Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Wzorzec średniowiecznego rycerza

wzorzec rycerza roland

• Please log in to reply
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Champion — 591 27/05/2012 - 11:55

Champion
  • Gracz
Potrzebuje wypracowania na temat: Wzorce osobowe średniowiecza...Wybierz z literatury jeden z nich i zaprezentuj go. Musi to być koniecznie o Rolandzie. Jeżeli będzie to bardzo dobre jestem gotów wysłać nawet smsa na założenie postaci(we wtorek) i zasypaniem plusami jednak musi to być na dzisiaj.
  • Do góry
    • 0

#2 Jugosławia — 1571 27/05/2012 - 12:04

Jugosławia
  • Gracz
Jakie długie ma to być?
  • Do góry
    • 0

#3 Champion — 591 27/05/2012 - 12:16

Champion
  • Gracz
Z półtorej strony w zeszycie jak coś. I wiadomo żeby nie było też napisane takim słownictwem za dobrym bo nauczycielka zna moje możliwości.
  • Do góry
    • 0

#4 movemento — 690 27/05/2012 - 12:31

movemento
  • Gracz
leń?
  • Do góry
    • 0

#5 Champion — 591 27/05/2012 - 12:54

Champion
  • Gracz

leń?

Pisze to już 3 raz by poprawić, a gościara od polskiego ciągle, że źle więc teraz proszę o waszą pomoc, zresztą nie mówię, że za nic.
  • Do góry
    • 0

#6 Grzegorz Kaczorowski — 98 27/05/2012 - 14:16

Grzegorz Kaczorowski
  • Gracz

*
Popularny

Średniowiecze wykreowało pewne wzorce parenetyczne, portrety godne naśladowania, skupiające określone cechy będące idealnym przykładem postępowania. Są to: idealny władca, rycerz i święty. W epoce krzyża i miecza najbardziej skupił moją uwagę odważny rycerz. Rozwinęła się epika rycerska opiewająca dzilenych rycerzy. Literatura rycerska najwybitniej rozwinęła się na terenach Fracji, a najwybitniejszym dziełem jest "Pieśń o Rolandzie" Odnajdziemy tu typowy wzorzec idealnego rycerza.

Główny bohater odznacza się odwagą i męstwem w czasie walki, wiernością swemu królowi i ojczyźnie, pobożnością i wiernością Bogu. Priorytetową wartością dla rycerza jest honor . Gdy Roland znalazł się w niebezpieczeństwie, wolał zginąć niż wezwać pomoc. Wezwanie "posiłków" byłoby odznaką tchórzostwa, słabości i zhańbiłoby to jego dobre imię oraz naród. Decyduje się zadąć w czarodziejski róg, dopiero w chwili śmierci swych przyjaciół. Honor to centralna wartość kodeksu rycerskiego, w jego obronie średniowieczni bohaterowie ponoszą wielkie ofiary. Nawet oddają życie. Inne cechy rycerza to odwaga, męstwo, pobożność, szacunek wobec kobiet i szczególne traktowanie dam swego serca.

Przykład ten ukazuje, jak godną szacunku była postać rycerza, był on wzorcem dla młodszej i starszej części społeczeństwa. Na przestrzeni lat, nasze autorytety ulegają zmianom, z pewnością ma na to wpływ rozwój naszej kultury. Roland był człowiekiem, który wolał zginąć i cierpieć w samotności. a nie wzywać na stratę losu swych najbliższych.

Mam nadzieję, iż pomogłem. :)

Użytkownik Doktor edytował ten post 27/05/2012 - 14:17

• Do góry
    • 3

#7 Champion — 591 27/05/2012 - 15:08

Champion
  • Gracz

Średniowiecze wykreowało pewne wzorce parenetyczne, portrety godne naśladowania, skupiające określone cechy będące idealnym przykładem postępowania. Są to: idealny władca, rycerz i święty. W epoce krzyża i miecza najbardziej skupił moją uwagę odważny rycerz. Rozwinęła się epika rycerska opiewająca dzilenych rycerzy. Literatura rycerska najwybitniej rozwinęła się na terenach Fracji, a najwybitniejszym dziełem jest "Pieśń o Rolandzie" Odnajdziemy tu typowy wzorzec idealnego rycerza.

Główny bohater odznacza się odwagą i męstwem w czasie walki, wiernością swemu królowi i ojczyźnie, pobożnością i wiernością Bogu. Priorytetową wartością dla rycerza jest honor . Gdy Roland znalazł się w niebezpieczeństwie, wolał zginąć niż wezwać pomoc. Wezwanie "posiłków" byłoby odznaką tchórzostwa, słabości i zhańbiłoby to jego dobre imię oraz naród. Decyduje się zadąć w czarodziejski róg, dopiero w chwili śmierci swych przyjaciół. Honor to centralna wartość kodeksu rycerskiego, w jego obronie średniowieczni bohaterowie ponoszą wielkie ofiary. Nawet oddają życie. Inne cechy rycerza to odwaga, męstwo, pobożność, szacunek wobec kobiet i szczególne traktowanie dam swego serca.

Przykład ten ukazuje, jak godną szacunku była postać rycerza, był on wzorcem dla młodszej i starszej części społeczeństwa. Na przestrzeni lat, nasze autorytety ulegają zmianom, z pewnością ma na to wpływ rozwój naszej kultury. Roland był człowiekiem, który wolał zginąć i cierpieć w samotności. a nie wzywać na stratę losu swych najbliższych.

Mam nadzieję, iż pomogłem. :)

Zajebiście mi pomogłeś. Napisz mi na pw i oczekuj we wtorek swojej nagrody o której napisałem w 1 poście :)
  • Do góry
    • 0

Tematy o podobnych tagach: wzorzec, rycerza, roland

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych