Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Rada dotycząca CV. Jak dobrze sporządzić CV.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 MrBenny — 177 02/05/2015 - 13:38

MrBenny
  • Gracz

Witajcie. Jest to pytanie skierowane do osób pełnoletnich. Mam sporządzone CV ale jakoś nikt na razie do mnie nie odpisuje. Czy w umiejętnościach muszę pisać takie rzeczy jak: 

Samodzielność,

odpowiedzialność,

dokładność,

uczciwość,

... i  tym podobne?

Mi się wydaje, że takie rzeczy powinien pracodawca wywnioskować po rozmowie kwalifikacyjnej. 

PS: Zły dział. Proszę przenieść do: problemy nie związane z grą. Sorry.

Użytkownik MrBean edytował ten post 02/05/2015 - 13:40

• Do góry
    • 0

#2 UnnamedUser — 26 02/05/2015 - 13:41

UnnamedUser
  • Gracz

To co podałeś to nie są umiejętności, tylko cechy charakteru. Umiejętnością może być obsługa pakietu Office, prowadzenie wózków widłowych, prawo jazdy kat. B. Umiejętności to te, których można się nauczyć. Uczciwości, samodzielności, albo dokładności nie da się nauczyć, to są po prostu cechy charakteru, które raczej opisuje się w liście motywacyjnym lecz nie zawsze. :)

• Do góry
    • 2

#3 MrBenny — 177 02/05/2015 - 13:43

MrBenny
  • Gracz

To co podałeś to nie są umiejętności, tylko cechy charakteru. Umiejętnością może być obsługa pakietu Office, prowadzenie wózków widłowych, prawo jazdy kat. B. Umiejętności to te, których można się nauczyć. Uczciwości, samodzielności, albo dokładności nie da się nauczyć, to są po prostu cechy charakteru, które raczej opisuje się w liście motywacyjnym lecz nie zawsze. :)

W generatorze CV, którego używam ani w żadnym innym nie widziałem okna: "cechy charakteru". Więc te cechy można umieścić do umiejętności.

• Do góry
    • 0

#4 UnnamedUser — 26 02/05/2015 - 13:49

UnnamedUser
  • Gracz

W generatorze CV, którego używam ani w żadnym innym nie widziałem okna: "cechy charakteru". Więc te cechy można umieścić do umiejętności.

Znajdź mi przykład CV w internecie gdzie są opisane te cechy w umiejętnościach to się z Tobą zgodzę. Mimo to możesz wpisać, myślę, że to dobry pomysł. Pracodawcy lubią kandydatów, którzy wykraczają poza normę albo są bardziej odważni i wywieszają swoje CV tuż przed oknami szefa. To już dobrze o nich świadczy.  :lol:  :lol:

Użytkownik UnnamedUser edytował ten post 02/05/2015 - 13:50

• Do góry
    • 0

#5 MrBenny — 177 02/05/2015 - 14:08

MrBenny
  • Gracz

Znajdź mi przykład CV w internecie gdzie są opisane te cechy w umiejętnościach to się z Tobą zgodzę. Mimo to możesz wpisać, myślę, że to dobry pomysł. Pracodawcy lubią kandydatów, którzy wykraczają poza normę albo są bardziej odważni i wywieszają swoje CV tuż przed oknami szefa. To już dobrze o nich świadczy.  :lol:  :lol:

Albo może wprost przeciwnie: te co mam usunąć cechy i nie wpisywać? Myślę nad tym, bo jak wspomniałem nie dostaję żadnych odpowiedzi. 

• Do góry
    • 0

#6 SNBartek — 102 02/05/2015 - 14:19

SNBartek
  • Gracz

Lepiej jakbyś nie pisał w generatorze, tylko sam zrobił właśne CV. Ale nie martw się. To, że nie odpisują, to jest teraz norma. Ten system z wysyłaniem CV wcale się dobrze nie sprawdza. Efekt jest taki, że większe firmy dostają tego 3000 i tylko malutką część sprawdzą. W tym momencie do pracy głównie możesz się dostać przez znajomości. Zazwyczaj jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem "szukam pracowników" już masz dawno w samej firmie w jakichś pomieszczeniach socjalnych są informacje i po prostu jakiś pracownik powiadamia znajomego. Tak też wracając do samego pisania. Na samym dole musisz umieścić klauzule, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych. Własnoręczny podpis też jednak lepiej wygląda w liście motywacyjnym. W samym CV raczej się nie podpisuje. Ale tak jak ktoś już pisał. W umiejętnościach raczej napisz, to co umiesz. Tak dla przykładu. Praca w zespole, prawo jazdy, nowatorskie myślenie, to są umiejętności. :)

Masz tu taki nieduży plan:

1: dane personalne

2: wykształcenie

3: kursy, szkolenia

4: doświadczenie zawodowe

5:języki

6:umiejętnośći

7: zainteresowania

*: wyrażam zgodę na przetwarzanie, bla, bla, bla. (na samym dole strony)

Użytkownik SNBartek edytował ten post 02/05/2015 - 14:20

• Do góry
    • 1

#7 MrBenny — 177 02/05/2015 - 14:30

MrBenny
  • Gracz

Lepiej jakbyś nie pisał w generatorze, tylko sam zrobił właśne CV. Ale nie martw się. To, że nie odpisują, to jest teraz norma. Ten system z wysyłaniem CV wcale się dobrze nie sprawdza. Efekt jest taki, że większe firmy dostają tego 3000 i tylko malutką część sprawdzą. W tym momencie do pracy głównie możesz się dostać przez znajomości. Zazwyczaj jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem "szukam pracowników" już masz dawno w samej firmie w jakichś pomieszczeniach socjalnych są informacje i po prostu jakiś pracownik powiadamia znajomego. Tak też wracając do samego pisania. Na samym dole musisz umieścić klauzule, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych. Własnoręczny podpis też jednak lepiej wygląda w liście motywacyjnym. W samym CV raczej się nie podpisuje. Ale tak jak ktoś już pisał. W umiejętnościach raczej napisz, to co umiesz. Tak dla przykładu. Praca w zespole, prawo jazdy, nowatorskie myślenie, to są umiejętności. :)

Masz tu taki nieduży plan:

1: dane personalne

2: wykształcenie

3: kursy, szkolenia

4: doświadczenie zawodowe

5:języki

6:umiejętnośći

7: zainteresowania

*: wyrażam zgodę na przetwarzanie, bla, bla, bla. (na samym dole strony)

Moim zdaniem generator robi CV, że ładnie się prezentuje. Jakieś szare ramki. Klauzula automatycznie jest dodawana na końcu każdej strony.

Jak uważasz z tymi cechami charakteru. Te co podałem są wymagane w jednej ofercie pracy. Jeżeli ich nie bede miał to też mogę wysyłać CV? Listu motywacyjnego nigdy nie pisałem, chyba nie mam zamiaru, bo nie jest wymagany.

Użytkownik MrBean edytował ten post 02/05/2015 - 14:32

• Do góry
    • 0

#8 bittencourt — 1 02/05/2015 - 14:51

bittencourt
  • Gracz

1. To, co napisałeś na początku to są cechy charakteru, ale np. samodzielność można zamienić na: 'umiejętność samodzielnego działania' i bardziej już pasuje do umiejętności.

2. CV z generatora jest dobre do oceny w szkole, w życiu do jednej firmy takich CV przychodzi tysiące i lepiej postarać się samemu zrobić coś oryginalnego, co wyróżni się wśród tych ton papieru (oczywiście nie chodzi o to, żeby dać CV pisane czerwoną czcionką na żółtym papierze).

• Do góry
    • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych