Cześć, postanowiłem, że będę uczęszczać na siłownie. Byłem dzisiaj i robiłem sobie podstawowe ćwiczenia. Ale stwierdziłem, że chciał bym robić po kolei wszystko. Prośba do was, dla tych którzy się znają. Czy macie może rozplanowane lub czy moglibyście rozplanować trzy dni w tygodniu treningi?
— 23
11/10/2013 - 16:18
— 756
11/10/2013 - 16:29
Zasadnicze pytanie - trening na rzeźbę, siłę, masę?
— 1000
11/10/2013 - 16:30
Również się dopisuje, ja na rzeźbę.
— 756
11/10/2013 - 16:34

Popularny
Również się dopisuje, ja na rzeźbę.
Jak na rzeźbę, to: większa liczba treningów (nawet do 6 tygodniowo) - każdą grupę mięśniową trenuj nawet 2 razy w tygodniu. Treningi krótkie, bardzo intensywne z dużą różnorodnością ćwiczeń. Możesz stosować superserie, czy nawet gigant serie - oczywiście w miarę Twojego zaawansowania. Na większe grupy mięśniowe wykonuj jakoś 11 serii, na mniejsze około 8 serii. Powtórzenia w seriach około 12-15. Jeśli dajesz rade więcej - po prostu zwiększaj ciężar. Po każdym treningu warto, abyś dorzucił sobie ćwiczenia aerobowe, a w ostatni trening tygodnia - saune (O ile nie masz przeciwwskazań zdrowotnych).
A co do rasowego planu treningowego - dzisiaj będę robił sobie swój, także podziele się nim z Wami.
— 1000
11/10/2013 - 16:36
Jak na rzeźbę, to: większa liczba treningów (nawet do 6 tygodniowo) - każdą grupę mięśniową trenuj nawet 2 razy w tygodniu. Treningi krótkie, bardzo intensywne z dużą różnorodnością ćwiczeń. Możesz stosować superserie, czy nawet gigant serie - oczywiście w miarę Twojego zaawansowania. Na większe grupy mięśniowe wykonuj jakoś 11 serii, na mniejsze około 8 serii. Powtórzenia w seriach około 12-15. Jeśli dajesz rade więcej - po prostu zwiększaj ciężar. Po każdym treningu warto, abyś dorzucił sobie ćwiczenia aerobowe, a w ostatni trening tygodnia - saune (O ile nie masz przeciwwskazań zdrowotnych).
A co do rasowego planu treningowego - dzisiaj będę robił sobie swój, także podziele się nim z Wami.
Dziękuuuje. Lajk poszedł. ;d
— 1681
11/10/2013 - 16:39
A na piękny płaski brzusio? Jeśli już taki temat podobny jest.
— 39
11/10/2013 - 16:40
a można prosić o pomoc z robieniu na mase ćwiczeń hotred?
— 1199
11/10/2013 - 16:40
No i chciałbym dodać, że najważniejsza dieta. Mógłby sobie robić kilka lat te ćwiczenia, ale jeśli by był tłusty, tłuszcz by mięśnie po prostu je przykrywał i by ich nie widział.
— 0
11/10/2013 - 16:45
Jak Michał Karmowski powiedział: "Dieta to 70% sukcesu". Dodatkowo, warto byłoby wydać parę groszy na suplementy, bo to również ważny element przy zabawie na siłowni. Co do brzucha, to polecam Aerobiczną 6 Weidera, sam przez pewien czas ją robiłem i efekty u mnie były na prawdę zadowalające.
— 756
11/10/2013 - 16:46
Jeśli chodzi Ci o podkreślenie kształtów, to: http://jebzdzidyb.pl...html#gallerypic
+ Aerobiczna szóstka weidera (Jest nawet aplikacja na smartphony). Tylko pamiętaj, aby nie skupiać się jedynie na brzuchu. Może i będzie ładny, za to może to niekoniecznie fajnie odbić się na Twoim zdrowiu.
Tutaj już bez wyimaginowanych maszyn za kilka tysięcy - wystarczy Ci prosta sztanga i ćwiczenia takie jak np. przysiady, wyprosty ramion itp. Ilość serii na wieksze grupy mięśni - około 14 serii, a na mniejsze 8 serii. Ilośc powtórzeń w seriach - około 13. za to wiele dłuższe przerwy. Każdą grupę mięśni trenuj raz w tygodniu.
No i chciałbym dodać, że najważniejsza dieta. Mógłby sobie robić kilka lat te ćwiczenia, ale jeśli by był tłusty, tłuszcz by mięśnie po prostu je przykrywał i by ich nie widział.
Pakowanie bez diety to jak seks bez kobiety.
— 1199
11/10/2013 - 16:47
Co do brzucha, to polecam Aerobiczną 6 Weidera, sam przez pewien czas ją robiłem i efekty u mnie były na prawdę zadowalające.
Zdecydowanie odradzam. Owszem, efekty są, bo sam robiłem, tyle że strasznie krzywi kręgosłup, tak jak w moim wypadku. Teraz robię ćwiczenia korygujące.
http://www.youtube.com/watch?v=urqsFyGgRYM To ćwiczenie jest już dużo lepsze.
Na jego kanale można również znaleść jego opinie na temat A6W.
Użytkownik Kubol edytował ten post 11/10/2013 - 16:48
— 1681
11/10/2013 - 16:47
Jeśli chodzi Ci o podkreślenie kształtów, to: http://jebzdzidyb.pl...html#gallerypic
+ Aerobiczna szóstka weidera (Jest nawet aplikacja na smartphony). Tylko pamiętaj, aby nie skupiać się jedynie na brzuchu. Może i będzie ładny, za to może to niekoniecznie fajnie odbić się na Twoim zdrowiu.
Dziękuję.
— 128
11/10/2013 - 16:50

Popularny
Na mase mogę zarzucić Ci swój plan, jak na mnie działa, poza tym jest wypróbowany przez kilku kumpli
— 756
11/10/2013 - 16:55
Dziękuję.
Tylko pamiętaj, aby nie popsuć sobie przez to zdrowia. Karimata do ćwiczeń będzie podstawą, ponadto - warto zadbać o trening pleców. Jakieś przykładowe ćwiczenie? Postaw sobie dwa kuchenne krzesła w odległości siedzisk takiej, jak długie są Twoje kolana - udami połóż się na jednym krześle, łydkami na drugim. Poproś męża, ojca, matke, brata, siostre, aby usiadła Ci na łydkach. Ty natomiast spleć ręce z tyłu, na plecach i zacznij po prostu się opuszczać i podnosić (Uwaga na czoło). Zrób je w czterech seriach: 12, 10, 8, i ile wejdzie, ale nie mniej niż 12.
— 39
11/10/2013 - 16:56
PW pawel.
— 128
11/10/2013 - 16:57

Popularny
PW pawel.
Poszło C: Przy tym dużo jedz, albo stosuj jakąś dietę i nie zapomnij o piciu w trakcie treningu, co najmniej litr wody, ewentualnie jakieś izotoniki, można się odwodnić.
Użytkownik Pawel321 edytował ten post 11/10/2013 - 17:01
— 0
11/10/2013 - 17:01
Dziękuję.
Tylko pamiętaj, aby pokazać efekty, bo jestem ciekawy tego typu ćwiczeń.
— 1681
11/10/2013 - 17:03
Tylko pamiętaj, aby nie popsuć sobie przez to zdrowia. Karimata do ćwiczeń będzie podstawą, ponadto - warto zadbać o trening pleców. Jakieś przykładowe ćwiczenie? Postaw sobie dwa kuchenne krzesła w odległości siedzisk takiej, jak długie są Twoje kolana - udami połóż się na jednym krześle, łydkami na drugim. Poproś męża, ojca, matke, brata, siostre, aby usiadła Ci na łydkach. Ty natomiast spleć ręce z tyłu, na plecach i zacznij po prostu się opuszczać i podnosić (Uwaga na czoło). Zrób je w czterech seriach: 12, 10, 8, i ile wejdzie, ale nie mniej niż 12.
Rozumiem, mam karimatę już daaawno. Raczej mamę, bo męża nie mam xd
Dziękuje jeszcze raz.
Tylko pamiętaj, aby pokazać efekty, bo jestem ciekawy tego typu ćwiczeń.
Jeśli będę miała czas na te ćwiczonka to bym pokazała.
— 23
11/10/2013 - 17:09
Ja szczególnie rzeźba. Szukam bardziej jakiś dokładnej rozpiski, jakie ćwiczenia mam wykonywać, ile serii itd.
— 128
12/10/2013 - 08:31
— 23
12/10/2013 - 10:32
Znajdź sobie odpowiedni plan, ale jak ktoś mądry powiedział najpierw masa potem rzeźba. Jak złapiesz trochę masy to robisz redukcję, a tak to co z tego, że masz kaloryfer jak chudy jesteś jak byłeś
Poczytałem trochę w internecie. Trening na masę oczywiście, to będę robić na razie. (wpieprzanie kebabów? xd) Musze teraz poszperać i znaleźć jakiś plan treningowy na trzy dni w tygodniu. Chyba, że byś był Pawle tak miły i zarzucił mi swój plan na PW.
— 128
12/10/2013 - 14:15
Poczytałem trochę w internecie. Trening na masę oczywiście, to będę robić na razie. (wpieprzanie kebabów? xd) Musze teraz poszperać i znaleźć jakiś plan treningowy na trzy dni w tygodniu. Chyba, że byś był Pawle tak miły i zarzucił mi swój plan na PW.
Poszło c:
— 341
12/10/2013 - 15:01
Proponuję zacząć od FBW, czyli trening całego ciała na jednym treningu, po jednym ćwiczeniu na każdą partię, na duże partie 3 serie, małe 2, ilość powtórzeń zależy od tego właśnie jak ćwiczysz, jeżeli na rzeźbę to mniejszy ciężar - więcej powtórzeń, jeżeli masa to na odwrót, ale jeżeli nie jesteś tłustą świnią to nie rób na chama treningu na rzeźbę bo nie będziesz miał oczekiwanych przyrostów jak przy większych ciężarach, gdzie łapa rośnie. Swoją drogą to trening na masę czy rzeźbę to i tak zależy od dietki w 70 procentach. FBW sobie poleć jakiś pierwszy miesiąc, potem możesz już przejść na splita (podział partii trenowanych raz w tyg.). Sam już trenuję jakieś 2,5 roku, piszę Ci z własnego doświadczenia, jak się zaczyna to zawsze idzie jak na koksie, potem się rośnie wolniej. ;d
Użytkownik Maciek. edytował ten post 12/10/2013 - 15:03
— 0
18/10/2013 - 08:00
poczytajcie na sfd.pl bo Ci "jutubowi pakerzy" to połowa z nich gada takie głupoty że ch*j strzela.
Maciek co ma tłuszcz (bo napisałeś: " jeśli nie jesteś tłustą świnią") do rzeźby z tego co każdy powinien wiedzieć rzeźbi się mięśnie a nie tłuszcz, a mięśni z tłuszczu nie zrobisz
Użytkownik Oleczny edytował ten post 18/10/2013 - 08:02
— 246
18/10/2013 - 17:10
Zacznijmy od tego, że jak dopiero zaczynacie na siłowni to się nie bawicie w "masówkę", ani w rzeźbienie. Zazwyczaj pierwszy rok na siłowni = nauka, chociaż początkującym może się to wydawać dziwne. Suplementacja też jest bez sensu na samym początku (chyba, że na przykład białko czy coś równie lajtowego). Tak jak kolega napisał wyżej, można poczytać na sfd.pl (jest jeszcze kfd.pl, ale tego nie znam, tylko słyszałem), chociaż według mnie najlepiej pójść na jakąś siłownie i podpytać się osób, po których widać, że są weteranami siłowni lub podejść do trenera (w większych siłowniach takowi powinni być).
— 341
19/10/2013 - 16:05
poczytajcie na sfd.pl bo Ci "jutubowi pakerzy" to połowa z nich gada takie głupoty że ch*j strzela.
Maciek co ma tłuszcz (bo napisałeś: " jeśli nie jesteś tłustą świnią") do rzeźby z tego co każdy powinien wiedzieć rzeźbi się mięśnie a nie tłuszcz, a mięśni z tłuszczu nie zrobisz
Chodzi o to, że podczas treningu na rzeźbę nie idziesz już w obwody tylko właśnie między innymi w spalenie tkanki tluszczowej by mięśnie odsłonić czyż nie? Jak robisz masę to wyrabiasz sobie właśnie ich rozmiary, ale wiadomo przy dużej ilości węgli może Cię trochę zalać i właśnie dlatego jak robisz rzeźbę ćwiczysz większą ilością powtórzeń dając mniejszy ciężar, aby spalić tkankę i odsłonić mięśnie. No ale wiadomo, że na siłownie idziesz poprawić swój wygląd, więc jeżeli ktoś jednak jest gruby to najpierw bierze się za spalanie, później jeżeli ma tendencję do tycia ostrożnie robi masę, aby za bardzo się nie zalać, ale jak nie ma problemów z nadwagą to nie widzę sensu robienia rzeźby, bo nie ma z czego dopiero zaczynając.
— 455
19/10/2013 - 17:23
ćwiczenia Ewy Chodakowskiej.
— 29
19/10/2013 - 20:26
Ja polecam 4 dniowy plan treningu (sam taki stosuje):
I. dzień: biceps, klata, łydki
II. dzień: triceps, plecy, przedramiona
III. dzień: nogi, brzuch
IV. dzień: barki
— 756
19/10/2013 - 20:33
Ja polecam 4 dniowy plan treningu (sam taki stosuje):
I. dzień: biceps, klata, łydki
II. dzień: triceps, plecy, przedramiona
III. dzień: nogi, brzuch
IV. dzień: barki
Dlaczego dzielisz trening nóg na dwa dni? To nie sensu moim zdaniem, a szczególnie dlatego, że łączenie treningu nóg z treningiem mięśni brzucha = ogromne zakwasy na bocznych partiach brzucha.
— 29
19/10/2013 - 20:59
Dlaczego dzielisz trening nóg na dwa dni? To nie sensu moim zdaniem, a szczególnie dlatego, że łączenie treningu nóg z treningiem mięśni brzucha = ogromne zakwasy na bocznych partiach brzucha.
Mi taki trening odpowiada. Zakwasów na brzuchu raczej nie mam. A nogi rozdzielam dlatego, że przeważnie na łydkach mam zakwasy i nie chce ich łączyć z treningiem mięśni ud, bo następnego dnia to bym chyba nie mógł chodzić.
— 341
19/10/2013 - 23:05
Oddzielenie łydek od ud (czwórek i dwójek) ma sens, sam robię łydki z klatką i wychodzi bardzo dobrze, niby dlaczego miałoby nie mieć sensu? Mięśnie jak każde inne, jedne robisz na jednym treningu, drugie na innym, to jak nie ma sensu rozdzielanie nóg to w takim razie rąk też nie? Tric, bic, przedramie na jednym? Można, ale nie trzeba. Ale i tak na początek nie polecam podziału partii tylko ogólnorozwojówkę typu FBW jak wcześniej pisałem.
Użytkownik Maciek. edytował ten post 19/10/2013 - 23:06
— 154
22/10/2013 - 15:19
Ja zaczynałem na treningach od całego ciała. Nogi, brzuch, klatka itd... Teraz to samo i jakoś efekty same przychodzą.
— 24
22/11/2013 - 17:21
— 246
29/11/2013 - 20:21
Ja mam właśnie problem, ponieważ posiadam chorobe zwaną Astmą i nie mogę za dużo ćwiczyć, więc ma ktoś jakiś pomysł na treningi na rzeźbe z moją chorobą ?
Nie jestem żadnym specjalistą, ale według mnie astma nie powinna chyba zbytnio przeszkadzać podczas ćwiczeń na siłowni. Co innego podczas ostrych ćwiczeń wydolnościowych pod sztuki walki, albo na przykład crossfit, ale jak wspomniałem to tylko moje zdanie.
Ogólnie polecam to kfd.pl i tam poszukać pomocy bo nie oszukujmy się, że na takim forum można natrafić na wiele pseudoli.
— 1262
30/11/2013 - 17:37
Ja tam polecam pompki robić i będzie dobrze xD
— 327
06/12/2013 - 21:48
jak tam. ćwiczysz?
— 1812
07/12/2013 - 00:40
Pierwsze dwa tygodnie proponuję obiegówkę, ćwiczenia na każdą partię ciała jednego dnia.
Oddzielenie łydek od ud (czwórek i dwójek) ma sens, sam robię łydki z klatką i wychodzi bardzo dobrze, niby dlaczego miałoby nie mieć sensu? Mięśnie jak każde inne, jedne robisz na jednym treningu, drugie na innym, to jak nie ma sensu rozdzielanie nóg to w takim razie rąk też nie? Tric, bic, przedramie na jednym? Można, ale nie trzeba. Ale i tak na początek nie polecam podziału partii tylko ogólnorozwojówkę typu FBW jak wcześniej pisałem.
Przy robieniu klatki rozgrzewa Ci się triceps, to dobre połączenie.
((nie zauważyłem że to stary temat, sorry))
— 23
18/04/2014 - 12:00
Nie odpisałem bo miałem blokade.
Tak, ćwiczę. Robię masę. Waga startowa 79,8 w tej chwili waha się około 85.
Trzy miesiące trenowałem FBW, teraz robie splita.
Poniedziałek klatka, triceps.
Wtorek Plecy, biceps,
środa wolne,
czwartek bary, przedramie,
piątek nogi. łydki.
Micha jest, ale czasem już nie mam siły tego wepchać. 3,5 kalorii.
Płatki 200 gram, kukurydziane zazwyczaj + 500 gram mleka
Dwa serki wiejskie + 2 bułki ciabatte
100 gram ryżu / 200 gram makaron zazwyczaj ciemne, ale ostatnio jakoś normalne jadłem + 400 gram kurczaka - czasami warzywa do tego
4 Jajka gotowane, albo jajecznica
Suple: Kretyna olimp, Izotonik KFD. Wpieprzałem jeszcze Gainer Trec Mass XXL, ale się skończył. Trzeba zakupić.
jak tam. ćwiczysz?
Użytkownik Swain edytował ten post 18/04/2014 - 12:01
— 304
17/05/2014 - 06:38
Kurczak, ryż i kreatyna zrobią z Ciebie...
Polecam jakiegoś gainera kupić, szczególnie o smaku czekoladowym, do tego zalać mlekiem - zajebista sprawa.
No i kreatynkę też polecam.
— 0
17/05/2014 - 12:47
Pierwsze masa, potem rzeźba!
Tematy o podobnych tagach: siłownia, trening
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych