Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Dziwny list - Wezwanie do zapłaty.

lolq list dziwny wezwanie zapłaty

• Please log in to reply
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 lolq — 29 25/09/2013 - 20:42

lolq
  • Gracz

Witam, dzisiaj z rana dostałem następujący list: 

39099192487665218884.jpg

Przybliżenie:

26692501038750202339.jpg

81623248119762472309.jpg

Moje pytanie brzmi - to jest fake wymuszający pieniądze, czy też jest to prawdziwe wezwanie do zapłaty?

• Do góry
    • 0

#2 Hetmanek — 1000 25/09/2013 - 20:44

Hetmanek
  • Gracz

Miałem to samo, wyciąganie kasy, spal to i upiecz sobie kiebałski. ;p 

• Do góry
    • 2

#3 lolq — 29 25/09/2013 - 20:45

lolq
  • Gracz

Miałem to samo, wyciąganie kasy, spal to i upiecz sobie kiebałski. ;p 

Rozumiem, że nie płaciłeś nic, ani nic? 

• Do góry
    • 0

#4 Hetmanek — 1000 25/09/2013 - 20:47

Hetmanek
  • Gracz

Rozumiem, że nie płaciłeś nic, ani nic? 

Nie. Około pół roku się spóźniają z "rozprawą". xD 

• Do góry
    • 0

#5 lolq — 29 25/09/2013 - 20:47

lolq
  • Gracz

Nie. Około pół roku się spóźniają z "rozprawą". xD 

Hah :) To dzięki za info, bo powiem szczerze - przeraziłem się na 1'wszy widok :)

• Do góry
    • 0

#6 Wojty — 740 25/09/2013 - 20:54

Wojty
  • Gracz

Szczerze.. Ja nie miałem takiej sytuacji, ale ja bym się udał z tym na policję czy cuś. Niech to sprawdzą, bo tacy ludzie wyzyskali pewnie tysiące od niewinnych ludzi i robią to dalej. Możliwe, że zapobiegniesz ich dalszej działalności.

• Do góry
    • 0

#7 Calvo — 2716 25/09/2013 - 21:00

Calvo
  • Gracz

Lol. Dla mnie to są jakieś jajca. Coraz częściej słyszę o takich przypadkach... To skąd niby mamy pobierać podstawowe programy? :c

• Do góry
    • 0

#8 YooY — 788 25/09/2013 - 21:03

YooY
  • Gracz
Oszustwo, zostaw i zgłość to na policji odrazu, nie jest to. pierwszy przypadek, wymuszają kasę i tyle, dużo jest takich podobnych listów, zgloś i po sprawie.
  • Do góry
    • 0

#9 Pakerele — 632 25/09/2013 - 21:04

Pakerele
  • Gracz

Lol. Dla mnie to są jakieś jajca. Coraz częściej słyszę o takich przypadkach... To skąd niby mamy pobierać podstawowe programy? :c

Oszustwo, zostaw i zgłość to na policji odrazu, nie jest to. pierwszy przypadek, wymuszają kasę i tyle, dużo jest takich podobnych listów, zgloś i po sprawie.

Użytkownik Pack3R edytował ten post 25/09/2013 - 21:04

• Do góry
    • 0

#10 Kryst3k — 634 25/09/2013 - 21:04

Kryst3k
  • Gracz

W tej sprawie warto powiadomić taką instytucje jak Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów drogą elektroniczną albo na piśmie. Nie wysyłaj do nich żadnych pieniędzy.

• Do góry
    • 0

#11 lolq — 29 25/09/2013 - 21:06

lolq
  • Gracz

Postaram się zgłosić to gdzieś, aby ta durna (bo chyba takie określenie tutaj pasuje) zaprzestała tej żenującej działalności. Znaleźli sobie kur** sposób zarobku.

• Do góry
    • 0

#12 JackDaniels — 1285 25/09/2013 - 21:10

JackDaniels
  • Gracz

Hm, dokładnie jak koledzy wyżej piszą. Już chyba po raz trzeci czytam taki przypadek na net4game akurat, było to też gdzieś.

• Do góry
    • 0

#13 Speed60 — 968 25/09/2013 - 21:17

Speed60
  • Gracz

Tsa.. dobre-programy.pl, które są podszywką dobrych, darmoweprogramy.pl. Podczas rejestracji akceptujesz regulamin dołączenia do jakiegoś klubu, za który musisz płacić. Była już ta sprawa kiedyś u Rzecznika Praw Konsumenta, powiedział, że można takie pismo olać, nie musisz się nim przejmować, firma nie ma prawa od Ciebie żądać kasy za pobieranie darmowych programów na licencji freeware lub trial, weź ten papier wrzuć do kominka/pieca i olej ich, nie mają prawa Cię pozywać do sądu, trochę Cię postraszą i odpuszczą, bo nie mają podstaw.

• Do góry
    • 1

#14 GoORAL — 235 27/09/2013 - 15:10

GoORAL
  • Gracz

spal to i upiecz sobie kiebałski. ;p 

XD

• Do góry
    • 0

#15 Key — 10 27/09/2013 - 15:21

Key
  • Gracz

żyje od dwóch lat, pozdrawiam.

• Do góry
    • 0

#16 Dadr — 72 03/10/2013 - 20:14

Dadr
  • Gracz

Zadaj sobie pierw pytanie, czy korzystałeś z tego typu funkcji na ów stronach? Jeśli tak to powinieneś iść z tym dokumentem na komisariat policji - powinni ocenić czy to jakiś fejk czy co. ;)

• Do góry
    • 0

#17 _Woody_ — 837 03/10/2013 - 23:15

_Woody_
  • Gracz

Zapłać i po sprawie. xd

• Do góry
    • 0

#18 JOHNPAULRAPECHILDREN — 32 03/10/2013 - 23:42

JOHNPAULRAPECHILDREN
  • Gracz

Też miałem taki problem, pisali chyba z trzy lata temu, że przez zaległość w płatności, sprawa trafia do sądu - od tamtego ostatniego listu, wszystko ucichło - olej to po prostu. :P

• Do góry
    • 2

#19 Carlo — 336 04/10/2013 - 16:06

Carlo
  • Gracz

Było już na całej masie portali o tym, żeby im nie płacić. Najlepiej jest olać taki list i tyle. A juz wcale najlepiej jest na takich stronach nie podawać swoich danych osobowych. ;)

• Do góry
    • 0

#20 SuperKaczor — 143 04/10/2013 - 16:24

SuperKaczor
  • Gracz

Szanowny Panie,

W dniu 01.06.2013 o godzinie 19:17:10 korzystając z komputera o adresie fizycznym IP 79.184.199.189, zawarł Pan wiążącą umowę o świadczenie elektronicznej usługi premium w serwisie Plikostrada.

Pomimo upływu wyznaczonego terminu zapłaty za udostępnioną usługę, do dnia dzisiejszego wciąż nie uiścił Pan jednorazowej opłaty abonamentowej w wysokości 96 złotych. Mając na uwadze powyższe, niniejszym wzywamy Pana do zapłaty zaległej należności w terminie 5 dni.

Pouczamy, iż dalszy brak uregulowania opłaty abonamentowej, narazi Pana na poważne konsekwencje prawne. Efektem wszczęcia przeciwko Panu postępowania windykacyjnego będzie przekazanie niniejszej sprawy do profesjonalnej kancelarii prawnej specjalizującej się w dochodzeniu roszczeń z umów elektronicznych, która skieruje sprawę na drogę sądową celem uzyskania prawomocnego nakazu zapłaty.

Skutkiem realizacji uprawnień przysługujących spółce Smart Tech Connect Ltd. mogą być następujące dotkliwe konsekwencje prawne:
- naliczenie, za każdy dzień zwłoki, odsetek w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego;
- naliczenie kary umownej w wysokości 200 zł. (zgodnie z § 5 ust. 5 regulaminu);
- wpis do wybranego rejestru dłużników niewypłacalnych, mogący skutkować utratą zdolności kredytowej (z chwilą gdy zadłużenie przekroczy kwotę 200 zł);
- postępowanie sądowe w przedmiocie wydania nakazu zapłaty;
- komornicza egzekucja należności;
- powstanie obowiązku zapłaty kosztów sądowych i egzekucyjnych.

W celu uniknięcia powyższych konsekwencji wzywamy Pana do dobrowolnego uregulowania zaległej należności w wysokości 96 PLN, w terminie 5 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Płatności można dokonać poprzez przelew bankowy lub na poczcie, podając następujące dane:

Nazwa odbiorcy: Smart Tech Connect Ltd.
Adres odbiorcy: P.O. Box 450676, Dubaj, ZEA
Rachunek bankowy odbiorcy w Polsce: 11 1750 1312 6860 1000 0033 7944
Tytuł płatności: Opłata za abonament 12 miesięcy - 0033 7944
Kwota: 96 PLN

Gotowy blankiet wpłaty można wygenerować pod adresem http://pobierzpliki2...okRwBfyPz7sy34=

W przypadku pytań prosimy o kontakt poprzez wysłanie wiadomości na adres e-mail [email protected] albo telefonicznie pod numer 70 838 85 88*(od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00).

Z wyrazami szacunku,
Biuro Opłat Abonamentowych
serwisu Plikostrada.pl

*Koszt za minutę połączenia dwa złote i dziewięć groszy, w tym podatek od towarów i usług.

Jeszcze dwa złote za połączenie XDD, jest pełno takich serwisów jak widać.

Smart Tech Connect Ltd.

Dziwnie podobne, prawda? Tak samo jak kwota, może miałeś gdzieś podany swój adres i wysłali tobie takie wezwanko, nic nie rób, dodatkowo jeszcze z nimi pisałem to jak zacytowałem pewien artykuł to był spokój.

Ciekawe czy też z Dubaju.

DODATKOWO, pewnie zły adres IP podali, prawda?

Użytkownik SuperKaczor edytował ten post 04/10/2013 - 16:29

• Do góry
    • 0

#21 Garusek — 10 05/10/2013 - 19:31

Garusek
  • Gracz

Mojemu bratu też przyszło i mama za to zapłaciła, eh a mówiłem, żeby mieli na to wyjebane to nie ;x

• Do góry
    • 0

#22 Konto zablokowane — 270 08/10/2013 - 00:50

Konto zablokowane
  • Gracz
Myślę. że problem leży po Twojej stronie, ponieważ podajesz swoje prawidłowe dane osobowe w internecie. Mi takie powiadomienie przyszło tylko na maila, bo na ulicę Polska 13 w mieście Polska nie ma mnie. ;) Nigdy nie podaję swoich prawidłowych danych w internecie. Ja pobieraczek.pl wysłałem maila, w którym było ok. 20 wulgaryzmów m. in. że mogą pocałować mnie w dupe, że jak chcą, to niech mnie szukają po adresie IP. Takie firmy nie mają prawa do wglądu do naszych danych osobowych u naszego dostawcy internetu, chyba, że otrzymają pozwolenie prokuratora. Ja nawet pracując w Orange miałem dostęp do wszystkich danych osobowych klientów, lecz w prawym dolnym logu było napisane: "UWAGA! Te dane są chronione!". Nawet taki jak ja nie mogłem tych danych komuś podać, bo jest to karalne. Dlatego nie można obawiać się, że oni wytoczą Nam rozprawę sądową, bo tak naprawdę wrobić kogoś na takim pobieraczek.pl mogę nawet ja, podając dane osobowe jednego z Was używając proxy anymous.

Ważne! Nie podawajcie prawdziwych danych osobowych w internecie - Bez przesady, bo na Facebooku można podać swoje imię, nazwisko czy miasto. Ale mimo to rejestrując się na Facebooku wyrażacie zgodę, aby wasze informacje(aktywność, lubiane, dane osobowe itp.) były wykorzystywane np. podczas przesłuchania w USA policja może wykorzystać coś, co masz na FB np. Lubicie Rihanne, jesteście fanem jej - często lajkujecie jej zdjęcia, teledyski itp. Oni rozpoczynając z Wami rozmowę o Rihannie, że lubicie ją razem(choć tak naprawdę lubicie ją tylko Wy), włączy jej muzykę, zaś Wy automatycznie zmienisz podejście ;) W internecie NIGDY nie będziemy anonimowi. Wystarczy, że korzystacid z Google.pl i wiedzą kto mniej więcej siedzi przed komputerem.
  • Do góry
    • 0

Tematy o podobnych tagach: lolq, list, dziwny, wezwanie, zapłaty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych