Skocz do zawartości

net4game

Największy polski serwer RolePlay w GTA: San Andreas Multiplayer

Zdjęcie

Problem z przegrzewającym się komputerem?

problem komputer chłodzenie

• Please log in to reply
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jeezy5 08/07/2014 - 20:30

Jeezy
  • Gracz

Cześć, ostatnio przez jakieś parę dobrych miesięcy grałem tylko i wyłącznie w SAMP'a, w międzyczasie wymieniłem w swoim komputerze kartę graficzną na GIGABYTE GeForce GTX 650 OC 1GB, za którą dałem ponad 350zł. Od jakiegoś czasu miałem ochotę pograć sobie w Battlefield'a 3, kiedy go uruchomiłem na ultra ustawieniach graficznych, to jakoś po 20 minutach grania gra się zawiesiła, a komputer sam się zresetował. Przy uruchamianiu go usłyszałem głośny dźwięk dobiegający z jednostki, natychmiast ją rozkręciłem, poczekałem aż ostygnie i włączyłem od nowa BF'a na minimalnych detalach, niestety sytuacja się powtórzyła. Gra bez problemu na wszystkich ustawieniach chodzi tak samo płynnie, więc teoria za słabego komputera odpada. Po krótkim czasie zrobiłem mały pomiar temperatury poszczególnych podzespołów komputera, oto one:

~Przed uruchomieniem BF 3 na ultra ustawieniach graficznych w rozdzielczości 1440x900 z odkręconą obudową komputera.

XrOm3Eo.png

~Po uruchomieniu BF 3 na ultra ustawieniach graficznych w rozdzielczości 1440x900 z odkręconą obudową komputera.

zr3LOm0.png

Jak widać temperatura strasznie urosła, czy to jest normalne? Powinienem wymienić obudowę komputera wraz z chłodzeniem na nową? (Aktualna ma już 8 lat). Czy też problem leży po stronie BF'a? Dodam, że planuję dokupić 4GB pamięci ram i grać w GTA V, kiedy ono wyjdzie, ale nie wiem, czy czasem komputer się przy takiej ilości nie ugotuje. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Użytkownik Jeezy edytował ten post 08/07/2014 - 20:31

• Do góry
    • 0

#2 NEQO 696 08/07/2014 - 20:37

NEQO
  • Gracz

może pasty na procku nie masz

• Do góry
    • 2

#3 nevver692 08/07/2014 - 20:42

nevver
  • Gracz

Podczas grania ze znajomym, miał on ten sam problem. Komputer ma nówkę, kilka miesięcy. Przyczyna leżała po stronie karty dźwiękowej, z którą BF3 ma problemy.  >.<

• Do góry
    • 1

#4 Ten Tajemniczy245 08/07/2014 - 20:48

Ten Tajemniczy
  • Gracz

Temperatura w normie, tylko w bf3 tak masz? może zasilacz za słaby i po dobrym rozgrzaniu pada xd.

• Do góry
    • 1

#5 Jeezy5 08/07/2014 - 21:06

Jeezy
  • Gracz

Podczas grania ze znajomym, miał on ten sam problem. Komputer ma nówkę, kilka miesięcy. Przyczyna leżała po stronie karty dźwiękowej, z którą BF3 ma problemy.  >.<

Kartę dźwiękową mam zintegrowaną, ale podpięte pod nią przez przejściówkę DVD na AUX'a zaczyna ostatnio wariować, wszystkie sloty się spaliły i zostały tylko dwa działające, pod które mam podpięte 6 głośników. Subwoofer pod swój, a pięć pod jeden slot. Czy to może być przyczyną?

Temperatura w normie, tylko w bf3 tak masz? może zasilacz za słaby i po dobrym rozgrzaniu pada xd.

Dodam, że na starej karcie graficznej problem nie występował. Mam tak tylko w BF3.

• Do góry
    • 0

#6 nevver692 08/07/2014 - 21:12

nevver
  • Gracz

Kartę dźwiękową mam zintegrowaną, ale podpięte pod nią przez przejściówkę DVD na AUX'a zaczyna ostatnio wariować, wszystkie sloty się spaliły i zostały tylko dwa działające, pod które mam podpięte 6 głośników. Subwoofer pod swój, a pięć pod jeden slot. Czy to może być przyczyną?

Dodam, że na starej karcie graficznej problem nie występował. Mam tak tylko w BF3.

Temperaturę masz normalną, nie grzeje Ci się. Kumpel myślał również, że mu się grzeje. Popytał i okazało się, że to nie przez to. Tylko dziwne, że na starej karcie graficznej tego nie miałeś. Radził bym Ci pożyczyć od znajomego jakąś kartę i podpiąć do siebie, sprawdzić jak to będzie śmigać. Wiem, że są jakieś zew. karty dźwiękowe którą można dorwać za jakieś 30/40PLN. - Którą sobie przełączasz na czas gry w BF'a. 

• Do góry
    • 1

#7 Ten Tajemniczy245 08/07/2014 - 21:25

Ten Tajemniczy
  • Gracz

Odpal jakiś test czy to na aidzie czy tym twoim programem który strasznie ją przypomina, test, znaczy system stability test zostaw na 20 minut czy tam 30 i zobacz czy zresetuje się tak jak w przypadku bf.

• Do góry
    • 1

#8 Jeezy5 09/07/2014 - 10:31

Jeezy
  • Gracz

Odpal jakiś test czy to na aidzie czy tym twoim programem który strasznie ją przypomina, test, znaczy system stability test zostaw na 20 minut czy tam 30 i zobacz czy zresetuje się tak jak w przypadku bf.

Odpaliłem, postał pół godziny i nic się nie działo. Temperatura na procesorze urosła do ok. 80 stopni i się zatrzymała. Praca obrotów wentylatorów również była równa.

Wina prawdopodobnie leży po stronie gry, ale i tak w te wakacje kupię nową obudowę Zelman Z9 Plus, więc problem przegrzewania się na pewno zniknie. Poniżej zamieszczam jeszcze filmik, na którym widać co się dzieję:

http://youtu.be/SgJctlKPb_M

- dźwięk, który można usłyszeć od początku filmu do 27 sekundy wydobywa się z głośników,

- w 20 sekundzie pomyliłem guzik włączania/wyłączania komputera z resetem :P,

- w 22 sekundzie reset nie działa, a powinien,

- w 25 sekundzie przytrzymałem guzik włączania/wyłączania komputera i wyłączyłem go (innego wyjścia nie było),

- w 31 sekundzie komputer sam się włącza (jakim cudem?).

• Do góry
    • 0

#9 Ten Tajemniczy245 09/07/2014 - 19:01

Ten Tajemniczy
  • Gracz

Z samoczynnym uruchamianiem się to nie wiem. Skoro problem występuję tylko w BF to w nim leży wina, próbowałeś zostawić na 5 minut kompa jak się zawiesił? (może jakąś uszkodzoną wersje bf pobrałeś czy nie pełną) uruchomić menadżera zadań czy cuś?

Pozatym 80c przy maksymalnym obciążeniu komputera to bardzo dobry wynik, ja na zastępczym laptopie przy oglądaniu filmu (zuż. ok. 30-50%) mam 101 i to od pół roku bo trzeba go rozkręcić powymieniać pasty itp. a mi się nie chce, jakoś nic mu nie jest. ;p

• Do góry
    • 1

#10 Jeezy5 10/07/2014 - 11:54

Jeezy
  • Gracz

Z samoczynnym uruchamianiem się to nie wiem. Skoro problem występuję tylko w BF to w nim leży wina, próbowałeś zostawić na 5 minut kompa jak się zawiesił? (może jakąś uszkodzoną wersje bf pobrałeś czy nie pełną) uruchomić menadżera zadań czy cuś?

Pozatym 80c przy maksymalnym obciążeniu komputera to bardzo dobry wynik, ja na zastępczym laptopie przy oglądaniu filmu (zuż. ok. 30-50%) mam 101 i to od pół roku bo trzeba go rozkręcić powymieniać pasty itp. a mi się nie chce, jakoś nic mu nie jest. ;p

Grę pobrałem z Origina, teraz jak się zatnie to poczekam parę minut, jak się nie odetnie to najwyżej ściągnę go jeszcze raz, ew. format. Chociaż czytałem, że wina może leżeć po stronie zintegrowanej karty dźwiękowej, czy coś takiego. 

• Do góry
    • 0

#11 Ten Tajemniczy245 10/07/2014 - 13:25

Ten Tajemniczy
  • Gracz

Grę pobrałem z Origina, teraz jak się zatnie to poczekam parę minut, jak się nie odetnie to najwyżej ściągnę go jeszcze raz, ew. format. Chociaż czytałem, że wina może leżeć po stronie zintegrowanej karty dźwiękowej, czy coś takiego. 

Ja na BF się nie znam więc omijam ten temat z powodu niewiedzy.

• Do góry
    • 1

#12 KeeN182 12/07/2014 - 21:36

KeeN
  • Gracz

Komputer się zagrzewa? Sprawdź czy wentylatory wszystkie się kręcą po uruchomieniu komputera. Mogło Ci coś tam wpaść, co zablokowało jego ruch.

• Do góry
    • 1

#13 Jeezy5 16/07/2014 - 19:44

Jeezy
  • Gracz

Dzięki wszyscy macie plusy. Wina leżała po stronie karty dźwiękowej.

• Do góry
    • 1

Tematy o podobnych tagach: problem, komputer, chłodzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych