Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Technikum a zawodówka.

aaa sssss

• Please log in to reply
126 odpowiedzi w tym temacie

#1 PDGMaciuś — 164 08/11/2012 - 22:00

PDGMaciuś
  • Gracz
Witajcie. Nadszedł czas trzeciej gimbazy i mam dylemat jaką szkołe wybrać. Myślę nad wyborem pójścia do technikum elektrycznego a zawodówka. W tym tkwi problem, że nie wiem czy sobie poradze z moją średnią (3,6 . fizyka - 5, matematyka - 4) Fajnie by było, jak byście napisali jak to jest w tym całym techniku czy jest łatwo czy trudno - za mądre odpowiedzi, plusy.
  • Do góry
    • 0

#2 Mx_master — 1819 08/11/2012 - 22:03

Mx_master
  • Gracz
Z taką średnią to ja poszedłem do ogólniaka na mat-fiz, wiec w technikum sobie spokojnie poradzisz, o zawdzie nie wspomnę, dlatego wolałbym to 1'sze.
  • Do góry
    • 1

#3 PDGMaciuś — 164 08/11/2012 - 22:05

PDGMaciuś
  • Gracz
Myślałem też, czy nie pójść najpierw do zawodówki a potem do technikum - nie wiem, poradzicie mi.
  • Do góry
    • 0

#4 Joanne — 968 08/11/2012 - 22:06

Joanne
  • Gracz
Osobiście uważam, że technikum jest najtrudniejszą szkołą, ponieważ nie dość, że musisz zdać egzaminy zawodowe to i maturę, do której słabo Cię przygotowują. Średnia 3, 6 nie jest zła, ale jeśli jesteś leniwy, nie planujesz mieć matury, to wydaję mi się, że zawodówka będzie lepsza. Egzamin tak samo zdajesz, zawód będziesz miał, a ludzi po zawodówce słyszałam, że szukają. Do tego masz jeszcze dużo czasu do przemyślenia :) A zawsze po takich szkołach, jeśli zdecydujesz się na maturę to możesz iść do szkoły policealnych jakiś.

Użytkownik Joanne edytował ten post 08/11/2012 - 22:06

• Do góry
    • 1

#5 V10 — 147 08/11/2012 - 22:06

V10
  • Gracz
To zależy, jaki zawód chcesz sprawować. Np. Jeżeli chodzi o gastronomię, to zawodówka bije na głowę technikum, w którym uczysz się nie gotować, a tylko jak się powinno gotować. W zawodówce większą uwagę zwraca się na przedmioty zawodowe, a już te pozostałe są banalnie proste. Z matematyki dajmy na to, że teraz w zawodówce mam mnożenie i dzielenie ułamków..
  • Do góry
    • 0

#6 Shaney — 167 08/11/2012 - 22:07

Shaney
  • Gracz

*
Popularny

Nie idz do zawodówy, szczury. Technikum zrobi z Ciebie ludzi, fucha gwarantowana.
  • Do góry
    • 4

#7 Marcelovsky — 375 08/11/2012 - 22:10

Marcelovsky
  • Gracz
A ogólniak?
  • Do góry
    • 0

#8 3xWww — 276 08/11/2012 - 22:11

3xWww
  • Gracz

*
Popularny

Z taką średnią to ja poszedłem do ogólniaka na mat-fiz, wiec w technikum sobie spokojnie poradzisz, o zawdzie nie wspomnę, dlatego wolałbym to 1'sze.

Jeżeli w LO jest trudniej, niż w technikum, to za przeproszeniem kolega ocipiał, dlaczego?
Już mówię...
Takie jest tylko pieprzenie, że w LO masz rozszerzone dane przedmioty i jest trudniej, ja osobiście jestem w technikum i LO ma ten sam poziom co ja jeżeli chodzi o ich przedmioty rozszerzone, a dodatkowo u mnie dochodzą przedmioty zawodowe, handlowe, które nie są takie proste jak się wydaje.
Technik, to jest połączenie LO z zawodówką, zyskujesz i zawód i maturę, po LO masz samą maturę, czyli nie odstępujesz wcale od średniej krajowej.
Tak czy siak, na polskie realia i tak będzie nam ciężej znaleść pracę, niż naszym rodzicom, pokoleniom starszym.

Wedle uznania idź gdzie chcesz, jak pójdziesz do technikum to przygotuj się na to, że będziesz musiał za(cenzura)ać do 3-4 tygodnie poprawiać sprawdziany, bo jak trafią Ci się nauczyciele tacy jak dla mnie, to mogę Ci jedynie współczuć.

Użytkownik 3xWww edytował ten post 08/11/2012 - 22:12

• Do góry
    • 6

#9 PDGMaciuś — 164 08/11/2012 - 22:17

PDGMaciuś
  • Gracz
No, bo kumpel jest w zawodówce, to mówi że na angielskim ma My name is... - dla mnie troche porażka. U mnie z klasy tylko jedna osoba idzie do zawodówki, a lecą na samych dwójach. Może pójde jak mój starszy, najpierw do zawodówki a potem do technikum.
  • Do góry
    • 0

#10 Rangy — 7982 08/11/2012 - 22:17

Rangy
  • Gracz
Ci co mówią, że "zawodówka to zj*by", to nie zalecam słuchać. Po ogólniaku masz papiery (trudno o pracę praktyczną), po technikum też można coś dostać. Generalnie jak chcesz robić coś bardziej praktycznego/mieć praktyczno-teoretyczne wykształcenie, to zalecam iść do zawodówki, a później ew. dokształcić się (2 lata) w liceum/technikum, bo to najlepszy kierunek. Teraz szukają ludzi z wykształceniem praktycznym na różne rzeczy, a po liceum czegoś takiego nie masz.

Druga sprawa to jest to, czy się czujesz na siłach aby iść do technikum, czy nie widzisz w sobie ambicji i pójdziesz do zawodówki (gdzie możesz się lepiej wyrobić później, ale technikum też nie jest złe). Generalnie w zawodówce ze ścisłych nauczają Cię tego samego co w gimnazjum i jest nacisk na przedmioty zawodowe (chyba, że trafisz do zrąbanej klasy).

Nie idz do zawodówy, szczury. Technikum zrobi z Ciebie ludzi, fucha gwarantowana.

Pierdzielenie o szopenie, prove it.

No, bo kumpel jest w zawodówce, to mówi że na angielskim ma My name is... - dla mnie troche porażka.

No bo wszystko masz to, co w gimnazjum, czyli bezużyteczne powtórzenie. W technikum masz kontynuację.

//edit: No może nie wszystko, masz czasem coś dodatkowego, ale większość to jest to samo.

Użytkownik Rendżisky edytował ten post 08/11/2012 - 22:21

• Do góry
    • 1

#11 V10 — 147 08/11/2012 - 22:20

V10
  • Gracz

Powiedział, co wiedział...
  • Do góry
    • 1

#12 G3NAS — 408 08/11/2012 - 22:21

G3NAS
  • Gracz
Ja jestem obecnie w 4. klasie Tech. Informatycznego i poza przedmiotami informatycznymi, nie wiem nic... Obawiam się, że będzie problem z maturą, mimo, że w Gim. miałem średnią 4,6... Tutaj za ch*ja mi się nic nie chce. W zecie przynajmniej czegoś konkretnego się nauczysz (praktycznego) i możliwe, że później znajdziesz lepszą pracę, niż byś miał w technikum 3 razy maturę pisać. Właściwie to też zależeć może od nauczycieli, lecz u mnie niestety same cwele są, nie idzie się z nimi dogadać, w ogóle. A co do angielskiego, powtarzamy dokładnie to samo co w gimnazjum, teraz przerabiamy czasy od nowa, w 4. klasie...

Użytkownik GENAS edytował ten post 08/11/2012 - 22:24

• Do góry
    • 0

#13 PDGMaciuś — 164 08/11/2012 - 22:22

PDGMaciuś
  • Gracz

Ci co mówią, że "zawodówka to zj*by", to nie zalecam słuchać. Po ogólniaku masz papiery (trudno o pracę praktyczną), po technikum też można coś dostać. Generalnie jak chcesz robić coś bardziej praktycznego/mieć praktyczno-teoretyczne wykształcenie, to zalecam iść do zawodówki, a później ew. dokształcić się (2 lata) w liceum/technikum, bo to najlepszy kierunek. Teraz szukają ludzi z wykształceniem praktycznym na różne rzeczy, a po liceum czegoś takiego nie masz.

Druga sprawa to jest to, czy się czujesz na siłach aby iść do technikum, czy nie widzisz w sobie ambicji i pójdziesz do zawodówki (gdzie możesz się lepiej wyrobić później, ale technikum też nie jest złe). Generalnie w zawodówce ze ścisłych nauczają Cię tego samego co w gimnazjum i jest nacisk na przedmioty zawodowe (chyba, że trafisz do zrąbanej klasy).

No, chyba zrobie jak mówisz, bo jestem troche leniwy (rzadko się uczę w domu).
  • Do góry
    • 0

#14 Rangy — 7982 08/11/2012 - 22:24

Rangy
  • Gracz
Po zawodówce możesz sobie podwyższyć wykształcenie idąc do technikum/liceum na 2 lata, wtedy masz jakby większą satysfakcję, że teorię i praktykę masz w palcu, jeśli ogarniasz na lekcjach i tak dalej.
  • Do góry
    • 0

#15 Sukinkot — 1241 08/11/2012 - 22:24

Sukinkot
  • Gracz
Zależy czy po szkole średniej będziesz chciał iść jeszcze na studia albo dla własnej satysfakcji chcesz mieć maturę - wtedy technikum. Jeśli zależy Ci jedynie na zawodzie to bez obaw możesz wybrać zawodówkę (cykl edukacji zawsze możesz dokończyć w przyszłości, technikum uzupełniające + wiele innych rozwiązań).
  • Do góry
    • 1

#16 G3NAS — 408 08/11/2012 - 22:26

G3NAS
  • Gracz
Jeśli na chwilę obecną nie chce Ci się w ogóle uczyć, np. nie możesz książki otworzyć, bo nie chce się, to na studia po Technikum w życiu nie pójdziesz...
  • Do góry
    • 0

#17 PDGMaciuś — 164 08/11/2012 - 22:27

PDGMaciuś
  • Gracz
Tak jak kumpel gadał. Jego ojciec jest mechanikiem chyba to zawodówce, a do tirów przyjmuje gości ze studii - i jaka tutaj sprawiedliwość xd. Chyba wybiore tą zawodówke, później najwyżej będę się kształcił dalej.
  • Do góry
    • 0

#18 3xWww — 276 08/11/2012 - 22:27

3xWww
  • Gracz
Jeszcze Ci powiem, że jeżeli chodzi o nasze pokolenie, mimo że jesteś odemnie 3 lata młodszy, to i tak będzie duże zapotrzebowanie na budowlańców, właśnie na takie zawody związane z praktyką, a nie z teorią, bo tak naprawdę Ci co idą na profile typu informatyk, albo do LO to żadnej pracy nie znajdą, bo po LO masz tylko maturę, a po informatyku gówno będziesz wiedział, bo i tak pewnie tylko siedzą i grają w gry, nie uczą się o ddosie i ogółem o tych wszystkich programach, pisaniu programów i takich sprawach.
  • Do góry
    • 0

#19 PDGMaciuś — 164 08/11/2012 - 22:29

PDGMaciuś
  • Gracz

Jeśli na chwilę obecną nie chce Ci się w ogóle uczyć, np. nie możesz książki otworzyć, bo nie chce się, to na studia po Technikum w życiu nie pójdziesz...

O studiach nie marze.

To jeszcze zależy jakie masz znajomości :)
  • Do góry
    • 0

#20 G3NAS — 408 08/11/2012 - 22:30

G3NAS
  • Gracz
Na budowlance wyciągniesz do 2800, u mojego ojca tyle ludzie zarabiają, w małym miasteczku, do tego możesz doliczyć nadgodziny... Tylko trzeba chcieć.

Użytkownik GENAS edytował ten post 08/11/2012 - 22:31

• Do góry
    • 0

#21 F4nta — 15 09/11/2012 - 01:49

F4nta
  • Gracz
Słuchaj, powiem Ci szczerze po swoim doświadczeniu, że to czy sobie dasz radę to zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i czy zepniesz poślady, pamiętaj też o tym, że idąc do zawodówki zdobywasz tylko zawód i nic więcej, a to są dwa lata, czasami trzy.. osobiście jak już masz wybierać, to radziłbym Ci spróbować w technikum, a jak tam Ci nie wyjdzie i oblejesz rok, to przenieść się do zawodówki ;]. A tak btw. żadna z tych szkół nie da Ci pracy w tym zawodzie, chyba że uda Ci się fartem coś znaleźć, nie te czasy. Więc doradzam Ci iśc do technikum, bawić się cztery lata, później iść na studia i korzystać z tego :D Nie popełniał tego błędu co ja ^^ praca nie jest fajna, a bez pracy jeszcze gorzej, a później musisz tyrać za granicą ;x.
  • Do góry
    • 0

#22 V10 — 147 09/11/2012 - 08:14

V10
  • Gracz
Zawodówek nie ma już 2 letnich, są tylko 3 letnie.
  • Do góry
    • 0

#23 JBMNT — 44 09/11/2012 - 08:51

JBMNT
  • Gracz
Ja jestem w 1 klasie technik - elektryk. Nie jest jakoś bardzo trudno a miałem srednią 4;0. Jedynie co mnie przeraża to to, że zawodowy w polsce z tego zdaje 30%. Czyli bardzo trudno no i technikum 4 lata.
  • Do góry
    • 0

#24 BlackStars — 195 09/11/2012 - 19:13

BlackStars
  • Gracz
Jeśli masz wybór to, a to - technikum.
  • Do góry
    • 0

#25 Bad Man — 344 09/11/2012 - 19:15

Bad Man
  • Gracz

No, bo kumpel jest w zawodówce, to mówi że na angielskim ma My name is... - dla mnie troche porażka. U mnie z klasy tylko jedna osoba idzie do zawodówki, a lecą na samych dwójach. Może pójde jak mój starszy, najpierw do zawodówki a potem do technikum.

Kolega cię troche kłamie w zawodówce biorą teraz Cześć przygotowawczą do Matury.
  • Do góry
    • 0

#26 PDGMaciuś — 164 09/11/2012 - 19:17

PDGMaciuś
  • Gracz

Kolega cię troche kłamie w zawodówce biorą teraz Cześć przygotowawczą do Matury.

No, to ten jeden (cenzura)i. Bo jedna osoba mówi właśnie, że podwyższono poziom a druga mówi, że banalne rzeczy z podstawówki.
  • Do góry
    • 0

#27 Siwerson — 167 09/11/2012 - 21:22

Siwerson
  • Gracz
W szkołach zawodowych jesteś lepiej przygotowywany pod kątem praktycznym.
  • Do góry
    • 0

#28 Duomox — 266 09/11/2012 - 21:55

Duomox
  • Gracz

*
Popularny

Osobiście uważam, że technikum jest najtrudniejszą szkołą, ponieważ nie dość, że musisz zdać egzaminy zawodowe to i maturę, do której słabo Cię przygotowują. Średnia 3, 6 nie jest zła, ale jeśli jesteś leniwy, nie planujesz mieć matury, to wydaję mi się, że zawodówka będzie lepsza. Egzamin tak samo zdajesz, zawód będziesz miał, a ludzi po zawodówce słyszałam, że szukają. Do tego masz jeszcze dużo czasu do przemyślenia :) A zawsze po takich szkołach, jeśli zdecydujesz się na maturę to możesz iść do szkoły policealnych jakiś.

Ja chodzę do zety i mam wy(cenzura)ne na zdanie tych którzy chodzą do tech czy LO i (cenzura)ą że do zety chodzą same szczury. Niech taki (cenzura)ny elegancik z lo czy tech naprawi coś własnymi rękoma... Chyba że ma też inne zainteresowania. Ogółem po zecie robię technikum lub coś w tym stylu bo mi zawodowe nie starczy :D.
  • Do góry
    • 6

#29 Sigem — 2511 14/11/2012 - 20:59

Sigem
  • Gracz

Witajcie. Nadszedł czas trzeciej gimbazy i mam dylemat jaką szkołe wybrać. Myślę nad wyborem pójścia do technikum elektrycznego a zawodówka. W tym tkwi problem, że nie wiem czy sobie poradze z moją średnią (3,6 . fizyka - 5, matematyka - 4) Fajnie by było, jak byście napisali jak to jest w tym całym techniku czy jest łatwo czy trudno - za mądre odpowiedzi, plusy.

Obecnie uczęszczam do II technikum elektronicznego. Powiem Ci szczerze, że jeżeli nie interesujesz się tym to nie idź, bo po pierwsze niczego nie zrozumiesz i nie zdasz, po drugie zmarnujesz masę czasu, który mógłbyś przeznaczyć na co innego. Jeżeli natomiast interesujesz się elektroniką - poniekąd tak jak ja - to spokojnie możesz zaliczyć technikum. Pamiętaj tylko, żeby od I klasy się wziąć od razu, bo ja przespałem kilka lekcji i na pięć zawodowych, z tych jednych kuleję, bo mam braki po prostu.

PS. Elektroników jest zdecydowanie mniej niż informatyków, więc masz bardzo ważny aspekt co do wyboru profilu. Zawodówka to taki średni wybór jak dla mnie, niekoniecznie zapewniający dobrą przyszłość.

Użytkownik ColinZ edytował ten post 14/11/2012 - 21:01

• Do góry
    • 0

#30 Chamberlain — 1245 14/11/2012 - 22:19

Chamberlain
  • Gracz
Technikum nigga boy.
  • Do góry
    • 2

#31 Rafcio96 — 55 15/11/2012 - 14:39

Rafcio96
  • Gracz

Technikum nigga boy.

• Do góry
    • 0

#32 Kacperek — 5 16/11/2012 - 12:58

Kacperek
  • Gracz
Ogólnie mówi się, że ludzie z zawodówek po ukończeniu szkoły będą prowadzili swoje firmy, działalności, a ludzie z technikum będa u nich pracować:). Ile w tym prawdy to nie wiem. Ja osobiście wybrałem technikum i Tobie również to polecam, będziesz miał tytuł technika w danej dziedzinie oczywiście jeżeli zaliczysz test zawodowy :). Pozdrawiam.
  • Do góry
    • 0

#33 Pysia — 627 16/11/2012 - 14:35

Pysia
  • Gracz
Technikum. Chyba że chcesz iść wcześniej do pracy to zawodowka a potem lo zaoczne np.
  • Do góry
    • 0

#34 Jojo97 — 238 16/11/2012 - 15:44

Jojo97
  • Gracz
A ja Wam powiem że moim zdaniem to w każdym mieście każda szkoła ma inny poziom. Dajmy na to w jednym mieście w technikum będziesz miał większy poziom niż w LO, zaś w drugim będzie na odwrót. Wszystko zależy od gospodarowania i prowadzenia szkoły przez kadrę, więc decyzję każdy powinien podejmować sam albo z najbliższymi, a nie na forum publicznym bo powinieneś szkoły ze swojego miasta z opinii znajomych znać, więc zastanów się tylko co chcesz dalej robić. Po LO to od razu studia, po technikum możesz iść do roboty i na takie same studia jak po LO. :)

Użytkownik Jojo97 edytował ten post 16/11/2012 - 15:44

• Do góry
    • 0

#35 DeSanQ — 32 16/11/2012 - 16:52

DeSanQ
  • Gracz

Zawodówek nie ma już 2 letnich, są tylko 3 letnie.

Nie (cenzura) wujek.
Znam takich gangsteruff co poszli na 2 letnią kucharz.
  • Do góry
    • 0

#36 V10 — 147 16/11/2012 - 18:18

V10
  • Gracz

Nie (cenzura) wujek.
Znam takich gangsteruff co poszli na 2 letnią kucharz.

To w zeszłym roku szkolnym... Od tego roku NIE MA zawodówek 2 letnich..
  • Do góry
    • 0

#37 Jan Papież — 1176 16/11/2012 - 21:00

Jan Papież
  • Gracz
Bo nowa podstawa programowa. Ja poszedłem do technikum samochodowego. Niby samochodówka, a nauczyciele tacy kwaśni że to szok. Ciężko jest, a ja należę do osób, którym się po szkole nie chcę otwierać książki. Pewnie za(cenzura)e ten rok i pójdę do zawodówki.
  • Do góry
    • 0

#38 homicide187 — 40 17/11/2012 - 00:02

homicide187
  • Gracz
Raczej wybieram się do szkoły zawodowej, budowlanki - po skończeniu tej szkoły pójdę na jakieś kursy do technikum i zawód elegancki. ;)
  • Do góry
    • 0

#39 Peress — 36 17/11/2012 - 11:25

Peress
  • Gracz
Ja powiem Ci tak, w zawodówce więcej nauczysz się z praktyki niż w technikum, technikum to tylko nauka i nauka i nic więcej, praktyki jeden miesiąc na rok. To jest nic moim zdaniem, ja jestem w zawodówce na mechanika samochodowego, a kolega w technikum i mówi że żałuje, ale jak chcesz. Polecam zawodówkę!
  • Do góry
    • 0

#40 lukasz_16 — 111 17/11/2012 - 13:54

lukasz_16
  • Gracz
Sam chodzę do zawodówki. Kumple którzy poszli do technikum teraz żałują i teraz wybrali by zawodówkę ;D

Użytkownik lukasz_16 edytował ten post 17/11/2012 - 13:55

• Do góry
    • 1

Tematy o podobnych tagach: aaa, sssss

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych