Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Temat dla miłośników jednośladów z PRL`u.

motocykle romet

• Please log in to reply
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Boski żigolo — 237 28/09/2011 - 19:51

Boski żigolo
  • Gracz

Witam was a więc założyłem ten temat z myślą o tym aby zebrać wszystkich użytkowników

net4game.com miłosników jak i posiadaczy Rometów, Simson`ów, WSK`ek i

innych motocykli z okresu PRL`u, Dzielcie się swoimi poradami,

przygodami, przeżyciami też wrzucajcie fotki swoich maszyn!

Może ja zacznę o to moja błyskawica ...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

oceniajcie.

• Do góry
    • 2

#2 Kowal — 1143 31/10/2011 - 20:42

Kowal
  • Gracz
Zdjęcia nie działają.

Ja to mam motorynke, dokładnie taką:
Dołączona grafika
Bardzo fajny sprzęt, aczkolwiek zajebiście mocno wadliwy. Sam nie potrafię naprawić, więc stoi w szopie. Pod gimnazjum robiłem tym furrorę, a byłem tylko kilka razy bo się popsuła. Moim marzeniem jest naprawić to, ale ciężko dziś o dobrego speca. Gdy wrzucam dwójke silnik przygasa, dławi się i zdycha. Aczkolwiek czasem udaje się jeździć na dwójce, jedynie na najwyższych obrotach. Motorynka dostaje wtedy konkretnego kopa, jeździ szybko jak nigdy. Pamiątka po cioci.
  • Do góry
    • 0

#3 GlodnyKogut — 228 31/10/2011 - 22:35

GlodnyKogut
  • Gracz
ładny ładny, żal żeby takie coś się zmarnowało.
  • Do góry
    • 0

#4 Siwerson — 167 01/11/2011 - 00:37

Siwerson
  • Gracz
Sprawdzałeś w niej gaźnik?
  • Do góry
    • 0

#5 Staedtler — 29 01/11/2011 - 01:08

Staedtler
  • Świeżak

Zdjęcia nie działają.

Dołączona grafika
Bardzo fajny sprzęt, aczkolwiek zajebiście mocno wadliwy. Sam nie potrafię naprawić, więc stoi w szopie. Pod gimnazjum robiłem tym furrorę, a byłem tylko kilka razy bo się popsuła. Moim marzeniem jest naprawić to, ale ciężko dziś o dobrego speca. Gdy wrzucam dwójke silnik przygasa, dławi się i zdycha. Aczkolwiek czasem udaje się jeździć na dwójce, jedynie na najwyższych obrotach. Motorynka dostaje wtedy konkretnego kopa, jeździ szybko jak nigdy. Pamiątka po cioci.

Za czasów też miałem motorynkę, to dopiero była frajda... Mała, fajna zwinna maszyna, ale tak jak wspominałeś, najgorszym minusem były ciągłe awarie, więcej stała niż jeździła... Jedną rzecz się naprawiło to za chwilkę coś innego wychodziło i tak w kółko macieju...
Ja miałem ten nowszy model, z kwadratowym bakiem, to chyba był rocznik 88' :;)
  • Do góry
    • 0

#6 eLeM — 51 01/11/2011 - 01:19

eLeM
  • Gracz
Tia... stare romety, to jest to! :thumbsup:
  • Do góry
    • 0

#7 xFresh — 23 01/11/2011 - 14:10

xFresh
  • Gracz
Ja mam WSK 125 i Suzuki katana 4,5Kw. Zajebisty sprzęt. Polecam
  • Do góry
    • 0

#8 Kowal — 1143 01/11/2011 - 16:19

Kowal
  • Gracz
Wszystko z kumplem robiliśmy po trzy razy. Co remont pojeździła kilka dni i gdy jeden dzień nie jeździłem - wszystko się psuło. Wymienialiśmy od klinów, przez pierścienie aż po wężyk do paliwa.

Jeździłem jeszcze kiedyś Junakiem 300, to dopiero unikat.
  • Do góry
    • 0

#9 Staedtler — 29 01/11/2011 - 16:27

Staedtler
  • Świeżak

Wszystko z kumplem robiliśmy po trzy razy. Co remont pojeździła kilka dni i gdy jeden dzień nie jeździłem - wszystko się psuło. Wymienialiśmy od klinów, przez pierścienie aż po wężyk do paliwa.

Jeździłem jeszcze kiedyś Junakiem 300, to dopiero unikat.

One po prostu są stworzone po to, żeby się psuć :P A co do Junaka to fajna maszynka, można sobie „pobrykać”.
  • Do góry
    • 0

#10 Duomox — 266 01/11/2011 - 17:09

Duomox
  • Gracz

Dołączona grafika

Dokładnie. Pamiętam jak Kowal parkował motorynkę i zawsze wykręcał świecę zapłonową :).
Ja niedawno posiadałem Jawkę (ogar 200). Dużo pracy i czasu w nią włożyłem ale warto było bo jeździła wyśmienicie.

Zdjęcie (ale przed remontem, katy w lesie)
Dołączona grafika

Użytkownik Duomox edytował ten post 01/11/2011 - 17:13

• Do góry
    • 1

#11 David — 108 01/11/2011 - 20:36

David
  • Gracz
Duomox, co to jest to pod bakiem? Takie srebrne, nie wiem jak to opisać..
  • Do góry
    • 0

#12 Duomox — 266 02/11/2011 - 01:28

Duomox
  • Gracz

Duomox, co to jest to pod bakiem? Takie srebrne, nie wiem jak to opisać..

Chodzi Ci zapewne o cewkę zapłonową :P
  • Do góry
    • 0

#13 Boski żigolo — 237 02/11/2011 - 19:25

Boski żigolo
  • Gracz

Zdjęcia nie działają.

Dołączona grafika

Jak Pali jak jest zimny? Pali od kopa? a jak się na grzeje to odpali leniwie na pych i jeszcze ta zamułka i wycie? jeśli tak to wymień koniecznie simeringi bo ciągnie lewy olej...lub powietrze i bug wie co jeszcze ;D

One po prostu są stworzone po to, żeby się psuć :P A co do Junaka to fajna maszynka, można sobie „pobrykać”.

Nie raczej nie, do rometów bardziej pasuje porzekadło jak dbasz tak masz...

a oto mój koszmarek :P

Dołączona grafika

Użytkownik Boski żigolo edytował ten post 02/11/2011 - 19:36

• Do góry
    • 0

#14 Kowal — 1143 02/11/2011 - 22:50

Kowal
  • Gracz
Jak jest ciepła to kopiesz, pchasz - zero. O kumpel ma takie cudo. Ścigaliśmy się i zatarł. W zasadzie to mogą być simeringi.
  • Do góry
    • 0

#15 Duomox — 266 04/11/2011 - 15:03

Duomox
  • Gracz

Nie raczej nie, do rometów bardziej pasuje porzekadło jak dbasz tak masz...

Silniki rometa są bardziej żywotne od jawki, takie jajko jak w mojej :P. W jawkach ciągle zapłon się przestawia i szybko padają cylindry, gdyż ich położenie sprawia iż trą o dolną część cylindra, która bardziej się wyciera od suwów tłoka po nim. Rometa jak się porządnie wyremontuje to działa latami :). Kowal, jakbym wiedział to bym ci sprzedał mój silnik, bo za 30zł poszedł ;), a działał w 100%.

Użytkownik Duomox edytował ten post 04/11/2011 - 15:03

• Do góry
    • 0

#16 Boski żigolo — 237 05/11/2011 - 09:27

Boski żigolo
  • Gracz
@Kowal to sprawdź te simmeringi. Bo jak silnik jest zimny to te sparciałę simerini jakoś trzymają lecz jak silnik sie na grzeje to one już nie trzymają, rozumiesz?

ja się tam nie znam za bardzo na jawkach nigdy nie miałem z nimi styczności...ale wiem jedno Polskie maszyny są nie dozdarcia...ostatnio byłem na wsi u kumpla i on mówi, że ma starą WSK`ę w szopie wyciągamy ją kopiemy nic...wylewamy stare paliwo z baku patrzymy a te paliwo nawet palić się nie chciało.. :P zmieniliśmy na nowe paliwo, pali na dotyk... a przypomnę, że ona tam sobie stałą jakieś dobre 20 lat...

Użytkownik Boski żigolo edytował ten post 05/11/2011 - 09:32

• Do góry
    • 0

#17 Duomox — 266 06/11/2011 - 02:21

Duomox
  • Gracz
WSK to dobre sprzęty. Posiadaliśmy kiedyś z kumplem 125. Miało to nawet kopa. Z czasem rozwierciłem mu dysze i coś tam jeszcze z gaźnikiem robiliśmy to na koło nawet z 2 szła ;). A co do Kowala, simeringi tez mogą być uwalone, ale wymieniałeś jej cewke zapłonową? Bo czasem tak jest, że jak ona dostanie temperatury to daje mniejszy prąd i może iskry nie dawać. Jakbyś ją wymieniał to kondensator też możesz, ten koło amerykańskich ma teraz likwidację sklepu więc ma taniej :P.
  • Do góry
    • 0

#18 Boski żigolo — 237 06/11/2011 - 09:13

Boski żigolo
  • Gracz
Wieć drodzy forumowicze mam do was pytanie..w tym komarku mam silnk dezametu 023...jak widać na wiosnę wymieniam na orginalny jajo S38 i biegi w rączce . . . chciałbym się pobawić w jakiegoś mechanika, poradzicie mi jakieś drobne zabiegi, żeby chociaż troszeczkę szybciej pojechał? (mówię o tuningu)
  • Do góry
    • 0

#19 Duomox — 266 06/11/2011 - 11:52

Duomox
  • Gracz
Żeby szybciej jechał mówisz? To na wstępie radziłbym rozwiercić gaźnik, lecz bez przesady, możesz zwiększyć kanał wydechowy by spaliny mogły szybciej się wydostawać, lecz z tym też nie możesz przesadzić, bo stracisz na kompresji. Można też wstawić większą zębatkę w silniku, motorek będzie miał troszke muła na starcie lecz jak się już rozpędzi to trochę poleci. Jest jeszcze pewnie wiele innych sposobów, google nie gryzą;P.
  • Do góry
    • 0

#20 MaStaH — 7 06/11/2011 - 12:30

MaStaH
  • Gracz

Wieć drodzy forumowicze mam do was pytanie..w tym komarku mam silnk dezametu 023...jak widać na wiosnę wymieniam na orginalny jajo S38 i biegi w rączce . . . chciałbym się pobawić w jakiegoś mechanika, poradzicie mi jakieś drobne zabiegi, żeby chociaż troszeczkę szybciej pojechał? (mówię o tuningu)

Powiem Ci tyle, te silniki są bardzo, ale to bardzo słabo wytrzymałe na tuning, ale jeśli chcesz coś zacząć to odwiedź stronę internetową o tych komarkach itp. motokirc.pl Od siebie to polecam splanowanie głowicy. O co chodzi? Przypiłowanie trochę jej o o jakieś 1-2mm. Dostaje trochę kopa (ok pół kuca) no i prędkości, tak około jakieś 5-8km/h szybciej pojedzie ;) ale jak już mówiłem nie polecam tuningować tych motorków.
  • Do góry
    • 0

#21 Pan Odkurzacz — 210 06/11/2011 - 13:22

Pan Odkurzacz
  • Gracz
Posiadam motocykl MZ 251. Osobiście go odrestaurowałem. Kiedy go kupiłem był rupieciem, wymieniłem w nim prawie wszystko. Szlif cylindra, iłoków i pierścieni, nowy wał korbowy, nowa cewka, nowe łożyska, nowa krzywka przy prądnicy, wszystkie oploty hamulców, akumulator, zegary prędkościomierza i obrotomierza no i najważniejsze - wymiana gaźnika na gaźnik BING 54 (kosztował 300 złotych). Polakierowałem też części karoseryjne i teraz jakoś wygląda i zaczyna jeździć, jednak przede mną maseeee dostrajań gaźnika i mam niestety problem z iskrą (2 punkty zapłonu czasem mam...). Teraz studiuje więc nie mam czasu ale w lato się nim zajmę.

A moim marzeniem jest JUNAK M07 czy M10 :>>>
  • Do góry
    • 0

#22 Boski żigolo — 237 07/11/2011 - 14:52

Boski żigolo
  • Gracz
Po to założyłem ten temat aby tutaj wszytko i co kolwiek zamieszczać... :P a co z tym tuningiem to podłożę 1,5 mm podkładkę pod cylek która jest z aluminium splanuje głowicę...i pozamieniam zębtaki..i nic więcej nie chcę bo chcę na nim jedźić jako pojazd a nie do katowania. Dzięk za opinie.

PS: Moim marzeniem (na razie) jest WSK`a

Użytkownik Boski żigolo edytował ten post 07/11/2011 - 14:53

• Do góry
    • 0

#23 Muczaczo — 84 28/11/2011 - 21:37

Muczaczo
  • Gracz
A ja posiadam Simsona S51 B-3 83r. Skrzynia przerobiona na 4 biegi, cylinder 60/4 by Kaalli, gaźnik Amal 19mm, Wydech strojony na 9500 obr/min. Ostatnio przeszedł remont generalny, doszedł wał S70 z wypełniaczami i nowe łożyska SKF. W sumie niezawodny ;) Tutaj macie link do BP:http://www.bikepics....s/czaczo/83s51/
  • Do góry
    • 0

#24 Schizofrenia91 — 14 28/11/2011 - 21:51

Schizofrenia91
  • Gracz
Lubiłam motocykle póki brat nie zginął :(
@edit - Nie był to motocykl z PRL ale i tak (cenzura)ę motocykle.

Użytkownik Schizofrenia91 edytował ten post 28/11/2011 - 21:53

• Do góry
    • 0

#25 sabzi123 — 113 11/12/2011 - 12:14

sabzi123
  • Gracz
Ha! Miałem identyczną tylko że czerwoną.(jak to brzmi, identyczną tylko że czerwoną <rotfl>) i mi się nic nie kopało w niej,tylko lać i jeździć nią. Płacz się zaczynał gdy brakowało paliwa phe-he (Miałem z 9/10lat :D)
  • Do góry
    • 0

#26 Szeroki — 0 06/03/2012 - 18:39

Szeroki
  • Gracz
A ja uwielbiam faggio z gta i zadne gowno mu niepodskoczy, chyba ze komarek rocznik 50 czy cos takiego oomg jakie caculko
  • Do góry
    • 0

#27 universe — 252 07/03/2012 - 13:13

universe
  • Gracz

Dołączona grafika

Ja mam to cacko, całe w oryginale - tylko muszę je wyremontować razem z ojcem, jeszcze mam Aprilie RS 50.

• Do góry
    • 2

#28 RceDawid — 257 07/03/2012 - 14:58

RceDawid
  • Gracz
O (cenzura)a, skąd ty to wziąłeś? ;d Ja śmigam derbi 4t 125 więc tutaj nie pasuje, bye ;d

PS. Nie ma to jak wiejski sprzęt kaskaderski :D

Użytkownik David_Hell edytował ten post 07/03/2012 - 14:59

• Do góry
    • 0

#29 universe — 252 07/03/2012 - 21:25

universe
  • Gracz

O (cenzura)a, skąd ty to wziąłeś? ;d Ja śmigam derbi 4t 125 więc tutaj nie pasuje, bye ;d

Jeżeli się mnie pytasz to sam nie wiem, dziadek jeździł na niej jak miał trochę więcej lat co ja. Teraz stoi u mnie w garażu ponad 20 lat, bo nie ma czasu jej wyremontować. A przebieg oryginalny 10tyś, licznik nie był kręcony.
  • Do góry
    • 0

#30 proevo — 57 07/03/2012 - 21:57

proevo
  • Gracz

Ta... :D
Prawdziwa na zwa to '' WYTWÓRNIA Sprzętu Komunikacyjnego'' :wub:
  • Do góry
    • 0

#31 Deagle X — 42 22/03/2012 - 20:25

Deagle X
  • Gracz
Kurde, Zajebista ta Jawa, Pewien, użytkownik Patryk coś tam coś tam :P Ma W-F-M 150, nie 125, tylko 150, rzadki model po prostu, i ma problem z tłokiem, bo nie może do niej znaleść, Gadałem nie dawno z nim, na skype, na ten temat, A Ja? Ja mam, Komarka, takiego Jak Ma Boski Żigolo.
  • Do góry
    • 0

Tematy o podobnych tagach: motocykle, romet

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych