Tytuł może nie jest do końca jednoznaczny, więc wytłumaczę o co chodzi - zakładając postać rozpoczynamy pewien etap, zaczynamy kreować postać, tworzyć jej własną historię. Chcę podzielić się moim zdaniem i doświadczeniem na ten temat i naprowadzić graczy (niekoniecznie tylko tych nowych) na to, by przy tworzeniu postaci postarali się nieco bardziej i tworzyli je bardziej kreatywnie i oryginalnie.
1. Imię i nazwisko - to na pewno nie jest jedna z ważniejszych rzeczy, ale na pewno fajnie jest, jak odgrywana przez nas postać ładnie się nazywa. Tutaj też liczy się oryginalność, ale rzecz jasna kompletnie nic się nie stanie, gdy w przełożeniu na język polski nasza postać będzie się nazywać Jan Kowalski, prawda? Lista imion i nazwisk do wybrania na pewno nas bardzo ogranicza, więc niestety z pewnością ciężej jest wybrać imię i nazwisko, które nam pasuje, a spory problem pojawia się na pewno w momencie, gdy wybieramy nazwę dla postaci, która ma być np. Włochem, czy Azjatą - wtedy już w większości wybieramy to co możemy, a nie to co chcemy. Zawsze wtedy możemy skorzystać z usługi zmiany tożsamości, lecz ta kosztuje 10zł, a o możliwościach finansowych już się nie dyskutuje - dlatego nie każdy może z niej skorzystać.
2. Charakterystyka - to jest już na pewno o wiele ważniejsza kwestia niż powyżej. Nasza postać oczywiście ma jakiś wygląd, cechy charakteru, o tym wszystkim trzeba pomyśleć.
- wyglą
• wzrost.
• waga.
• kolor oczu.
• kolor skóry.
• długość włosów.
• karnacja.
• muskulatura, postura.
• czy posiada blizny, a jeśli tak, to gdzie.
• czy posiada tatuaże, a jeśli tak, to gdzie.
• czy posiada/nosi kolczyki, a jeśli tak, to gdzie.
• czy postać jest przystojna (mężczyzna), ładna/piękna (kobieta).
- charakter, temperament:
• jak się zachowuje w określonych sytuacjach? (wypadek samochodowy, porwanie, konieczność pomocy podczas napadu, podczas kradzieży)
• czy jest osobą pewną siebie, czy nie?
• czy jest odważna, czy się boi?
• pomocna, nieobliczalna, agresywna, sympatyczna, miła, arogancka, empatyczna, wnikliwa, asertywna.. etc.
- cechy szczególne:
• schizofrenia.
• daltonizm.
• nałogi - alkoholizm, narkotyzm, pracoholizm, itd.
• brak dwóch palców u lewej ręki, wybita przednia jedynka, uraz kręgosłupa, konieczność jazdy na wózku, itd.
- upodobania, zainteresowania:
• ideał kobiety/mężczyzny.
• ulubiony film, utwór muzyczny.
• ulubiona marka samochodu/motocykla, stacja telewizyjna.
• hobby - zbieranie znaczków, samochodów, gra w eurobiznes, ...
3. Biografia - podobnie jak w punkcie drugim, bardzo istotna sprawa. Żadna postać nie jest odgrywana od momentu urodzenia, a skoro zaczynamy kreować jej historię od wieku przykładowo dwudziestu lat.. to kto inny może lepiej wiedzieć co się działo wcześniej, niż Ty? Najważniejszą jednak kwestią jest to, by po wymyśleniu już biografii dla swojej postaci trzymać się jej aż do końca gry na niej, a nie kreować ją odpowiednio do sytuacji, tak jak najlepiej pasuje.
A. Podstawowe informacje - data oraz miejsce urodzenia, krótko rozwinięte drzewo geologiczne (rodzice, rodzeństwo - imiona, ewentualnie ich wiek), najważniejsi przyjaciele, jakieś wspomnienia z dzieciństwa/młodości.
B. Nauka - najlepiej dokładna rozpiska wszystkich etapów edukacji: od podstawówki, aż po liceum, studia, czy szkolenia i staże.
C. Praca, wykształcenie - skończone studia, zdobyte wykształcenie, doświadczenie zawodowe: tutaj również rozpiska zawodów, które były wykonywane w przeszłości.
D. Najważniejsze informacje - śmierć bliskich osób, osobiste tragedie, ważne elementy, które zaszły w życiu danej postaci.
Komentarz:
Ad. 1 - Tak jak wspomniałem wyżej, to nie jest najważniejsze, jak postać ma się nazywać aczkolwiek warto o to zadbać, bo każdy chce jakoś wyróżnić nazwę odgrywanej przez siebie postaci, ale także sprawić, by była wygodna i miła dla oka.
Ad. 2 - Myślę, że tutaj można najbardziej zaszaleć. 70% postaci to niestety silni, dobrze zbudowani, przystojni mężczyźni, którzy najczęściej lądują w organizacji przestępczej, porządkowej lub społecznościowej i skupiają się na tym, by na ich koncie bankowych było jak najwięcej wirtualnych pieniędzy, które wymienią jedynie na drogie samochody, bronie, czy domy. A warto, naprawdę warto postarać się o unikalny wygląd, charakter i nastawienie swojej postaci, by się różniła od wszystkich i odgrywać ją naprawdę ciekawie.. a pieniądze tak, czy siak przyjdą, po prostu nie trzeba za nimi biec i się spieszyć.
Ad. 3 - Biografia również jest bardzo istotna, zazwyczaj gracze nic sobie z niej nie robią i gdyby tak spisać wszystko, co wypisują IC, a później napisać z tego biografię, to wyszedłby porządny kabaret. Większość osób kreuje biografię swojej postaci pod dyktando tego, co akuratnie im jest potrzebne, taki przykład:
Rozmowa kwalifikacyjna o przyjęcie do restauracji.
[Pracownik] - Rozumiem, czyli wszystko wydaje się być w porządku.. Jeszcze tylko zapytam o najważniejsze, jakie ma pan doświadczenie?
[Gracz] - Oczywiście duże, prawie całe życie pracowałem w gastronomii.
Ta sama postać, również rozmowa kwalifikacyjna, ale tym razem do akademii wojskowej, tydzień później.
[Rekrutujący] - Posiada pan jakieś doświadczenie?
[Gracz] - Tak, tak! Posiadam. Odkąd zacząłem pracować, pracowałem w firmach ochroniarskich, ochraniałem kluby, miałem też swoje epizody w policji.. zawsze twardy chłop byłem, nigdy się nie bawiłem w jakieś sprzątanie, czy podawanie hamburgerów, czy frytek.
Ta sama postać, sytuacja, w której kolega zauważa napad dwóch nastolatków na starszą panią.
[Kolega] - Ej, zobacz! Dwoje gówniarzy próbuje okraść tamtą panią, chodź.. trzeba jej pomóc!
[Gracz] - Nie, nie.. No co Ty.. Przecież ja nigdy nawet się nie biłem, za nic nie dam sobie z nimi rady, daj spokój.. ktoś inny jej pomoże.
Dlatego też ważne jest, by tworząc postać od razu napisać sobie właśnie ową biografię, przy okazji rzecz jasna również charakterystykę. Najważniejsze, by o tym pamiętać i się tego trzymać, nie zmieniać, gdy się podoba i przypasuje. Warto też pamiętać, że zapisana gdzieś w dokumentach na komputerze taka biografia jak najbardziej będzie przydatna przy różnych rekrutacjach, gdzie w podaniu zazwyczaj szefostwo prosi o biografię, a my w wielu przypadkach za każdym razem zmyślamy inną - tak wystarczy wkleić i problem z głowy. Zawsze mamy jedną biografię do wklejenia, to tak jak CV, którym się posługujemy, a wprowadzamy jedynie stylistyczne poprawki oraz aktualne postępy. Warto też pamiętać o tym, że jeśli nasza postać jest np. wystraszona, niepewna siebie, niska i słabej postury, a w przeszłości nigdy nie miała do czynienia z ochroną.. to nie warto się pchać do firmy ochroniarskiej tylko po prostu poszukać dla siebie czegoś lepszego.
Tak na zakończenie chciałem tylko dodać, że wszystko co napisałem są to tylko i wyłącznie moje przemyślenia, więc nikt nie musi się wcale do tego stosować.
Napisałem to tylko ze względu na to, by naprowadzić grających na serwerze na bardziej kreatywny styl grania i tworzenia postaci, ale rzecz jasna każdy może stworzyć postać, nie ustalać przy niej nic oprócz wieku, nazwy oraz skina, co jest obowiązkowe przy jej tworzeniu i sobie grać spokojnie.
Chociaż moim skromnym zdaniem korzystając z tych kilku moich rad można nieco polepszyć poziom gry, a także zarobić kilka punktów u innych graczy, którzy z pewnością to doceniają. ![]()
Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i liczę, że poradnik w jakiś sposób się przyda. ![]()

Temat jest zamknięty