Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Który komputer wybrac?

komputer wybrac informatyk jaki ktory

• Please log in to reply
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fenix_Raven17 25/12/2013 - 16:01

Fenix_Raven
  • Gracz

Witam otóż chciałem sobie kupic nowy komputer taki, by poszedł w battlefilda 4 na średnich i się nie scinał czy też gta 4. Czy któryś z tych da rade? Oszekuje odpowiedzi na poniższe pytania.

1. Który z owych zestawów jest lepszy?

2. Czy odpali BF 4 i nie będzie się scinac.

3. Czy oplaca się go kupic.

4. Czy w takiej cenie jest inny, lepszy. (jak tak to link)

Pozycja nr 1

http://allegro.pl/ki...3797039784.html

Pozycja nr 2

http://allegro.pl/mo...3801493241.html

• Do góry
    • 0

#2 Sigem2511 25/12/2013 - 16:06

Sigem
  • Gracz

Żaden. Komputer się składa z części, a nie kupuje w całości. :)

• Do góry
    • 0

#3 Fenix_Raven17 25/12/2013 - 16:08

Fenix_Raven
  • Gracz

Bardzo dowcipne, wiesz? Tylko trzeba umiec go zlozyc a nie na odwal się, podziwiam ludzi którzy się tym zajmują, i umieja. Ale ja nie, no cóż jestem lepszy za to w innych sprawach, a co do komputerow, wole jak ktoś to zrobi. Więc proszę o rozsądną odpowiedź.

• Do góry
    • 0

#4 scale 1184 25/12/2013 - 16:20

scale
  • Gracz

Bardzo dowcipne, wiesz? Tylko trzeba umiec go zlozyc a nie na odwal się, podziwiam ludzi którzy się tym zajmują, i umieja. Ale ja nie, no cóż jestem lepszy za to w innych sprawach, a co do komputerow, wole jak ktoś to zrobi. Więc proszę o rozsądną odpowiedz

Możesz poprosić żeby ktoś Ci powiedział jakie części złożyć, dajesz kartkę w jakimś sklepie z komputerami i odpalasz im z pięć dyszek albo stówkę a oni zamawiają części i składają.

• Do góry
    • 0

#5 Kodor2154 25/12/2013 - 16:26

Kodor
  • Gracz

Jedynka to APU słabsze od mojego A10 :> Dodatkowo ktoś zsumował częstotliwości rdzeni, co jest błędem - to nie tak się liczy :D Powinno być 4x4,2 (to jest tylko w trybie Turbo, tak ma 3,8) :> A w drugiej ten sam błąd. Na obu sprzętach zasadniczo nie pograsz w Full HD w żadną grę, na średnich w gry typu GTA IV możecie ujechać (ja na swoim A10-5800k gram na najwyższych w GTA IV, ale na rozdzielczości 1280x1024) :) I nikt mi nie wciśnie kitu, że APU jest słabe, może nie ma polotu przy I5 i grafice pokroju nawet GTX550Ti, ale przy grafice typu GT610, 630 i  innych niskobudżetówkach daje radę :)

Jakbym miał wybierać z tych dwóch, wziąłbym zestaw z APU A8, a potem najwyżej dokupił jakąś porządną grafikę na PCI-E. Bo w pierwszej aukcji nie widzę kłamstwa w stwierdzeniu "osiągami przebijający GT630 2GB", bo faktycznie chodzi to lepiej niż GT630 (BlackWhite321 na YT testował tą grafikę w BF3 na multi, low, fullHD - niestabilne 25FPS)

Odpowiadając na pytania:

1. Zestaw 1 jest według mnie lepszy, nawet pod kątem rozbudowy.

2. BF4... niskie, niewielka rozdzielczość i powinieneś płynnie coś ugrać :)

3. Wiadomo, że mógłbyś sam coś lepszego złożyć pod siebie (zaoszczędzić na np. dysku czy obudowie, a dać lepszy zasilacz), ale jak już wybierasz z tych dwóch.. no to cóż... z dwojga złego lepiej ten pierwszy.

4. Przy składaniu zestawu z APU musisz pamiętać o wydajnych pamięciach RAM (grafika korzysta z RAM'u), więc częstotliwość pracy i timingi mają znaczenie. Hmm, czy da się coś złożyć? Z dedykowana (osobną grafiką) nic konkretniejszego nie złożysz. Bo za 1100zł musisz na czymś oszczędzić, dasz więcej na wydajność, musisz na obudowie i zasilaczu oszczędzić, co jest niebezpieczne. Zresztą, te zasilacze zapewne są niemarkowe, więc i je w pierwszej kolejności bym wymienił z tych zestawów, nawet kosztem tych 90-100zł więcej (dobry Fractal, Chieftec czy SilentiumPC dadzą radę)

Użytkownik Genesis edytował ten post 25/12/2013 - 16:38

• Do góry
    • 1

#6 Sigem2511 25/12/2013 - 16:34

Sigem
  • Gracz

Bardzo dowcipne, wiesz? Tylko trzeba umiec go zlozyc a nie na odwal się, podziwiam ludzi którzy się tym zajmują, i umieja. Ale ja nie, no cóż jestem lepszy za to w innych sprawach, a co do komputerow, wole jak ktoś to zrobi. Więc proszę o rozsądną odpowiedź.

A kto Ci powiedział, że opowiedziałem dowcip? Stwierdziłem fakt. Jak nie wiesz jak to zrobić, to masz w swoim mieście setki serwisów komputerowych, gdzie pracujący w nim ludzie pomogą Ci zamówić i złożyć sprzęt. Uważam, że to rozsądna odpowiedź.

• Do góry
    • 0

#7 G3NAS408 25/12/2013 - 16:37

G3NAS
  • Gracz

Z tych gotowców, co podałeś to żaden. To komputery "bomby". Mają rzekomo dobry zasilacz, a tak na prawdę to najgorszy szajs noname. Tak samo cała reszta. Polecam Ci zajrzeć na forum PC Format i tam dowiesz się szybko co najlepszego złożyć. Za te pieniądze nie będzie cudów, ale i tak będzie lepiej niż z tych na Allegro.

• Do góry
    • 1

#8 Fenix_Raven17 25/12/2013 - 16:39

Fenix_Raven
  • Gracz

A kto Ci powiedział, że opowiedziałem dowcip? Stwierdziłem fakt. Jak nie wiesz jak to zrobić, to masz w swoim mieście setki serwisów komputerowych, gdzie pracujący w nim ludzie pomogą Ci zamówić i złożyć sprzęt. Uważam, że to rozsądna odpowiedź.

Akurat nie mieszkam kolo bardzo bliskich miast gdzie maja sklepy specjalizujące się w tym. A jezdzic mi się nie chce bo spale więcej paliwa i zdrowia niż wyniesie mnie zamówienie z allegro. Chcialem byscie wyslali mi link do jakiegoś gotowca w mniejwiecej takiej cenie z lepszymi parametrami, ps na wygląd nie patrze.

Jedynka to APU słabsze od mojego A10 :> Dodatkowo ktoś zsumował częstotliwości rdzeni, co jest błędem - to nie tak się liczy :D Powinno być 4x4,2 (to jest tylko w trybie Turbo, tak ma 3,8) :> A w drugiej ten sam błąd. Na obu sprzętach zasadniczo nie pograsz w Full HD w żadną grę, na średnich w gry typu GTA IV możecie ujechać (ja na swoim A10-5800k gram na najwyższych w GTA IV, ale na rozdzielczości 1280x1024) :) I nikt mi nie wciśnie kitu, że APU jest słabe, może nie ma polotu przy I5 i grafice pokroju nawet GTX550Ti, ale przy grafice typu GT610, 630 i  innych niskobudżetówkach daje radę :)

Jakbym miał wybierać z tych dwóch, wziąłbym zestaw z APU A8, a potem najwyżej dokupił jakąś porządną grafikę na PCI-E. Bo w pierwszej aukcji nie widzę kłamstwa w stwierdzeniu "osiągami przebijający GT630 2GB", bo faktycznie chodzi to lepiej niż GT630 (BlackWhite321 na YT testował tą grafikę w BF3 na multi, low, fullHD - niestabilne 25FPS)

Odpowiadając na pytania:

1. Zestaw 1 jest według mnie lepszy, nawet pod kątem rozbudowy.

2. BF4... niskie, niewielka rozdzielczość i powinieneś płynnie coś ugrać :)

3. Wiadomo, że mógłbyś sam coś lepszego złożyć pod siebie (zaoszczędzić na np. dysku czy obudowie, a dać lepszy zasilacz), ale jak już wybierasz z tych dwóch.. no to cóż... z dwojga złego lepiej ten pierwszy.

4. Przy składaniu zestawu z APU musisz pamiętać o wydajnych pamięciach RAM (grafika korzysta z RAM'u), więc częstotliwość pracy i timingi mają znaczenie. Hmm, czy da się coś złożyć? Z dedykowana (osobną grafiką) nic konkretniejszego nie złożysz. Bo za 1100zł musisz na czymś oszczędzić, dasz więcej na wydajność, musisz na obudowie i zasilaczu oszczędzić, co jest niebezpieczne. Zresztą, te zasilacze zapewne są niemarkowe, więc i je w pierwszej kolejności bym wymienił z tych zestawów, nawet kosztem tych 90-100zł więcej (dobry Fractal, Chieftec czy SilentiumPC dadzą radę)

Wreszcie doczekałem się mądrej wypowiedzi :) Czyli 1:0 Dla killera

• Do góry
    • 0

#9 vB_1911112 25/12/2013 - 17:02

vB_1911
  • Gracz

Żaden z tych komputerów. Mówi Ci to Technik Informatyk, który od ponad 6 lat siedzi w tym dzień w dzień.

Taktowania z rdzeni się nie sumuje. 16GHz?! Widać, że to jacyś amatorzy.

Podaj budżet, postaram Ci się dużo lepszy zestaw złożyć.  :)

• Do góry
    • 0

#10 Fenix_Raven17 25/12/2013 - 17:07

Fenix_Raven
  • Gracz

1200-1300 zl nie mam wielkich kwot bo sama choinka dopiero w lutym dostane odszkodowanie bo mnie auto jeblo ale do tego czasu chciałem już sobie w cos popykac

• Do góry
    • 0

#11 vB_1911112 25/12/2013 - 17:13

vB_1911
  • Gracz

To wstrzymaj się z kupnem komputera, bo kupowanie szrotu teraz i dokładanie do niego nie ma sensu.

Mogę Ci złożyć coś, ale królem wydajności nie będzie. Nie ma po co teraz wkładać coś słabego, jak za miesiąc/dwa będziesz miał większy budżet i wtedy można włożyć lepsze części.

Moja propozycja:

Intel Celeron G1610 2.60GHz BOX

MSI B75MA-E33

Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 BOX

XFX Core 450W 80+ Bronze PSU

WD Blue WD5000AAKX (500GB, SATA/600)

Club3D Radeon HD 7750 1GB DDR3 PCI-E BOX

Lite-On iHDS118 czarny OEM

SilentiumPC Brutus 410 Pure czarna

Razem to wychodzi 1360,00 zł.

Użytkownik vB_1911 edytował ten post 25/12/2013 - 17:28

• Do góry
    • 0

#12 Kiszek4 26/12/2013 - 13:16

Kiszek
  • Gracz

http://stopgotowcom.pl/

Ja poczytałem i dało do myślenia ;)

• Do góry
    • 0

#13 Murder1480 26/12/2013 - 20:26

Murder
  • Gracz

*
Popularny

Hmm.. No z tych co tutaj podałeś nie ma za bardzo dobrego sprzętu. Ja osobiście polecam procesory typu Intel Core I5 lub I7, bardzo dobre sprzęty.. No ale oczywiscie zalezy to od gotowki jaką dysponujesz.. Jeżeli nie chcesz zbyt duzo przeznaczac na sprzęt to kup np. komputer z procesorem Intel Core I3 - też jest dobry.. ;D Ja sam posiadam kompa - Intel Core I5, 4 rdzenie po 3,4 GHZ, 4GB ramu i karta graficzna Geforce GTX560 i jestem zadowolony. Do tego monitor 22 cale HD i można włączać tryb: no-life.. xD

• Do góry
    • 3

Tematy o podobnych tagach: komputer, wybrac, informatyk, jaki, ktory

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych