Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Technikum a zawodówka.

aaa sssss

• Please log in to reply
126 odpowiedzi w tym temacie

#121 Calvo — 2716 07/11/2013 - 15:37

Calvo
  • Gracz

Ja tam jak bym miał się urodzić jeszcze raz, i mieć ten problem z wyborem szkoły co miałem kiedyś - Wybrał bym zawodówkę.

80% społeczeństwa, jedzie na stereotypie że zawodówka jest dla głąbów, i innych marginesów społecznych. I tu jesteście w wielkim błędzie, zawodówka jest dla ludzi którym nauka przychodzi nieco trudniej niż innym( bo widomo że w zawodówce stawiają głównie na przedmioty zawodowe), albo po prostu chcą mieć już fach w ręku i zacząć pracować po skończeniu 18lat. Pracodawcy poszukują teraz ludzi z fachem w ręku, najlepiej z dodatkowymi uprawnieniami takimi jak ( wózki widłowe, spawanie i tak dalej).

Dla przykładu porównam swoich dwóch znajomych: Jeden kończył technikum na profilu technik usług gastronomicznych i po skończeniu tej szkoły zdaniu egzaminu zawodowego i matury, pracuje w KFC za ladą za marne 6zł/h, a drugi kolega który kończył zawodówkę na profilu mechanik samochodów, dodatkowo zrobił sobie jeszcze kurs na spawanie i podstawowy kurs blacharki samochodowej, i zarabia dwa razy więcej niż ten po technikum... Dla tego nie wiem, czemu każdy tak "znienawidził" tą zawodówkę, a ona niekiedy daje więcej niż liceum czy technikum ( chyba że masz znajomości i od razu zapewnioną ciepłą posadkę za biurkiem)

Użytkownik SkYfall edytował ten post 07/11/2013 - 15:38

• Do góry
    • 0

#122 Luuk van Dijk — 454 07/11/2013 - 18:17

Luuk van Dijk
  • Gracz

Mówiąc, że w technikum jest łatwiej/trudniej warto wziąc pod uwagę, jaki jest system oceniania i nauczania. Są szkoły, w których otrzymanie średniej 4.0 to żaden problem, a w innych osiągnąć 3.5 może być problemem. Studia są dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że bierze się kierunek, który może mieć zapotrzebowanie. Mitem jest to, że po studiach nikt nie znajdzie pracy i kolejną nieprawdą jest to, że kończąc studia każdy nas przyjmie z pensją +5000zł/msc. W dużej mierze zależy to od regionu.

• Do góry
    • 0

#123 Rangy — 7982 07/11/2013 - 20:49

Rangy
  • Gracz

po skończeniu tej szkoły zdaniu egzaminu zawodowego i matury, pracuje w KFC za ladą za marne 6zł/h

Nie zapomnijmy, że nawet bez kwalifikacji można dojść do KFC, bo są na miejscu kursy po przyjęciu. Wystarczy mieć ambicję i szukać czegoś lepszego. To takie porównanie do zawodowej szkoły, że lepsza, to trochę z pupci. :P Ale fakt faktem to zależy od charakteru, determinacji oraz wiedzy.
  • Do góry
    • 0

#124 vB_1911 — 112 08/11/2013 - 20:24

vB_1911
  • Gracz

Ja tam jak bym miał się urodzić jeszcze raz, i mieć ten problem z wyborem szkoły co miałem kiedyś - Wybrał bym zawodówkę.

80% społeczeństwa, jedzie na stereotypie że zawodówka jest dla głąbów, i innych marginesów społecznych. I tu jesteście w wielkim błędzie, zawodówka jest dla ludzi którym nauka przychodzi nieco trudniej niż innym( bo widomo że w zawodówce stawiają głównie na przedmioty zawodowe), albo po prostu chcą mieć już fach w ręku i zacząć pracować po skończeniu 18lat. Pracodawcy poszukują teraz ludzi z fachem w ręku, najlepiej z dodatkowymi uprawnieniami takimi jak ( wózki widłowe, spawanie i tak dalej).

Dla przykładu porównam swoich dwóch znajomych: Jeden kończył technikum na profilu technik usług gastronomicznych i po skończeniu tej szkoły zdaniu egzaminu zawodowego i matury, pracuje w KFC za ladą za marne 6zł/h, a drugi kolega który kończył zawodówkę na profilu mechanik samochodów, dodatkowo zrobił sobie jeszcze kurs na spawanie i podstawowy kurs blacharki samochodowej, i zarabia dwa razy więcej niż ten po technikum... Dla tego nie wiem, czemu każdy tak "znienawidził" tą zawodówkę, a ona niekiedy daje więcej niż liceum czy technikum ( chyba że masz znajomości i od razu zapewnioną ciepłą posadkę za biurkiem)

Szkoła zawodowa, to nie jest zła szkoła. Swoją opinię ma taką, ponieważ większość uczących się w niej to patologia społeczna, która ma za przeproszeniem, w dupie swoją przyszłość. Są osoby, którym zależy na szybkim fachu i kończą ją idąc do pracy, gdzie nabywają większego doświadczenia, a co za tym idzie, mogą zarabiać lepsze pieniądze. Zasada jest mniej więcej ta sama, masz fach, ale nie masz głębszej wiedzy. Uczysz się podczas wykonywania zawodu. W technikum idąc na ten sam profil, masz fach i wiedzę, lecz kosztuje cię to dwa lata dłuższej nauki.

• Do góry
    • 0

#125 romanik — 516 08/11/2013 - 22:18

romanik
  • Gracz

No już raczej się gdzieś tam dostałeś. Ja mam zamiar iść do technikum na kierunek Technik Analityk ( mundurowa ) albo do ZSTI coś tam z mundurowymi, a potem na studia do Warszawy albo od razu do straży pożarnej.

• Do góry
    • 0

#126 venum — 140 17/11/2013 - 00:36

venum
  • Gracz

Technikum najlepsze rozwiazanie moim zdaniem.

• Do góry
    • 0

#127 El Polako 97 — 234 19/11/2013 - 22:43

El Polako 97
  • Gracz

Bo to Ohapy, które pójdą odśnieżać drogi w zimę.

Jeżeli zależy Ci na pracy - idź do Technikum.
Jeżeli zależy Ci na 24/7 duty net4game i 1k miesięcznie na życie - Zawodówka.

Wybierz szkołę o niższym poziomie nauczania i idź do Technikum. Trochę chęci i wszystko da się zaliczyć.
Ewentualnie idź do Liceum, lecz po tym nie masz nic (sorry MacDonald).

1k miesięcznie na życie? Pozdro poćwicz ziomuś ;)
Zauważ że taki sobie spawacz, jest prawie najlepszym zarobkiem w kraju. Tak samo jak stolarz i elektryk ;) Jako stolarz możesz zarobić jakąś czwórkę na miesiąc?

• Do góry
    • 0

Tematy o podobnych tagach: aaa, sssss

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych