Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Chemia - Uproszczony model budowy atomu >.<

prosty model atomu chemia elo

• Please log in to reply
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Chandelieer — 68 09/09/2013 - 19:31

Chandelieer
  • Gracz

No więc tak sobie siedzę w 3 gim. i zdaje sobie sprawę, że to było w klasie pierwszej, ale cholera - zapomniałem. Więc jeśli ktoś mógłby mi przypomnieć jak się rysuje ten uproszczony model budowy atomu, to polajkuje i będę wdzięczny ;] Jak narazie, wiem że w kółku na początku ma być liczba protonów, potem na pierwszej powłoce ma być 2e, a na końcu liczba elektronów walencyjnych, ale co jeśli będę miał więcej powłok pomiędzy pierwszą a ostatnią? To jak wtedy obliczyć ile tam ma być elektronów? Tylko tego nie wiem. W podręczniku tego nie mam, pewnie w podr. od 1 kl. bym to znalazł, ale już dawno go sprzedałem. A na necie nie mogę znaleźć, widziałem tylko przykład gdzie były dwie powłoki, a dalej nie wiem co z tymi  w środku. Np. gdy wychodzą mi 3 czy 4 powłoki.

Użytkownik TheBestInTheWorld edytował ten post 09/09/2013 - 19:32

• Do góry
    • 0

#2 mALKOntent — 679 09/09/2013 - 19:32

mALKOntent
  • Gracz

Tylko tego nie wiem.

Czyli sumując, nie wiesz niczego ... Czekaj zaraz podeśle ci bardzo fajną stronę, gdzie to wszystko jest ładnie opisane.

• Do góry
    • 0

#3 InterDevelop — 107 09/09/2013 - 22:08

InterDevelop
  • Gracz

Nie za bardzo rozumiem co napisałeś. To jest proste jak budowa cepa, po środku masz p czyli jądro, dodatni rzecz jasna , następnie K,L,M,N,O,P itd. 

To jak wtedy obliczyć ile tam ma być elektronów?

To jest z góry ustalone, na to jest wzór. Kolejno od K - 2, P - 8, jak się nie mieszczą - przeskakują, czego nie rozumiesz? Jaki to wzór, to niestety już nie pamiętam :).

O to Ci chodziło? Czy o orbitale (wieloryb itp.)?

Użytkownik InterDevelop edytował ten post 09/09/2013 - 22:13

• Do góry
    • 0

#4 Porter — 74 10/09/2013 - 17:40

Porter
  • Gracz

Nie za bardzo rozumiem co napisałeś. To jest proste jak budowa cepa, po środku masz p czyli jądro, dodatni rzecz jasna , następnie K,L,M,N,O,P itd. 

To jest z góry ustalone, na to jest wzór. Kolejno od K - 2, P - 8, jak się nie mieszczą - przeskakują, czego nie rozumiesz? Jaki to wzór, to niestety już nie pamiętam :).

O to Ci chodziło? Czy o orbitale (wieloryb itp.)?

Wzór to 2n(2)
n - numer powłoki.
(2) - do potęgi drugiej
  • Do góry
    • 0

Tematy o podobnych tagach: prosty, model, atomu, chemia, elo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych