Hello, przedstawiam Wam krótki poradnik dotyczący zabezpieczenia Waszego konta sposobem (2FA) - jest to dość proste w połączeniu aplikacji z kontem, aczkolwiek postaram się Wam przedstawić całą czynność. Polecam tą formę zabezpieczenia, ponieważ również z tego korzystam i mam zabezpieczone kilka kont na popularnych serwisach. Celem działania 2FA jest zabezpieczenie Waszych kont przed niechcianymi włamaniami, więcej przeczytacie w tym newsie.
Do przedstawienia użyłem aplikacji z systemu Android, aczkolwiek aplikacja Google Authenticator występuje na wielu platformach.
- Pierwszym krokiem do uzyskania tego zabezpieczenia na swoim koncie jest udanie się do zarządzania usługami i przejście do zakładki "bezpieczeństwo".
- Po przeanalizowaniu informacji, które są tam uwzględnione potrzebne nam będą dwie aplikacje:

- Po pobraniu (w iOS nie jest wymagana) aplikacji skanującej kody typu QR, w tym przypadku u mnie jest to Barcode Scanner (możesz wybrać inną aplikację, aczkolwiek ja polecam tą i jest ona w pełni przeze mnie sprawdzona), pobieramy kolejną aplikację Google Authenticator.
- Gdy wyżej wymienione aplikacje znajdą się na Twoim urządzeniu, możesz przejść do etapu parowania swojego urządzenia z kontem na naszym serwisie.
Etap parowania:
- Powracamy do zarządzania usługami, po czym uruchamiamy aplikację Google Authenticator.
- Zapoznajemy się z działaniem aplikacji, gdzie następnie klikamy na klawisz opcji i wybieramy "skonfiguruj konto".
- Na etapie konfiguracyjnym wybieramy "skanuj kod kreskowy" i skanujemy kod umieszczony w zakładce bezpieczeństwa w zarządzaniu usługami na naszym forum. Po zeskanowaniu pojawi się ciąg liczb, które musisz wpisać do aplikacji wybierając "podaj otrzymany klucz", gdzie powinien pojawić się kod:

- Otrzymany kod w ciągu 60 sekund musisz wpisać w odpowiednie miejsce na naszym forum, aby uzyskać połączenie z aplikacją.
Gotowe, od teraz możesz cieszyć się podwójnym zabezpieczeniem swojego konta. Nasz serwis będzie wymagać od Ciebie podania tego kodu po wykryciu zmiany adresu IP. W razie problemów piszcie w tym temacie, a z chęcią udzielę Wam pomocy.
Przydatne informacje:
- Jeżeli chcesz mieć dostęp z kilku urządzeń, to zeskanuj kod kolejnym na etapie parowania.
- Jeżeli pojawi się Tobie informacja o niepoprawnym kodzie podczas parowania - odśwież przeglądarkę i poczekaj na nowy, wygenerowany kod w aplikacji.
- Jeżeli pojawi się Tobie informacja o niepoprawnym kodzie podczas parowania - usuń swoje konto w aplikacji i zeskanuj ponownie kod QR.
- Jeżeli pojawi się Tobie informacja o niepoprawnym kodzie podczas logowania, to warto poprawić godzinę, aby była ta sama na telefonie, jak i komputerze.
Aplikacje:
Android: Google Authenticator
iOS: Google Authenticator
Windows Mobile: Google Authenticator for Windows Mobile
Implementacje:
Windows Phone 7: Authenticator
Java CLI: Authenticator.jar
Java GUI: JAuth
J2ME: gauthj2me (testowany na symbianie przez BartekPL)
Testowaliśmy aplikacje na platformie iOS i Android, inne wyżej wymienione nie są oficjalnymi aplikacjami. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja poradnika z 05.02.2014