Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Jak ochronić siebie przed oszustwem?

oszustwa poradnik samp minecraft polityka n4g

• Please log in to reply
70 odpowiedzi w tym temacie

#1 Olekx — 4184 25/02/2012 - 14:40

Olekx
  • Gracz

*
Popularny

Hello.

Dzisiaj postanowiłem napisać dość nietypowy temat, gdzie jego głównym celem będzie przekazać Wam rady odnośnie zapobieżenia oszustwa oraz przedstawić konsekwencje, jakie temu będą towarzyszyły. Nie zawsze będzie się można zwrócić do administracji, gdyż większość oszustw zostało przeprowadzonych świadomie. Chciałbym, aby każdy użytkownik net4game się zapoznał z tym tematem, a wtedy na pewno będziemy mądrzejsi w praktyce.

Dane do konta globalnego lub podpisanej pod nią postać.

W jaki sposób uchronić siebie przed pozbawieniem praw do swojego konta globalnego? Co wtedy robić, jakich błędów nie popełniać?
  • Przede wszystkim, nie należy nikomu podawać danych do swojego konta globalnego (hasła, e-mail z jego hasłem oraz innych danych, które mogą służyć do zalogowania się na nie). Ostatnio modna stała się fala "na GameMastera", gdzie podszywacze wykorzystując fikcyjne dane podawali się za jednego z GMów w celu wyłudzenia hasła pod pretekstem anulowania kary lub darowizny majątku. Taka zagrywka jest niedozwolona, a osoby z zarządu nie potrzebują Waszych danych, aby w dowolny sposób edytować konto globalne.
  • W przypadku nabrania się na daną sztuczkę odnośnie wyłudzenia danych, należy szybko skorzystać z opcji przypomnienia hasła tak, aby Wasze hasło przybyło na e-mail rejestracji, by móc dokonać jego zmiany. Jeżeli po zmianach Wasze konto zostanie wyczyszczone i uda się dojść do włamywacza, on otrzymuje bana, a poszkodowany w większości przypadków nie może liczyć na zwrot.
  • Włamania na konta wynikają w 90% z tego, że w większości serwisach społecznościowych lub konkurencyjnych serwerach RP podajemy te same hasła, jak na net4game. Do tego zalicza się też podawanie hasła osobom drugim. Warto dodać, że hasła na net4game.com są szyfrowane i odkodowanie jest ich wręcz niemożliwe, a konkurencja w większości przypadków ich nie szyfruje, by w przyszłości świadomie wyczyścić Wasze konta.
  • Na początku 2013 roku gracze otrzymywali linki do fikcyjnych aukcji, ale kruczkiem była strona podobna (nawet w nazwie, ale inna domena). Oczywiście - podchodzi to pod punkt wyżej i musicie uważać, na co wchodzicie. Jeżeli byliście zalogowani na stronie i dziwnym trafem ponownie trzeba się zalogować - warto się zastanowić z jakiego to powodu i spojrzeć na adres strony. Zwrotów z tego tytułu nie ma.

[SAMP]Budynki

W jaki sposób najbezpieczniej sprzedać budynek mieszkalny/komercyjny? Jaki sposób wymaga szczególnej ostrożności i poleganiu na zaufaniu do drugiego gracza? Co w wypadku, gdy ten wykorzysta moje zaufanie, by się wzbogacić i pozostanę z niczym?
  • Najbezpieczniejszą formą sprzedaży budynku (mieszkalnego i komercyjnego) jest wystawienie go na aukcje w celu pozyskania kupców. Jeżeli nie chcemy wystawiać na aukcje - możemy wykorzystać inne sposoby reklamowania parceli. Posługiwanie się komendą /drzwi [cena; UID gracza] jest jedyną najbezpieczniejszą formą transakcji. Jeżeli osoba kupująca ma coś w planach lub cena mu nie odpowiada - odrzuca ofertę, jeżeli wszystko jest w porządku to akceptuje. Wtedy następuje automatyczne przekazanie budynku.
  • Szczególną ostrożność należy zachować w wypadku, gdy kupujący zamiast gotówki pragnie zaoferować nam pojazd lub inne dobra. Osobiście odradzam takie formy transakcji, gdyż przy takiej wymianie musimy polegać na zaufaniu drugiej osoby. Oczywiście w połowie przypadków takie transakcje są przeprowadzane bezproblemowo. Jeżeli druga osoba stawia nam jakiekolwiek ultimatum związane z transakcją, z uśmiechem na twarzy odmówcie. W przypadku takich oszustw, gdzie druga osoba zyskuje budynek - administracja nic nie oddaje.
  • Ostrożność należy zachować także w przypadku posiadania biznesu. Zapewne wielu z Was chce obdarzyć inną osobę uprawnieniami, by pomogła w prowadzeniu biznesu, ale niesie to za sobą różne nieprzyjemności - wypłata pieniędzy z konta grupy, kradzież budynku oraz działanie na szkodę grupy. Najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem jest nie rozdawanie pełnego zarządzania grupą nikomu innemu niż sobie lub zaufanej osobie. Czasami ta zaufana osoba może zawieźć, ale robicie to na własną odpowiedzialność. Administracja nic nie zwraca.

[SAMP]Pojazdy

W jaki sposób najbezpieczniej sprzedać swój pojazd tak, aby nie dać się wyrolować? Jak najlepiej przeprowadzić transakcje, aby tego nie żałować? Co w przypadku, gdy nie pójdzie po naszej myśli?
  • Jak w przypadku budynków - transakcje przeprowadza się za pomocą skryptowej komendy /v , a następnie dostosować się do okienka ([gracz] [cena]). W przypadku klienta z gotówką - tylko i wyłącznie poprzez komendę oraz akcje Roleplay (spisanie umowy, oględziny pojazdu, wycena) możemy dokonać transakcji. To jest z pewnością najbezpieczniejsza forma transakcji.
  • Jeżeli kupujący chce nam wcisnąć budynek lub jakieś przedmioty w zamian za pojazd, najlepiej odmówić. Nie ważne jaką umową IC będziemy się zasłaniać, skoro oszust zostanie zbanowany, a ofiara nie otrzyma zwrotu od administracji.
  • Jeżeli transakcja nie pójdzie po naszej myśli (tj. zostaniemy oszukani) można rozwiązać niedogodność za pomocą gry IC, składając pozew do USSC (Sąd). Szczerze odradzam tą opcje, jeżeli nie mamy udokumentowania akcji RolePlay w postaci screenów, a bez tego pozew może zostać odrzucony. Oszuści wykorzystujący sprzeczne argumenty odnośnie zasad gry (np. kłamstwa o tym, że komenda nie działa i trzeba przekazać za '0') otrzymują przeważnie banicje, ale rzadko dochodzi do zwrotów. W takim wypadku najlepiej korzystać z najbezpieczniejszej formy, zawartej w pierwszym punkcie.
  • Jest też opcja bezpiecznej wymiany pojazd za pojazd z ewentualną dopłatą gotówkową, za pomocą /v i wybrania odpowiedniego okienka z wymianą pojazdu . Z pewnością jest to jedyna i najbezpieczniejsza forma wymiany pojazdy na inny wraz z dopłatą. Inne możliwości (tj. pojazd za pojazd oraz "gotówka w ratach" lub "budynek za moment") odradzamy.

Podsumowanie.
Każde oszustwo bierzecie na swoją odpowiedzialność i później gracze mają pretensje, że administracja net4game nie liczy się z graczami. Powyższe rady mają na celu pomóc Wam uniknąć takiej sytuacji i zaoszczędzić administracji czasu, który spędzają na tłumaczeniu Wam rzeczy oczywistych.

Użytkownik Olekx edytował ten post 24/01/2013 - 20:16

• Do góry
    • 57

#2 KaLu — 1246 25/02/2012 - 15:13

KaLu
  • Świeżak
Trudne sprawy....
Świetny poradnik :)
  • Do góry
    • 0

#3 MC2 — 3180 25/02/2012 - 15:13

MC2
  • Gracz
Krótko, schludnie i treściwo.
  • Do góry
    • 0

#4 Champion — 591 25/02/2012 - 15:15

Champion
  • Gracz
Na 100% pomoże niewiedzącym.
  • Do góry
    • 2

#5 BezTwarzy — 220 25/02/2012 - 15:17

BezTwarzy
  • Gracz
Idealne i pomocne dla graczy :)
  • Do góry
    • 0

#6 Prawda — 98 25/02/2012 - 15:18

Prawda
  • Gracz
Olekxowi zawsze dobre poczucie humoru dopisuje :)
  • Do góry
    • 0

#7 Pound — 2428 25/02/2012 - 15:19

Pound
  • Gracz
Elegancko - każdej łatwowiernej osobie się przyda.
  • Do góry
    • 0

#8 Bluuue — 22 25/02/2012 - 15:20

Bluuue
  • Gracz
Może ktoś z tego skorzysta, i będzie hop do przodu przy rozgrywce z oszustem.
  • Do góry
    • 0

#9 Hayaku — 92 25/02/2012 - 15:39

Hayaku
  • Gracz
Te trudne sprawyy zniknęły gdzieś, niech twoje serce rozwiąże jeee...
TRUDNE SPRAWY.
  • Do góry
    • 0

#10 America — 4 29/02/2012 - 13:12

America
  • Gracz
Git, bardzo przydatne. :)
  • Do góry
    • 0

#11 Pastuch456 — 0 01/03/2012 - 22:42

Pastuch456
  • Gracz
Pomogło. wielkie dzięki.
  • Do góry
    • 0

#12 souz — 1754 02/03/2012 - 12:15

souz
  • Gracz
Moim zdaniem do pojazdów powinieneś jeszcze dopisać przydatną komendę /o autowymiana [id gracza] [ilość dopłaty - może być i 0]- używamy jej w przypadku "auto za auto".
A tak to ładnie wszystko, plusik. ;)

Użytkownik Olekx edytował ten post 05/03/2012 - 23:01
Dodane, dzięki. ;)

• Do góry
    • 0

#13 Haks — 44 02/03/2012 - 17:27

Haks
  • Gracz
Wielkie dzięki.
Dołączona grafika

Użytkownik Rychu246 edytował ten post 02/03/2012 - 17:28

• Do góry
    • 0

#14 Nika — 2472 03/03/2012 - 21:43

Nika
  • Gracz
Bardzo pomocne dla graczy, idealne.
  • Do góry
    • 0

#15 Blundetto — 90 12/03/2012 - 15:53

Blundetto
  • Gracz
Mnie to na 65k. (cenzura)ali. ;d
  • Do góry
    • 0

#16 Rogatek — 891 16/03/2012 - 14:01

Rogatek
  • Gracz
Możesz dodać oczywiście jeden z popularniejszych chwytów na MC, to znaczy komenda na zabicie /killscore
  • Do góry
    • 0

#17 Grego — 2571 26/03/2012 - 12:35

Grego
  • Gracz
Poradnik wprost bajeczny. :D I przydatny, brawa.
  • Do góry
    • 0

#18 Angus — 534 06/04/2012 - 10:05

Angus
  • Gracz
A jak ktoś sprzedaje pojazd grupowy?
  • Do góry
    • 0

#19 Olekx — 4184 06/04/2012 - 14:34

Olekx
  • Gracz

A jak ktoś sprzedaje pojazd grupowy?

Pojazdów grupowych nie da się sprzedać.
  • Do góry
    • 0

#20 MrJanek — 298 06/04/2012 - 14:36

MrJanek
  • Gracz
Już myślałem, że film z n4g - no cuż, ładnie. :)
  • Do góry
    • 0

#21 Angus — 534 06/04/2012 - 14:37

Angus
  • Gracz
ostatnio mi koleś sprzedal.
  • Do góry
    • 0

#22 CiAcHu — 13 09/04/2012 - 23:38

CiAcHu
  • Gracz
A jak ktoś podczas oferty podpisze auto pod rodzinke??
  • Do góry
    • 1

#23 BENZYNA — 104 10/04/2012 - 01:25

BENZYNA
  • Gracz

A jak ktoś podczas oferty podpisze auto pod rodzinke??

Wtedy najlepiej przed kupnem pojazdu poprosić taką osobę o pokazanie "/pokaz id" :whistle: - jeżeli ma w grupach rodzinkę to no? :bat:

A tak serio administracja powinna coś z tym zrobić, ostatnio jest fala oszustw na "/o auto", a w tym czasie naraz wyskakuje magiczny napis: "Pojazd nie należy do oferującego" - I co teraz?! Administracja nie odda nam pieniędzy, a my zostajemy z ręką w nocniku. Dlatego ja tam wolę moje rolki...
  • Do góry
    • 0

#24 UFC — 2 16/04/2012 - 17:15

UFC
  • Gracz
Przydatne kiedyś koleś właśnie mnie tak oszukał z pojazdem. :fp:
  • Do góry
    • 0

#25 Greg69 — 48 13/05/2012 - 18:51

Greg69
  • Gracz
Poradnik jak najbardziej, przydatny. Lecz niestety wydaję mi się ,że nadal mnóstwo osób będzie "kantować". <_<
  • Do góry
    • 0

#26 katizo — 432 21/05/2012 - 21:10

katizo
  • Gracz
Dobry poradnik - prosty i treściwy ;>
  • Do góry
    • 2

#27 Mx_master — 1819 22/05/2012 - 22:33

Mx_master
  • Gracz
Łądny, zrozumiały poradnik-plusik.
  • Do góry
    • 0

#28 Tirex — 11 22/05/2012 - 22:35

Tirex
  • Gracz
Świetny poradnik uchronił on mnie przed kradzieżą pojazdu :) I LIKE dla założyciela !
  • Do góry
    • 0

#29 snake96 — 257 22/05/2012 - 23:12

snake96
  • Gracz
Dobry temacik.
  • Do góry
    • 0

#30 iPaweł — 6908 23/05/2012 - 06:34

iPaweł
  • Gracz

*
Popularny

Poradnik jak najbardziej, przydatny. Lecz niestety wydaję mi się ,że nadal mnóstwo osób będzie "kantować". <_<

Nie możemy odpowiadać za to, że duża część graczy to ignoranci w każdej dziedzinie i teksty wyświetlane na ekranie są dla nich zbyt dużym wysiłkiem, by je przeczytać. A potem żale i lamenty do ekipy serwera, mimo że oprogramowanie prowadzi ich za rączkę.
  • Do góry
    • 3

#31 Zbanowany — 8 23/05/2012 - 07:01

Zbanowany
  • Gracz
Mi ukradli konto Patryk_98 teraz zmieniłem konto bo chce dalej grać, nie wiem czy to jest dozwolone. Proszę o info
  • Do góry
    • 0

#32 kapitan koks — 264 23/05/2012 - 07:03

kapitan koks
  • Gracz

Mi ukradli konto Patryk_98 teraz zmieniłem konto bo chce dalej grać, nie wiem czy to jest dozwolone. Proszę o info

Jest dozwolone, gdy nie przelewasz, łączysz postaci ze sobą, gdyż to powoduje psucie się gospodarki serwera, ogólnie to możesz grać, tylko nie rób tych rzeczy co napisałem wcześniej. :>
  • Do góry
    • 0

#33 limon — 256 23/05/2012 - 08:29

limon
  • Gracz
Eh, myślałem że będą trudne sprawy a tu jakieś poradniki. xd
  • Do góry
    • 0

#34 Adrianek123 — 120 23/05/2012 - 09:30

Adrianek123
  • Gracz
Dobrze że zmienili, tera sprzedasz jest w /v.

Niech twoje serce, rozwiąże je... Trudneeeee Sprawyyyyy
  • Do góry
    • 0

#35 Luigi_Capazzo — 49 23/05/2012 - 14:41

Luigi_Capazzo
  • Gracz
Schludne,treściwe i przydatne.Jestem nowym graczem i przyda mi się to dziękuje
  • Do góry
    • 0

#36 Mixu123 — 6 23/05/2012 - 20:15

Mixu123
  • Gracz
spoko jest dzięki bardzo mi pomogło masz plusa.
  • Do góry
    • 0

#37 AGDE — 0 08/07/2012 - 20:47

AGDE
  • Gracz
Nawet, nawet - Dobry poradnik, lecz ktoś kiedyś na pewno na net4game zostanie kiedyś oszukany, to nie musi być oszustwo - Na przykład, że ktoś podchodzi co siebie i odgrywa wszystko IC, i to dobrze - **Effy wyciąga z kieszeni mały kluczy, po czym trzyma go mocno w ręce, wówczas rozgląda się i wyciąga dłoń do "Tomka" czekając aż on połozy na niej gotówkę**.
Wtedy nowy gracz na serwerze, może się na to nabrać i zapłacić te 350 dolarów za rower, a Effy by uciekła w tym przypadku.
Można jeszcze kogoś oszukać przez bugi - Jak wiesz na N4G ostatnio był bug z sprzedażą auta, więc nie tylko można kogo oszukać w sposoby które wy napisaliście.

• Do góry
    • 0

#38 Mateos — 441 12/07/2012 - 14:27

Mateos
  • Gracz
Fajne. Zostawiam ci like ;)
  • Do góry
    • 0

#39 Oxyn — 380 12/07/2012 - 14:30

Oxyn
  • Gracz
przydatne.....