W tym poradniku chciałbym zaprezentować Wam, jak za pomocą kilku prostych i ciekawych sztuczek można dodać trochę framerate'u do GTA San Andreas. Poradnik jest o tyle przydatny, gdyż jak wszyscy wiemy doskonale, SA-MP to dosyć źle zoptymalizowany multiplayer przez co wielu z nas cierpi na braku płynnej gry, a to oczywiście przekłada się na dyskomfort i walkę z przechodzącymi slajdami na ekranie. Nawet ja, mając 4 rdzeniowy procesor i mocną kartę graficzną dostrzegam niedoskonałości w programowaniu SA-MP Team'u włącznie z Kalcorem, a najnowsza poprawka R3 nie wprowadziła aż tak znaczących zmian aby można było odetchnąć z ulgą i rozsmakowywać się rozgrywką.
Głowiłem się, szukałem, wielu rzeczy próbowałem. Poniżej przedstawiam zlepek tego co już wiem, że powinno Wam pomóc w osiągnięciu większej ilości FPSów. Oczywiście każda z przedstawionych porad nie musi akurat Wam zadziałać więc nie piszcie postów typu "ojej, ale to nie działa", "Ty oszuście", "gdzie moje mleko?". Ponadto, nie biorę odpowiedzialności za to jeśli zepsujecie sobie grę, a nawet cały system operacyjny, wszystko co tutaj przedstawiam jest do wykonania wyłącznie na własną odpowiedzialność. No, to tak słowem wstępu. Jeśli jesteś przygotowany i pewien, aby zakończyć walkę z małą ilością klatek na sekundę - zaczynamy zabawę!
- [GTA] Rozdzielczość.
Rozdzielczość działania gry ma wiele wspólnego z płynnością. Po pierwsze, im mniejsza ilość pikseli na ekranie, tym mniej musi się męczyć karta graficzna z generowaniem obrazu. To chyba najoczywistsza z oczywistości, więc dobrym jest wybierać mniejszy wymiar, który może pozwolić nam na lepszą i mniej dyskomfortową grę. Ogólnie rzecz biorąc, w SA-MPie rozdzielczość natywna nie jest preferowana, choć jeśli Wasz monitor to nadal 15 calowy CRT, to raczej możecie ominąć sobie ten punkt.
Oczywiście stracicie trochę na jakości, gdyż ostrość może gwałtownie się zmienić. Ale nie jest to nic co mogłoby w jakikolwiek sposób oszpecić znacząco San Andreas.
Zmiana rozdzielczości w Grand Theft Auto: San Andreas:
Main Menu > Options > Display Setup > Advanced > Resolution
Po wybraniu odpowiedniej rozdzielczości koniecznie klikamy LPM lub ENTER, inaczej nie zapiszecie zmian. - [GTA] Kolor.
Różnica między 16-stoma, a 32-stoma bitami jest mocno wyraźna. Ten punkt zostawiam dla prawdziwych desperatów, którzy próbują już naprawdę wszystkiego, aby nie przeskakiwały im zdjęcia na ekranie. Przy zmianie na kolory 16-bitowe stracicie mocno na jakości, zapomnijcie również o ENB Series i innych tego typu wspomagaczach. Oczywiście zyskujecie znaczącą ilość FPSów, ale raczej nie ma w tym nic dziwnego.
Zmiana ilości kolorów w Grand Theft Auto: San Andreas:
Main Menu > Options > Display Setup > Advanced > Resolution
Wybieramy rozdzielczość przy której na końcu jest x 16. - [GTA] Efekty.
Ostatnią ważną zmianą w zaawansowanych ustawieniach wyświetlania, są Visual Effects, czyli efekty gry. Ta opcja odpowiada za wszelkie cienie, dym, mgły, chmury i inne półprzeźroczyste Sprite'y. Wyłączenie większości tych małych szczególików mocno nie psuje jakości gry, ale daje wyraźny wzrost klatek na sekundę. Ze swojej strony polecam wartość Low, gdyż przy niej wyłączamy najbardziej zasobożerne cienie, a zostawiamy tylko ich imitacje dla pojazdów i postaci.
Zmiana jakości efektów w Grand Theft Auto: San Andreas:
Main Menu > Options > Display Setup > Advanced > Visual FX Quality
- [GTA] Frame Limiter, małe zło.
Frame Limiter wbudowany w GTA jest przystosowany do starych komputerów, które ledwo ledwo potrafiły pociągnąć tak wielkie możliwości jakie oferowała część San Andreas na 2005 rok. Teraz, po 6 latach to już się trochę zmieniło, więc ograniczenie do 25 FPSów mija się z celem wygodniej gry. Najlepiej wyłączyć go poprzez ustawienie wartości No i mieć święty spokój. Duża część osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że to łańcuch z kulą i zostawiają go takiego jaki jest domyślnie ustawiony, czyli na Yes.
Zmiana ustawienia Frame Limitera w Grand Theft Auto: San Andreas:
Main Menu > Options > Display Setup > Advanced > Frame Limiter
Możesz zawsze szybko zmienić ustawienia limitera bezpośrednio w SA-MPie poprzez podaną niżej komendę. Działa wyłącznie przy włączonym ograniczniku w opcjach zaawansowanych.
Zmiana ustawienia Frame Limitera bezpośrednio w SA-MP:
/fpslimit [25-100]
- [GTA] Rysowanie.
Nie, nie. Nie chodzi tu o rysowanie na kartce, czy w Paintcie, ale o rysowanie elementów w grze. W GTA opcja ta nazywa się Draw Distance i zapewne nieraz o niej słyszałeś. Zmniejszenie paska do minimum lub wartości 2-4 powinno wyrzucić z ładowania elementy, które są daleko od Ciebie a mimo to są ukazywane twoim oczom. Moim zdaniem, rzecz całkowicie zbędna toteż koniecznie sobie to dostosuj.
Zmiana ustawienia odległości rysowania obiektów w Grand Theft Auto: San Andreas:
Main Menu > Options > Display Setup > Advanced > Draw Distance
- [GTA] Modyfikacje, niekoniecznie ulepszające grę.
Wiemy o tym, że zbyt duża modyfikacji osłabia wydajność, a czasem nawet rozsypuje grę przez co musimy dokonywać reinstalacji. Jednakże są takie mody, pozwalające na wyłączenie efektów, których nie usuniemy poprzez proces przedstawiony w punkcie trzecim. Na szczęście, scena Moddingu jakiś czas temu uporała się z tym problemem za pomocą instalacji poniżej nakładki:
Modyfikacja GTA:SA na słabsze komputery
- Robimy kopię particle.txd oraz effectsPC.txd, pliki znajdują się folderze GTA San Andreas/models.
- Wypakowujemy ściągnięty przez nas folder i kopiujemy pliki particle.txd oraz effectsPC.txd.
- Wklejamy je do folderu GTA San Andreas/models.
- Uruchamiamy grę i cieszymy się grą bez ścinek.
To zlepek dwóch modyfikacji połączony przez kartisc'a, screenów niestety nie posiadam lecz stosując się powyżej instrukcji nie powinniście niczego sobie zepsuć i będziecie mogli wrócić do poprzedniej wersji GTA. - [WIN] Defragmentacja dysków.

Pliki na dysku nie będąc odświeżane zaczynają się mieszać i sektory w których mieszczą się właściwe dane są trudniej zauważalne przez sam system operacyjny, a to wydłuża czas pracy ich szukania. Warto jest oczywiście co jakiś czas dokonywać defragmentacji plików. Dzięki temu czas ładowania aplikacji zmniejsza się, a nawet można dostrzec minimalną poprawę w ilości klatek w grach. Niestety, jest to syzyfowa praca gdyż pliki i tak i tak będą na nowo się rozkładać po całej partycji i równie na nowo będzie trzeba je defragmentować.
Podany tutaj proces dokonać możemy dostarczanym przez Microsoft narzędziem - Defragmentatorem dysków, poniżej dokładniejsza lokalizacja programu.
Windows XP / Vista / 7:
Start > Wszystkie programy > Akcesoria > Narzędzia systemowe > Defragmentator dysków
- [WIN] Game Booster.
To aplikacja dla tych, którzy chcą sobie przyspieszyć dodatkowo grę poprzez wyłączanie zbędnych procesów. Program Game Booster robi to za nas, automatycznie, bezproblemowo. Tak przynajmniej zapewnia autor programu.
Game Booster 2.3
Program ten to ukłon firmy IObit w stronę osób lubiących pograć sobie na domowym pececie, w gry które pochłaniają duże zasoby systemowe. Program optymalizuje ustawienia komputera pod kątem gier dzięki czemu gry, które wymagają dobrych parametrów komputera będą lepiej działać. Game Booster wyłącza zbędne usługi oraz procesy, oczyszcza pamięć RAM, a także zwiększa priorytet procesora. Przykładowe usługi które zostają tymczasowo wyłączone: Harmonogram zadań, Automatyczne aktualizacje, Bufor wydruku, Usługi IPSEC, WebClient i inne.
- [WIN] Koligacja oraz priorytet procesu.
Na koniec zostawiłem wisienkę na torcie, czyli prawdziwy szał moich poszukiwań. Za podrzucenie tego sposobu dziękuje serdecznie Styperowi, który nieoczekiwanie przypomniał, że siedzenie w pracy za biurkiem i nic nie robienie przynosi pewne efekty.
Uwaga! Ta porada przeznaczona jest dla osób posiadających system Windows w wersji jądra NT 6.x, czyli edycje Vista oraz 7. Dodatkowo musicie mieć również dwa lub więcej rdzeni na procesorze.
Starsze gry takie jak właśnie omawiane przeze mnie San Andreas, na najnowszych systemach z rodziny Microsoftu nie są przystosowane do interfejsu Aero. To oczywiście automatycznie wyłącza wsparcie dla więcej niż jednego rdzenia procesora. Jeśli mieliście wrażenie, takie jak ja miałem podczas przesiadki z XP, że nagle gra zwolniła, to właśnie to jest powodem naszych zmartwień. Oczywiście, wszystko da się ominąć, a poniżej przedstawiam proces ustawienia koligacji procesu wraz z priorytetem.

- Uruchamiamy SA-MP i łączymy się z serwerem.
- Po załadowaniu całej gry, wracamy na pulpit kombinacją klawiszy ALT + TAB.
- Otwieramy Menedżera zadań skrótem CTRL + SHIFT + ESC lub PPM na pasku zadań i wybieramy "Menedżer zadań".
- Szukamy procesu gta_sa.exe i klikamy na niego prawym przyciskiem.
- Wybieramy opcję Koligacja, a w niej zaznaczamy wszystkie Procesory.
- Wracamy do głównego okna Menedżera i ponownie klikamy na proces gta_sa.exe, lecz tym razem wybieramy z listy opcję Priorytet.
- Ustawiamy priorytet na niski.
- Zamykamy Menedżera i wracamy do gry.
Teraz powinniśmy uzyskać pełną moc wykorzystywaną do akceleracji gry. Wzrost FPSów szacuje dzięki temu na ponad ~120%. To prawdziwy skok wydajnościowy.
Oczywiście przedstawione przeze mnie sposoby nie muszą być jedynymi, które poprawiają szybkość gry. Jeśli znacie jeszcze jakiś, a nie został tu wymieniony, opiszcie mi go na PW, a ja go dodam do listy. Liczę, że ten poradnik pomoże osobom pokroju Olka (między nami mówiąc, jego komputer zasilany jest na węgiel, stąd tak słabo działa) i nie tylko. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Autor:
Bartosz "maker" Rzeźnicki
Kopiowanie dozwolone jedynie za pozwoleniem!
Użytkownik mkr edytował ten post 05/11/2011 - 23:36