Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie
- - - - -

Hip-hop

kultura rap

• Please log in to reply
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ełgeńusz Król Szamanów 472 27/05/2015 - 17:47

Ełgeńusz Król Szamanów
  • Gracz

Siemanko, zobaczymy jak to się sprawdzi tutaj. Temat jest do rozmowy, niusików i innych takich. ANTYFANÓW i HEJTERKÓW pozdrawiam i mówię, że tutaj tego nie chcę. Wrzućcie jakiś kawałek, napiszcie coś, skomentujcie numer, który wrzucił ktośtam - nie ma żadnych ograniczeń typu: "post bez utworu blahblahblah". Alright.

@topic

jak tam widzicie ten polski underground? mówię tu całym składzie PATOKALIPSY, Quebie no i tej całej Ciemnej Strefie, bo oni to chyba jest underground - nie znam się na nich, bo o nich tylko wiem, bo cośtam na glamrapie o nich popiszą

• Do góry
    • 0

#2 afka142 27/05/2015 - 18:06

afka
  • Gracz
Rozumiem co drugie zdanie - dziwnie piszesz. Patokalipsy, glamrapie - co to znaczy?
  • Do góry
    • 0

#3 Pesymistyczny270 27/05/2015 - 18:07

Pesymistyczny
  • Gracz
Patokalipsa to raperzy. Glamrap portal o Rapie.
  • Do góry
    • 0

#4 thxgxs6 27/05/2015 - 18:35

thxgxs
  • Gracz

i ciemna strefa to już nie under....

brak pojęcia a temat zakładasz ziomal.

• Do góry
    • 0

#5 Jakim13 27/05/2015 - 19:04

Jakim
  • Gracz

https://www.youtube.com/watch?v=PmrJ40pLTAk

• Do góry
    • 0

#6 Aleksanderr724 27/05/2015 - 20:33

Aleksanderr
  • Gracz

*
Popularny

Chyba nie rozróżniasz pojęcia underground od hardcore rapu, czy stylu gangsta. Zresztą nie można mówić że Ciemna Strefa do underground, ponieważ to jest wytwórnia. Jeśli undergroundem nazywasz raperów którzy wydają legale w tak promowanej wytwórni to jesteś w błędzie - tym bardziej nazywając samą wytwórnię. Kolejną sprawą jest nazwa tematu - tu będzie poruszany hip-hop czy tylko rap? Rozróżniajmy kulturę od muzyki. Bo ja teraz nie wiem czy mogę tu napisać o b-boy'ach, czy graffiti.

Co do samego rapu, to mnie jara przede wszystkim świadomy rap. O.S.T.R., Slums Attack, WWO, Hemp Gru to jest to. Nie przepadam znowu za trapem, który obecnie zaczyna być coraz częściej wykonywany (Wilku WDZ). Szkoda że takie grupy jak Hemp Gru, ZIP Skład, czy WWO się rozpadają/rozwiązują. Wiadomo, u niektórych to po prostu decyzja może mądrze postanowiona, a u niektórych powodem jest niski poziom społeczny członków (Pozdro Jędker). Dla mnie znaczenie obecnie mają głównie stare wygi o których wcześniej pisałem. Ale nowych też doceniam - Cywil, Dedis, Śliwa, Gandzior.

Jeśli mówimy o obecnym rapie nie mogę pominąć w dyskusji Gangu Albanii o których mam pewne zdanie - beka. Jeśli nagrywają - spoko. Według mnie to pokazują swój poziom jak chcą. Jednak wina bardziej stoi po stronie słuchaczy - kiedy widzę gimbów którzy piszą z włączonym capsem tekst blachar, i jak to kochają albanie, to mi się chce śmiać. Rozróżniajmy ten świadomy rap, od hip hopu komediowego, który nie jest z przekazem, tylko żeby się pośmiać. I o to w tym chodzi. Nie chcę aby ludzie szukali przekazu w kawałkach Gangu Albanii, bo go tam nie ma (poza Dla prawdziwych Dam).

Pozdrawiam.

PS Tak dodam jeszcze - mimo iż nie przepadam za rozdzielaniem rapu i hip hopu na gatunki, to niestety czasem się tego nie da uniknąć ;)

• Do góry
    • 3

#7 Patryczeq101 27/05/2015 - 21:25

Patryczeq
  • Gracz
Co sądzicie mordeczki o starym dobrym Beat Squadzie- ktoś jeszcze pamięta o co tam cmon? Co sądzicie nuteczkach Beat Squadu i tym, że w każdej nucie było odniesienie do jarania.
  • Do góry
    • 0

#8 maczyk1254 27/05/2015 - 21:55

maczyk
  • Gracz

Kiedyś byłem zapalonym słuchaczem polskiego rapu, aczkolwiek nie interesowały mnie te wszystkie nowości; starałem się szperać po różnych stronach jakichś ciekawych wykonawców/albumów z lat dziewięćdziesiątych. Takie właśnie klimaty mnie kręciły. Najbardziej do gustu z tych mniej znanych przypadł mi zespół Boyz In Tha Hood Kwidzyn, a szczególnie katowałem jeden ich utwór, jakim jest "Hej bracie". - A tak to ogólnie, to... Jeszcze słuchałem zespołów z Poznania, m.in Nagły Atak Spawacza, czy choćby ten Slums Attack z Icemanem w składzie, no i Ski Skład, czy Killaz Group. Teraz to zbytnie nie słucham polskiego rapu; zasłuchałem się w rapsach zza oceanu. - A wy? Mieliście kiedyś zajawkę na rapy z lat dziewięćdziesiątych? Polskie, rzecz jasna, bo te ze Stanów, to wielu zna.

Użytkownik maczyk edytował ten post 27/05/2015 - 21:56

• Do góry
    • 0

#9 GeoRedfox8 28/05/2015 - 21:48

GeoRedfox
  • Gracz

W Polsce podziemie > legal, no ale wiadomo "Tandeta płynie wierzchem, a sztuka na dnie" ;)

• Do góry
    • 0

#10 Velta1761 28/05/2015 - 22:16

Velta
  • Gracz

A wy? Mieliście kiedyś zajawkę na rapy z lat dziewięćdziesiątych? Polskie, rzecz jasna, bo te ze Stanów, to wielu zna.

Kiedyś? Ja nigdy nie stracę! Według mnie nie można pomijać żadnych czasów, bo każde mają swoje świetne kawałki, a lata dziewięćdziesiąte, nazywane często złotą erą hip-hopu są chyba najlepszym czasem ze wszystkich, w których powstawała ta muzyka. Niezależnie gdzie. W Poslce, za granicą, za oceanem. :)

• Do góry
    • 0

#11 Pesymistyczny270 28/05/2015 - 22:35

Pesymistyczny
  • Gracz

Jaram się JWP i według mnie ciągle są na wysokim poziomie.

Wolicie Oldschool czy Newschool?

• Do góry
    • 0

#12 soujla3263 28/05/2015 - 22:37

soujla326
  • Gracz

Paktofonike fajnie się słuchało.

• Do góry
    • 0

#13 Tomasz Kulej 1270 29/05/2015 - 03:26

Tomasz Kulej
  • Gracz

Ja swoją przygodę z muzyką zacząłem od satanistycznego ciężkiego metalu, przebrnąłem przez chyba wszystkie style muzyczne, a skończyłem na chrześcijańskim rapie. Bardzo spodobał mi się gangsta rap, ale nie jakieś NWA, tylko Compton Most Wanted, moim zdaniem to MC Eiht powinien być nazywany ojcem chrzestnym gangsta rapu, tworzyli w tych samych latach, zaś z drugiej strony to właśnie przekaz Eihta był miażdżący, a nie jakieś ssanie orzeszków Eazy'ego. Głównie słuchałem zachodniowybrzeżowego amerykańskiego rapu, jeśli chodzi o polski rap, to spodobała mi się pierwsza płytka poznańskiego rapera Kmiecia, gdzie mówił o Nowym Porządku Świata. Lubię rap za to, że chyba najlepszy przekaz właśnie w nim znalazłem. Założę się, że znajdzie się wiele osób co nie wie, jaka jest różnica pomiędzy rapem a hiphopem. Moi koledzy słuchali Wu Tang Clana, a w moich słuchawkach leciał MC Eiht, pamiętam jak nagrał jeden skit z tym jak wpada na koncert WTC i ich zabija, miazga, to lubię. Ja lubię konkretny rap z konkretnym przekazem, żadne rapowanie o cyckach i dupach nie znajdzie uznania w moich uszach, także wstawiam tutaj coś ważnego, koniecznie przesłuchajcie. A takim ekipom jak Hemp Gru za promowanie New Age i oddawanie czci Illuminatom już podziękuję, dla mnie mogą już zamknąć się i zejść ze sceny. Otwórzcie oczy. 

https://www.youtube.com/watch?v=WFgz5lhIy1M

Użytkownik Tomasz Kulej edytował ten post 29/05/2015 - 03:27

• Do góry
    • 0

#14 Ełgeńusz Król Szamanów 472 29/05/2015 - 14:34

Ełgeńusz Król Szamanów
  • Gracz

Chyba nie rozróżniasz pojęcia underground od hardcore rapu, czy stylu gangsta. Zresztą nie można mówić że Ciemna Strefa do underground, ponieważ to jest wytwórnia. Jeśli undergroundem nazywasz raperów którzy wydają legale w tak promowanej wytwórni to jesteś w błędzie - tym bardziej nazywając samą wytwórnię. Kolejną sprawą jest nazwa tematu - tu będzie poruszany hip-hop czy tylko rap? Rozróżniajmy kulturę od muzyki. Bo ja teraz nie wiem czy mogę tu napisać o b-boy'ach, czy graffiti.

Co do samego rapu, to mnie jara przede wszystkim świadomy rap. O.S.T.R., Slums Attack, WWO, Hemp Gru to jest to. Nie przepadam znowu za trapem, który obecnie zaczyna być coraz częściej wykonywany (Wilku WDZ). Szkoda że takie grupy jak Hemp Gru, ZIP Skład, czy WWO się rozpadają/rozwiązują. Wiadomo, u niektórych to po prostu decyzja może mądrze postanowiona, a u niektórych powodem jest niski poziom społeczny członków (Pozdro Jędker). Dla mnie znaczenie obecnie mają głównie stare wygi o których wcześniej pisałem. Ale nowych też doceniam - Cywil, Dedis, Śliwa, Gandzior.

Jeśli mówimy o obecnym rapie nie mogę pominąć w dyskusji Gangu Albanii o których mam pewne zdanie - beka. Jeśli nagrywają - spoko. Według mnie to pokazują swój poziom jak chcą. Jednak wina bardziej stoi po stronie słuchaczy - kiedy widzę gimbów którzy piszą z włączonym capsem tekst blachar, i jak to kochają albanie, to mi się chce śmiać. Rozróżniajmy ten świadomy rap, od hip hopu komediowego, który nie jest z przekazem, tylko żeby się pośmiać. I o to w tym chodzi. Nie chcę aby ludzie szukali przekazu w kawałkach Gangu Albanii, bo go tam nie ma (poza Dla prawdziwych Dam).

Pozdrawiam.

PS Tak dodam jeszcze - mimo iż nie przepadam za rozdzielaniem rapu i hip hopu na gatunki, to niestety czasem się tego nie da uniknąć ;)

Gang Albanii mnie bawił przy ich pierwszym kawałku, a teraz to już mnie zaczyna irytować. Co do świadomego, zajebiście, bo to na tym raczej polega. Mówiąc hip-hop, mam na myśli całą kulturę, a nie zamykanie się do muzyki, gdzie rap jest gatunkiem. Piszesz jak chcesz, o czym chcesz - byle z głową i bez bezsensownego flame'u na jakiegoś rapera, bo go nie słuchasz, to wiadomo.

Ja tam lubię posiedzieć i rozkminiać teksty - czy to samemu, czy to na rapgeniusie. 

Dobra, nevermind - co wy tam sobie myślicie o Sulinie i tym B.R.O? Jak dla mnie to nie są raperzy warci jakiejś większej uwagi, chyba że nie słyszałem jakichśtam kawałków, w których pokazują, że może i cośtam potrafią sensownego napisać.

• Do góry
    • 0

#15 Tomasz Kulej 1270 29/05/2015 - 16:01

Tomasz Kulej
  • Gracz

A co sądzicie o moim kawałku?

http://w146.wrzuta.p...o_rap_by_marlon

• Do góry
    • 0

#16 Ełgeńusz Król Szamanów 472 29/05/2015 - 16:46

Ełgeńusz Król Szamanów
  • Gracz

A co sądzicie o moim kawałku?

http://w146.wrzuta.p...o_rap_by_marlon

sztos xd

• Do góry
    • 2

#17 GeoRedfox8 29/05/2015 - 22:37

GeoRedfox
  • Gracz

B.R.O ostatnio zaliczył progress, fakt. Co nie zmienia faktu, że jeżeli chodzi o newschool to zdecydowanie są lepsi gracze od niego. 

• Do góry
    • 0

#18 Ełgeńusz Król Szamanów 472 31/05/2015 - 09:43

Ełgeńusz Król Szamanów
  • Gracz

B.R.O jest dobry technicznie - w tym temacie mu nie zarzucę raczej nic. Ale teksty są trochę przygimbowe, przynajmniej to co słyszałem w autobusie jak banda puszczała z telefonu to chyba jakoś "widzę, że lubisz seks, bo ciągle o tym mówisz" XDDDDDDDDDDDDDDDDD

• Do góry
    • 0

#19 GeoRedfox8 31/05/2015 - 22:33

GeoRedfox
  • Gracz

B.R.O jest dobry technicznie - w tym temacie mu nie zarzucę raczej nic. Ale teksty są trochę przygimbowe, przynajmniej to co słyszałem w autobusie jak banda puszczała z telefonu to chyba jakoś "widzę, że lubisz seks, bo ciągle o tym mówisz" XDDDDDDDDDDDDDDDDD

tia, High School to płyta typowo pod gimnazjum, sprawdź Next Level 2, wyszło parę dni temu ;]

• Do góry
    • 0

#20 Nihlus190 01/06/2015 - 02:01

Nihlus
  • Gracz

Ekhm... Gang Albanii to dla mnie bardziej marne disco na wzór rapu niż rap.

• Do góry
    • 0

#21 Ełgeńusz Król Szamanów 472 01/06/2015 - 13:51

Ełgeńusz Król Szamanów
  • Gracz

tia, High School to płyta typowo pod gimnazjum, sprawdź Next Level 2, wyszło parę dni temu ;]

dobra, sprawdzę sobie przy wolniejszym czasie :P

Ekhm... Gang Albanii to dla mnie bardziej marne disco na wzór rapu niż rap.

hop-hopolo, podsyłam Białasa, fajny numer:

https://www.youtube.com/watch?v=fcylzGgnkco

• Do góry
    • 0

Tematy o podobnych tagach: kultura, rap

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych