Ja tam jak bym miał się urodzić jeszcze raz, i mieć ten problem z wyborem szkoły co miałem kiedyś - Wybrał bym zawodówkę.
80% społeczeństwa, jedzie na stereotypie że zawodówka jest dla głąbów, i innych marginesów społecznych. I tu jesteście w wielkim błędzie, zawodówka jest dla ludzi którym nauka przychodzi nieco trudniej niż innym( bo widomo że w zawodówce stawiają głównie na przedmioty zawodowe), albo po prostu chcą mieć już fach w ręku i zacząć pracować po skończeniu 18lat. Pracodawcy poszukują teraz ludzi z fachem w ręku, najlepiej z dodatkowymi uprawnieniami takimi jak ( wózki widłowe, spawanie i tak dalej).
Dla przykładu porównam swoich dwóch znajomych: Jeden kończył technikum na profilu technik usług gastronomicznych i po skończeniu tej szkoły zdaniu egzaminu zawodowego i matury, pracuje w KFC za ladą za marne 6zł/h, a drugi kolega który kończył zawodówkę na profilu mechanik samochodów, dodatkowo zrobił sobie jeszcze kurs na spawanie i podstawowy kurs blacharki samochodowej, i zarabia dwa razy więcej niż ten po technikum... Dla tego nie wiem, czemu każdy tak "znienawidził" tą zawodówkę, a ona niekiedy daje więcej niż liceum czy technikum ( chyba że masz znajomości i od razu zapewnioną ciepłą posadkę za biurkiem)
Użytkownik SkYfall edytował ten post 07/11/2013 - 15:38