Wzorzec średniowiecznego rycerza
— 591
27/05/2012 - 11:55
— 1571
27/05/2012 - 12:04
— 591
27/05/2012 - 12:16
— 690
27/05/2012 - 12:31
— 591
27/05/2012 - 12:54
Pisze to już 3 raz by poprawić, a gościara od polskiego ciągle, że źle więc teraz proszę o waszą pomoc, zresztą nie mówię, że za nic.leń?
— 98
27/05/2012 - 14:16

Popularny
Główny bohater odznacza się odwagą i męstwem w czasie walki, wiernością swemu królowi i ojczyźnie, pobożnością i wiernością Bogu. Priorytetową wartością dla rycerza jest honor . Gdy Roland znalazł się w niebezpieczeństwie, wolał zginąć niż wezwać pomoc. Wezwanie "posiłków" byłoby odznaką tchórzostwa, słabości i zhańbiłoby to jego dobre imię oraz naród. Decyduje się zadąć w czarodziejski róg, dopiero w chwili śmierci swych przyjaciół. Honor to centralna wartość kodeksu rycerskiego, w jego obronie średniowieczni bohaterowie ponoszą wielkie ofiary. Nawet oddają życie. Inne cechy rycerza to odwaga, męstwo, pobożność, szacunek wobec kobiet i szczególne traktowanie dam swego serca.
Przykład ten ukazuje, jak godną szacunku była postać rycerza, był on wzorcem dla młodszej i starszej części społeczeństwa. Na przestrzeni lat, nasze autorytety ulegają zmianom, z pewnością ma na to wpływ rozwój naszej kultury. Roland był człowiekiem, który wolał zginąć i cierpieć w samotności. a nie wzywać na stratę losu swych najbliższych.
Mam nadzieję, iż pomogłem.
Użytkownik Doktor edytował ten post 27/05/2012 - 14:17
— 591
27/05/2012 - 15:08
Zajebiście mi pomogłeś. Napisz mi na pw i oczekuj we wtorek swojej nagrody o której napisałem w 1 pościeŚredniowiecze wykreowało pewne wzorce parenetyczne, portrety godne naśladowania, skupiające określone cechy będące idealnym przykładem postępowania. Są to: idealny władca, rycerz i święty. W epoce krzyża i miecza najbardziej skupił moją uwagę odważny rycerz. Rozwinęła się epika rycerska opiewająca dzilenych rycerzy. Literatura rycerska najwybitniej rozwinęła się na terenach Fracji, a najwybitniejszym dziełem jest "Pieśń o Rolandzie" Odnajdziemy tu typowy wzorzec idealnego rycerza.
Główny bohater odznacza się odwagą i męstwem w czasie walki, wiernością swemu królowi i ojczyźnie, pobożnością i wiernością Bogu. Priorytetową wartością dla rycerza jest honor . Gdy Roland znalazł się w niebezpieczeństwie, wolał zginąć niż wezwać pomoc. Wezwanie "posiłków" byłoby odznaką tchórzostwa, słabości i zhańbiłoby to jego dobre imię oraz naród. Decyduje się zadąć w czarodziejski róg, dopiero w chwili śmierci swych przyjaciół. Honor to centralna wartość kodeksu rycerskiego, w jego obronie średniowieczni bohaterowie ponoszą wielkie ofiary. Nawet oddają życie. Inne cechy rycerza to odwaga, męstwo, pobożność, szacunek wobec kobiet i szczególne traktowanie dam swego serca.
Przykład ten ukazuje, jak godną szacunku była postać rycerza, był on wzorcem dla młodszej i starszej części społeczeństwa. Na przestrzeni lat, nasze autorytety ulegają zmianom, z pewnością ma na to wpływ rozwój naszej kultury. Roland był człowiekiem, który wolał zginąć i cierpieć w samotności. a nie wzywać na stratę losu swych najbliższych.
Mam nadzieję, iż pomogłem.
Tematy o podobnych tagach: wzorzec, rycerza, roland
Gry (nowy dział!) →
Modyfikacje GTA: San Andreas →
[SRCH]Podmianki kija bejsbolowego!Napisany przez 9601 GANG DGS , 05/05/2015 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych