Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

spalony zasilacz, coś jeszcze?

tak zasilacz się zjebał?

• Please log in to reply
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Halucyn4701 23/12/2013 - 15:26

Halucyn
  • Gracz

Witam użytkowników, 

Dzisiaj rano, jak zwykle włączyłem komputer. Niestety tym razem, zaczął dziwnie chodzić, a już po chwili zobaczyłem pomarańczowy kolor w środku obudowy, prawdopodobnie spaliłem zasilacz, nie myśląc zbyt wiele odłączyłem komputer od prądu. Po odłączeniu kabla zasilającego, poczułem swąd spalonego plastiku. 

Ostrzegano mnie, abym wymienił zasilacz, lecz nie posłuchałem..

Zasilacz: AlienFactory 550W..

Płyta wygląda normalnie, kondensatory są w stanie nie naruszonym.

W dodatku od strony zewnętrznej wydzielił się nalot od spalenizny..

Spoiler

Moje pytanie brzmi - cały sprzęt mógł paść, czy jedynie zasilacz?

Jestem kompletnie newbie w tych sprawach, więc proszę o rady.

Podaje specyfikację tak na wszelki wypadek.

Spoiler

Jeżeli potrzebujecie więcej zdjęć, czy informacji to proszę napisać w komentarzu. 

Użytkownik Halucyn edytował ten post 23/12/2013 - 15:27

• Do góry
    • 0

#2 Pixos De Blood2346 23/12/2013 - 15:27

Pixos De Blood2
  • Gracz

Uuuu, lipa. Coś nowego kup.

• Do góry
    • 0

#3 Wujek CranK 163 23/12/2013 - 15:31

Wujek CranK
  • Gracz

Mi raz zasilacz spalił płytę główną, a ona pamięć RAM więc kij wie. :D

• Do góry
    • 0

#4 roflmao356 23/12/2013 - 15:31

roflmao
  • Starszy GameMaster

Jak wymienisz zasilacz to będzie wiadomo czy coś się jeszcze popsuło. Ew daj jakieś fotki płyty głównej.

• Do góry
    • 0

#5 Rangy7982 23/12/2013 - 15:32

Rangy
  • Gracz

Najpierw zacznijmy od zasilacza, tzn. kupić i podłączyć. :)

Użytkownik Rangy edytował ten post 23/12/2013 - 15:32

• Do góry
    • 0

#6 Deleted account 100066 25 23/12/2013 - 16:07

Deleted account 100066
  • Gracz

Po informatyka zadzwoń.

• Do góry
    • -1

#7 vB_1911112 23/12/2013 - 17:20

vB_1911
  • Gracz

Podłącz pod inny, markowy zasilacz i zobacz. ;)

Ten Zasilacz C4 mógł za sobą wszystko pociągnąć.. :lol:

• Do góry
    • 0

#8 Karol1293 23/12/2013 - 17:41

Karol
  • Gracz

Po informatyka zadzwoń.

A Ty wyjdź z tego forum, jeśli masz sadzić takie farmazony. ;) 

Co do tematu - najlepiej weź od jakiegoś kolegi markowy zasilacz, włóż go do siebie i sprawdź. Jeśli nie zadziała to masz spalony któryś z ważniejszych podzespołów, albo i nawet kilka z nich. 

• Do góry
    • 1

#9 Kawus64 23/12/2013 - 17:42

Kawus
  • Gracz

Bez częśći zamiennych teraz za wiele nie zrobisz tzn. nie sprawdzisz czy coś jeszcze poszło. Gdy miałem zasilacz no-name(czyli firmy którą każdy pierwszy raz na oczy widzi) to możliwe że jej spalenie mogło pociągnąć za sobą także spalenie innych podzespołów. Sam miałem taki sam problem z podobnym zasilaczem. Razem z jego spaleniem spaliła mi się płyta główna oraz kości ram. Raz miałem tak że spaliła mi się sama płyta główna bez zasilacza o dziwo. Wtedy byłem pewien że to wina zasilacza więc kupiłem nowy lecz okazało się że z nowym dalej coś jest nie tak, dlatego polecam Ci wizyte w serwisie ponieważ diagnoza bez części zamiennych a tym bardziej przez internet jest niecelna i może się okazać że wydasz pieniądze w błoto.

• Do góry
    • 0

#10 WiśniaWiśniowy27 23/12/2013 - 17:43

WiśniaWiśniowy
  • Gracz

Teraz na twoim miejscu wziąłbym od kumpla zasialcz działający, co ważne jakiejś dobrej firmy i sprawdził, czy jarający się stary zasilacz nie spieprzył niczego więcej. Poza tym podrzuć zdjęcie płyty głownej, dobrze jakby było w dobrej jakości. ;)

//edit: Kolega wyżej parę sekund wcześniej napisał to samo o pożyczeniu części. heh xd

Użytkownik WiśniaWiśniowy edytował ten post 23/12/2013 - 17:44

• Do góry
    • 0

#11 Halucyn4701 23/12/2013 - 18:07

Halucyn
  • Gracz

Usyfiony jest, ale o to zdjęcia..

Spoiler

• Do góry
    • 0

#12 Kamilowski 178 23/12/2013 - 19:47

Kamilowski
  • Gracz

Płyta wyglada na zdrowa, ale tak jak wcześniej pisali musisz podpiąć inny zasilacz :)

• Do góry
    • 0

#13 WiśniaWiśniowy27 23/12/2013 - 20:39

WiśniaWiśniowy
  • Gracz

No, na oko nie jest źle. Jednak jak ktoś wcześniej wspomniał diagnoza "na oko" może być nietrafna. Jedno jest pewne. Musisz jutro skołować kumpla, żeby pożyczył Ci zasilacz i sprawdzić działanie części. Jeżeli części są sprawne to musisz kupić nowy zasilacz, oczywiście xddd. Ale co ważne musi być firmowy, ponieważ w sprzęcie elektronicznym ta "firmowość" ma duże znaczenie. Ja osobiście polecałbym coś od Cooler Master'a. To będzie wybór na lata ;).

• Do góry
    • 0

#14 Halucyn4701 23/12/2013 - 20:48

Halucyn
  • Gracz

Zastanawiam się na Corsairem 450W

• Do góry
    • 0

#15 vB_1911112 23/12/2013 - 20:50

vB_1911
  • Gracz

A ja Ci nie polecam zasilaczy od Cooler Master'a, bo są po prostu słabe (324W przy 460W, lipa). Zasilacz jest praktycznie najważniejszym podzespołem. W niego warto jest zainwestować każdą złotówkę.

W dodatku, te Cooler Master'y nie mają certyfikatów, ani sprawności 80+.

• Do góry
    • 0

#16 filozoficznie wygadany 582 23/12/2013 - 21:39

filozoficznie wygadany
  • Ofiara włamania(włamanie)

Najlepszy sposób to oczywiście podmienić zasilacz, ale skoro chcesz to zrobić na szybko, to weź miernik i posrpawdzaj kondensatory na płycie głównej. Chodzi mi głównie w okolicach wtyku z zasilania płyty głównej. Mam oczywiście na myśli kondensatory ceramiczne. Do tego sprawdź czy są też w tej okolicy jakieś bezpieczniki, zwykle oznaczone literką "D". Nie daje to gwarancji 100%, żeby sprawdzić czy płyta działa. 

Jeśli nie jest to zasilacz za 20zł, to według mnie nie musisz się martwić o płytę, bo one mają odpowiednie bezpieczniki, właśnie po to, żeby nie stąło się nic płycie głównej. Palone płyty główne na drogich zasilaczach to rzadkość.

PS. Podziwiam ludzi, którzy potrafią ocenić stan płyty głównej po zdjęciach na forum.  :-/

Użytkownik McAntek edytował ten post 23/12/2013 - 21:40

• Do góry
    • 1

#17 WiśniaWiśniowy27 23/12/2013 - 21:47

WiśniaWiśniowy
  • Gracz

Najlepszy sposób to oczywiście podmienić zasilacz, ale skoro chcesz to zrobić na szybko, to weź miernik i posrpawdzaj kondensatory na płycie głównej. Chodzi mi głównie w okolicach wtyku z zasilania płyty głównej. Mam oczywiście na myśli kondensatory ceramiczne. Do tego sprawdź czy są też w tej okolicy jakieś bezpieczniki, zwykle oznaczone literką "D". Nie daje to gwarancji 100%, żeby sprawdzić czy płyta działa. 

Jeśli nie jest to zasilacz za 20zł, to według mnie nie musisz się martwić o płytę, bo one mają odpowiednie bezpieczniki, właśnie po to, żeby nie stąło się nic płycie głównej. Palone płyty główne na drogich zasilaczach to rzadkość.

PS. Podziwiam ludzi, którzy potrafią ocenić stan płyty głównej po zdjęciach na forum.  :-/

Mnie to bardziej interesowało, czy nie ma bardzo poważnych strat, oraz to czy płyta nie jest "autentycznie" zjarana xdddd. Ale dokładnie, trzeba być wróżką żeby udzielić nie "strzelanej" odpowiedzi XD.

• Do góry
    • 0

#18 Deleted account 100066 25 24/12/2013 - 02:34

Deleted account 100066
  • Gracz

A Ty wyjdź z tego forum, jeśli masz sadzić takie farmazony. ;)

Co do tematu - najlepiej weź od jakiegoś kolegi markowy zasilacz, włóż go do siebie i sprawdź. Jeśli nie zadziała to masz spalony któryś z ważniejszych podzespołów, albo i nawet kilka z nich. 

Farmazony? Lepsza jest opinia osoby obeznanej w tym temacie niż osób, które nic się nie znają i wypowiadają się tutaj.

• Do góry
    • -1

#19 Karol1293 24/12/2013 - 09:43

Karol
  • Gracz

Farmazony? Lepsza jest opinia osoby obeznanej w tym temacie niż osób, które nic się nie znają i wypowiadają się tutaj.

Tak, opinia "Zawołaj informatyka" na pewno mu się przyda. Nie wchodź w ogóle na drugi raz do takiego tematu, a jeśli już zdecydujesz się podjąć tak odważny krok - najlepiej nic nie pisz, bo widać, że "piszesz żeby pisać". ;) 

@temat: Daj znać czy możesz załatwić jakiś zasilacz, bo jak nie to będziesz chyba musiał kupić nowy, sprawdzonej i renomowanej marki. 

• Do góry
    • 0

Tematy o podobnych tagach: tak, zasilacz, się, zjebał?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych