korzystaj ze speedtest.pl bo chociaż pokazuje niepełną 50mb/s, ale jest zblizone i bardziej wiarygodne. To zależy od przepustowości łącza - czasem troche więcej bedziesz miał niż 50mb/s a czasem troche mniej niz 50mb/s
A kwestię pingu sprawdź START - URUCHOM - wpisz ''cmd'' - wpisz w konsolę poleceń ''ping net4game.com -t'' (To co zaznaczyłem czerwonym kolorem możesz sobie wpisać każdą dowolną stronę, lub IP)
A jeżeli masz faktycznie tak duży ping w net4game to może masz źle skonfigurowany modem, albo oni nadal tam u siebie mają niezły burdel - na twoim miejscu bym dzwonił do usługodawcy.
Użytkownik RapMajster edytował ten post 01/07/2015 - 10:00
Tematy o podobnych tagach: tak, witam, serdecznie, moim, temacie
Hyde Park →
Zabawy i trwałe tematy na forum →
Tak czy nie?Napisany przez Adrianeekk , 28/03/2019 |
|
|
||
Hyde Park →
Muzyka →
Solar/Białas - Intercontinental bajers - zwała.Napisany przez kapitan koks, 20/06/2018 |
|
|
||
![]() |
Gracze, rozrywka i inne →
Problemy techniczne →
Wnioski o pozwolenie na multikonto →
Pozwolenie na MK [ Vitu ]Napisany przez louis witu, 12/04/2018 |
|
|
|
Gracze, rozrywka i inne →